Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Internautai nusprendė paskaičiuoti: ar Lietuvos ir Japonijos valstybės tarnautojų skaičius tikrai taip stipriai skiriasi?

Internautus sudomino statistika apie Lietuvoje ir Japonijoje dirbančius valstybės tarnautojus. Socialinių tinklų vartotojų skelbiami skaičiai skiriasi drastiškai, tačiau, pasirodo, jie neatitinka realybės.
Japonijos ir Lietuvos tarnautojai
Japonijos ir Lietuvos valstybės tarnautojai

Krūvis skiriasi 250 kartų?

Lietuviai socialiniame tinkle „Facebook“ pradėjo dalintis statistikos apie Japonijos ir Lietuvos valstybės tarnautojus palyginimu.

Nurodoma, esą Japonija, kurioje gyvena 128 mln. žmonių, iš viso turi 9 tūkst. valstybės tarnautojų. Tuo tarpu Lietuvoje su vos 2,95 mln. gyventojų priskaičiuojama 52 tūkst. valstybės tarnautojų.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Paveiksliuke pateikiamas ir palyginimas: 57 lietuvius aptarnauja vienas valstybės tarnautojas, o Japonijoje vienas valstybės tarnautojas neva tenka 14 222 gyventojams.

Skaičiai nesutampa

Pasak tinklalapio „Worldometer“, kuriame pateikiamas aktualus gyventojų skaičius, Japonijos populiacija siekia beveik 123 mln., o ne 128 mln. žmonių, kaip teigiama įraše.

Lietuvoje, kaip nurodoma toje pačioje interneto svetainėje, šiuo metu gyvena 2,7 mln. žmonių. Tad galima spėti, kad pateikiami duomenys yra senoki.

Oficialiosios statistikos portale skelbiama, kad 2022 m. Lietuvoje gyveno 2,8 mln. žmonių.

Sauliaus Žiūros nuotr./Kalėdinis Vilnius
Sauliaus Žiūros nuotr./Kalėdinis Vilnius

Bet kokiu atveju Lietuvoje ir Japonijoje gyventojų yra kiek mažiau, nei skelbiama įraše, tačiau skaičiai stipriai nesiskiria. Užtat valstybės tarnautojų skaičiai stipriai neatitinka realybės.

Statistikos portalas „Statista“ pateikia valstybės tarnautojų skaičių Japonijoje pagal ministerijas ir agentūras.

2021 m. liepos duomenimis, vien Japonijos finansų ministerijoje dirbo beveik 70 tūkst. nacionalinių vyriausybinių pareigūnų. Iš viso tąmet ministerijose ir agentūrose dirbo apie 274 tūkst. nacionalinių valstybės tarnautojų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Japonija
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Japonija

Akivaizdu, kad šis skaičius toli gražu nesutampa su nurodomu internautų – 9 tūkstančiais.

Viešojo valdymo agentūra pateikia 2023 m. lapkritį atnaujintus duomenis, kuriuose nurodomas apytikslis valstybės tarnautojų skaičius Lietuvoje.

„Lietuvoje gyvena apie 2,7 mln. gyventojų. Dirba apie 1,3 mln. žmonių (apie 44 proc. gyventojų). Iš jų 370 tūkst. žmonių yra viešojo sektoriaus darbuotojai (beveik 30 proc. visų dirbančiųjų), iš jų daugiau kaip 50 tūkst. yra valstybės tarnautojai“, – nurodoma svetainėje.

Valstybės tarnybos portale pateikiami Lietuvos statistikos departamento duomenys, kad 2016 m. Lietuvoje gyveno 1 473 300 darbingo amžiaus gyventojų, o valstybės sektoriuje dirbo 387,9 tūkst. žmonių. Iš jų 51 