-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 06

Ignalinos atominę jėgainę drebina pokyčiai

Politikai pasigenda energetikos ministro Arvydo Sekmoko paaiškinimų, ką reiškia kadrų permainos uždarytoje Ignalinos atominėje elektrinėje (IAE). Tų paaiškinimų gali ir nebūti, mat tvirtą premjero Andriaus Kubiliaus ir prezidentės Dalios Grybauskaitės užnugarį turintis ministras nesijaučia turintis kam nors atsiskaityti.
Nebeveikiantis reaktorius
Ignalinos atominė elektrinė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Balandžio pabaigoje Vyriausybė netikėtai priėmė sprendimą naujuoju IAE generaliniu direktoriumi paskirti Žilviną Jurkšų, o lig šiol elektrinei vadovavęs Osvaldas Čiukšys buvo pastumtas į  IAE Korporatyvinių reikalų direktoriaus kėdę. Spaudoje teigta, kad O.Čiukšys turėjo pasitraukti energetikos ministro A.Sekmoko iniciatyva. Netrukus buvo pranešta, kad „šalių susitarimu“ iš IAE atleidžiamas buvęs ilgametis elektrinės vadovas Viktoras Ševaldinas, pastaruoju metu buvęs elektrinės generalinio direktoriaus padėjėju. Jam buvo likę vos pora mėnesių iki pensijos. Kartu su vyru iš IAE teko trauktis ir Rasai Ševaldinai, kuri dirbo įmonės komunikacijos skyriuje. Komentuodama „šalių susitarimą“ R.Ševaldina neslėpė esanti šokiruota netikėto atleidimo.

Šią savaitę į IAE atėjo dirbti prieštaringai vertinamas buvęs Specialiųjų tyrimų tarnybos Vilniaus skyriaus vadovas Vaidas Skirmantas, kuris, anot IAE atstovų, rūpinsis saugos klausimais bei prižiūrės veiklos ir viešųjų pirkimų skaidrumą.

Išmanančių nereikia

„Ko bendrovei reikia labiausiai – tai energetiką išmanančių žmonių. Lietuvoje tokių yra, tačiau jie dabar nereikalingi“, – pokyčius IAE „15min“ komentavo Seimo Ekonomikos komitete dirbantis „darbietis“ Kęstutis Daukšys.

Jis svarstė, kad O.Čiukšio paslaugų galėjo būti atsisakyta dėl to, kad po jo paskyrimo pavojingų medžiagų saugojimo vietų statybos taip ir nepasistūmėjo. Pasak opozicijos parlamentaro, būtinybė dar sykį pakeisti elektrinės vadovą rodo Energetikos ministerijos nesugebėjimą pasirinkti tinkamus žmones.

„Buvo vienas veikėjas, kuris pas ministrą vaikščiodavo apsiraizgęs pokalbių įrašinėjimo aparatūra. Gal ir jam reikės kažką įrašinėti, – apie V.Skirmanto atsiradimą IAE kalbėjo K.Daušys. – Buvo priimtas žmogus, kuris tai gerai sugeba. V.Skirmantas turi daug patirties ir ryšių, jeigu reikės kam nors užpakalį pasaugoti, arba, atvirkščiai – įspirti, jis bus tinkamas. Tik klausimas, kieno užduotis jis vykdys, valstybės ar kai kurių asmenų“.

Anot politiko, klausimų dėl pokyčių IAE – daug, tačiau neaišku, ar į juos bus atsakyta. Jis pridūrė, kad energetikos ministras – retas svečias Seime. „Mes jau seniai tikimės komiteto posėdyje pamatyti poną A.Sekmoką, tačiau geriausiu atveju atvyksta jo pavaduotojai. Matyt, ministras turi rimtesnių reikalų“, – ironizavo parlamentaras.

Gauti atsakymus ne itin tikisi ir Seimo „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis, Energetikos ministeriją pavadinęs slapčiausia institucija visoje valstybėje. „Į Seimą Sekmokas nevaikšto. Jis jaučia, kad turi tvirtą užnugarį, todėl daro ką nori, ir niekam neatsiskaitinėja“, – pridūrė jis.

Pasikeitė uždaviniai – pasikeitė vadovas

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos vadovas Jurgis Razma „15min” aiškino, kad sambrūzdis dėl IAE vadovų kilo dėl to, kad Lietuvoje visi įpratę, jog valstybės įmonių vadovai nesikeičia dešimtmečiais. „Privačiose įmonėse tokia kaita – natūralus dalykas. Mane įtikino ministro aiškinimai, kad pasikeitus elektrinės svarbiausiems strateginiams uždaviniams, turi keistis ir vadovas. Nieko keisto tame nematau“, – pabrėžė konservatorius.

J.Razma tikino galintis tik spėlioti, kodėl į elektrinę buvo pakviestas dirbti V.Skirmantas. „Vadovams galbūt rūpi apsisaugoti nuo galimų piktnaudžiavimų, juk kalbama apie milijardines sumas. Natūralu, kad pasitelkiamas patyręs teisėsaugininkas“, – sakė politikas. Jis pridūrė, jog gerai, kad V.Skirmantas dirbs ne privačioje bendrovėje. Esą STT jis įgijo „daug jautrios informacijos“, tad dirbant viešajame sektoriuje jam bus mažiau pagundų „netinkamai naudoti sukauptą informaciją“.

V.Skirmantui IAE ne vieta

Akademikas energetikas Jurgis Vilemas „15min” sakė, kad jam sukėlė nerimą žinia, kad elektrinėje vietos nebeliko V.Ševaldinui. „Šis žmogus Visagine yra labai populiarus. Jo atleidimas liečia ne tik jį, bet ir visą senąjį IAE kolektyvą. Tai toks akibrokštas... Turėtų būti viešai išsakyti tokio sprendimo argumentai ir aš viliuosi, kad jie kažkada bus išsakyti, – kalbėjo jis. – Reakcija į tai neturėtų būti gera. Elektrinė yra toks objektas, kurio prižiūrėtojų tarpe turi vyrauti darna. Nesvarbu, kad elektrinė sustabdyta, joje yra daug pavojingų objektų.“

J.Vilemas nenorėjo kalbėti apie V.Skirmanto paskyrimą, nes tai, anot jo, ne mokslininkų reikalas. „Jūs geriau to paklauskite prezidentės, kuri ir taip turėtų suprasti, kad V.Skirmantui ne vieta tokioje tarnyboje“, – pabrėžė energetikas. V.Skirmantas STT buvo priverstas palikti po to, kai prezidentė Dalia Grybauskaitė pasipiktino, kad tuometis STT valdybos viršininkas teisme bandė dangstyti savo buvusį pavaldinį, atleistą iš darbo dėl to, jog vairavo neblaivus.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius