-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ingridos Šimonytės šūkis nubloškė į 2018 m.: stiprus siekė būti ir Vladimiras Putinas

Užteko trijų dienų, kad prezidento rinkimuose kandidatuojanti Ingrida Šimonytė paskelbtų savo šūkį ir jį atšauktų po kritikos dėl panašumo į dabartinio Rusijos vadovo Vladimiro Putino naudotus žodžius. Atkreipusieji į tai dėmesį buvo teisūs. 2018-aisiais pastarasis naudojo kone identišką lozungą, nuotraukos su juo žiniasklaidoje matomos iki šiol. Dar daugiau – šių metų kampanijai V.Putinas pasirinko panašų – ir vizualiai, ir turiniu – ženklą.
Renginio akimirka
Ingridos Šimonytės kampanijos pristatymas / Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.

Ir kritikavo, ir šaipėsi

Praėjusio penktadienio vakarą programą ir rinkimų šūkį pristačiusi konservatorių atstovė I.Šimonytė sulaukė didžiulio, bet ne itin malonaus dėmesio.

Jau po įrašu Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų paskyroje „Facebook“, kuriame buvo paskelbtas šūkis „Stipri prezidentė – stipri šalis“, pasipylė ne tik pagyros kandidatei ir priekaištai jai, kaip premjerei, bet ir užuominos, kad frazė primena naudotąją V.Putino.

I.Šimonytės komandos nuotr./Klausimų sukėlė kandidatės į prezidentus šūkis
I.Šimonytės komandos nuotr./Klausimų sukėlė kandidatės į prezidentus šūkis

Kitą dieną I.Šimonytės pasirinkimas pradėtas kritikuoti atvirai.

Teisininkas Dominykas Vanhara, pasidalijęs kandidatės šūkio ir „Euronews“ straipsnio, kurio antraštėje buvo pacituota ką tik prezidentu išrinkto V.Putino naudota frazė, nuotraukomis pasiūlė paieškoti skirtumų.

„Reikia tikėtis, kad konservatoriai nepermokėjo už šūkį... mat gali tekti už autorines teises susimokėti“, – sarkastiškai komentavo Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“, kuri kandidatu iškėlė Giedrimą Jeglinską, administracijos vadovas Arnoldas Pikžirnis.

Jis taip pat pasidalijo ne tik I.Šimonytės ir jos šūkio ekrane, bet ir V.Putino bei panašios frazės „Stiprus prezidentas – stipri Rusija“ nuotraukomis.

Įkandin demokratų atstovo įrašą sukritikavo Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė.

Anot jos, premjerė rinkimams pasirinko galvažudžio šūkį ir taip spjovė į veidą ne tik Ukrainoje žuvusiems kariams, bet ir Lietuvos partizanams, tremtiniams.

Kandūs komentarai pasipylė ir kitų „Facebook“ vartotojų, pavyzdžiui, visuomenininko Andriaus Tapino, paskyrose. Jei vieni kritikavo, dažnai nevengdami ir sarkazmo, kiti atvirai tyčiojosi.

Panašiai portalui 15min komentavo ir Klaipėdos universiteto politologė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili: „Analogų, netgi sutapčių yra. Kita vertus – visi sutiktų, kad stipri šalis – visų kandidatų siekis. Bet tai, kaip sudėliota, kelia klausimų.

Galima pasvarstyti, ar čia rytietiško mentaliteto likučiai apie stiprų lyderį, ar nepagalvojimas. Daliai visuomenės ir konkurentams gali sukelti panašumus su rytų kaimynų įvaizdžiais. Bet gal tai ir buvo komandos tikslas?“

Frazės nebenaudos

Ar tikrai konservatorių kandidatės šūkis buvo nusižiūrėtas iš ankstesnės V.Putino rinkimų kampanijos?

„Silpnas prezidentas – silpna Lietuva? Sutikite, kad skirtis nuo Putino šūkio ryški, bet ar tai mūsų tikroji Lietuvos vizija?

Putinas tikrai norėtų, kad Lietuva būtų silpna su silpnu ir mindomu prezidentu, kad vėl sodintų ant gazpromų ir rosatomų adatų“, – tokį atsakymą pateikė vienas iš kampanijos organizatorių, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė.

Pasak jo, tai – puiki proga pakalbėti apie tai, kas yra stiprybė ir kas yra stiprybė autokratijoje bei stiprybė demokratijoje.

„Ar Putinas išdrįstų vienas be apsaugos, kad ir savo Rusijoje vakare nuvažiuoti į McDonaldą? Juokiatės? Tai, jei stiprus, – ko bijo? Ingrida nebijo ir, manau, atsirastų tokių, kurie matė, kai ji eina MP pareigas“, – aiškino parlamentaras.

Jo žodžiais, šūkis yra 2020-ųjų konservatorių devizo „Duok Lietuvai daugiau jėgos“ idėjos tąsa, o I.Šimonytė „gali tęsti Lietuvos stiprinimo viziją“.

Taip pat skaitykite: Nemalonumai dėl Ingridos Šimonytės šūkio: dabar lygina su V.Putinu

Tačiau netrukus M.Lingė suskubo patikinti, kad „šio šūkio pažodinė versija nebus naudojama, tačiau išlieka esminė idėja ir kryptis: stipri kandidatė, būtų ir stipri prezidentė, kurios lyderystė reikalinga, kad stipresnė būtų ir Lietuva“.

Ar jūs galvojate, kad aš seku Putino šūkius? Tikrai ne.

Pati I.Šimonytė frazių panašumo nesureikšmino, nes esą „ne šūkiai laimi rinkimus“.

Klausiama, ar partija bei jos rinkimų štabas neapsižiūrėjo galvodami rinkimų devizą, ji sakė Rusijos rinkimų šūkių nesekanti. „Ar jūs galvojate, kad aš seku Putino šūkius? Tikrai ne, ir dar daugiau: Putinas nebuvo originalus tame šūkyje“, – pabrėžė kandidatė.

Beje, žinia apie I.Šimonytės šūkio panašumą į V.Putino bei sprendimą jį pakeisti nuvilnijo ir už Lietuvos ribų. Ją pranešė Ukrainos, pačios Rusijos, net Europos Sąjungos šalių žiniasklaida.

Lozungas matomas iki šiol

Nepaisant I.Šimonytės komandos aiškinimų apie frazių idėjinius skirtumus, į 2018 m. rinkimus V.Putinas tikrai ėjo su šūkiu „Stiprus prezidentas – stipri Rusija“.

Tai patvirtina paieška internete ir randami straipsniai. 2017 m. gruodžio 26 d. portale „Izvestija“ pasirodė rašinys, kad V.Putino išsikėlimą kandidatu į prezidentus „palaikė žinomi politikai, kultūros veikėjai, sportininkai ir savanoriai“. Jo pasirinkti žodžiai buvo matyti ne tik antraštėje, bet ir tekstą iliustruojančioje nuotraukoje.

Jau 2020 m. šūkį citavo Maskvos meras Sergejus Sobianinas, savo asmeniniame tinklaraštyje aiškindamas, kodėl V.Putinui reikėtų vėl kandidatuoti rinkimuose.

Lozungas įrašytas ir Prezidento bibliotekos tinklalapyje. Jis matyti ir vienoje nedidelėje „Facebook“ grupėje, skirtoje praėjusiems rinkimams (tai akivaizdu iš adrese matomos frazės „putin20182024“.

Rašiniai apie 2018 m. rinkimus (ir kampanijos metu, ir jau po balsavimo) dažnai buvo iliustruojami nuotraukomis su V.Putinu, stovinčiu didžiulėmis raidėmis užrašyto šūkio fone. Pavyzdžiui, šis Vokietijos transliuotojo „Deutsche Welle“ portalo straipsnis.

Kovo 15-17 d. Rusijoje vyks nauji prezidento rinkimai. Bet iki šiol viešumoje naudojamos nuotraukos iš ankstesnės kampanijos, kuriose buvo matyti tuomet naudotas lozungas. Tokia fotografija pernai gruodį buvo iliustruota tinklalapio ura.ru žinutė apie Jekaterinburge atidarytą parašų už V.Putino kandidatūrą rinkimo štabą.

Ekrano nuotr. iš permkrai.er.ru/Šių metų prezidento rinkimams Vladimiras Putinas naudoja ženklą, panašų į 2018-ųjų
Ekrano nuotr. iš permkrai.er.ru/Šių metų prezidento rinkimams Vladimiras Putinas naudoja ženklą, panašų į 2018-ųjų

Beje, dabartinės kampanijos simbolis stilistiškai mažai skiriasi ne tik nuo ankstesniojo, bet ir nuo pačių rinkimų ženklo. Visiems panaudotos Rusijos vėliavos spalvos – balta, mėlyna ir raudona, panašus šriftas – pasvirusios didžiosios raidės.

Anksčiau žodžiai „prezidentas“ ir „Rusija“ buvo paryškinti, šiemečiame šūkyje liko tik „Rusija Putinas“ ir pridėti metai. Jei prieš šešerius metus minėtas prezidentas apskritai, nors buvo aišku, apie kurį asmenį kalbama, dabar viskas susiaurinta iki jo paties.

15min verdiktas: tiesa. Paskelbtas I.Šimonytės kampanijos šūkis „Stipri prezidentė – stipri šalis“ išties panašus į tą, kurį 2018-aisiais Rusijos vadovo rinkimuose naudojo V.Putinas („Stiprus prezidentas – stipri Rusija“). Šiemet vyksiantiems rinkimams jis pasirinko ir turiniu, ir vizualiai panašų ženklą.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius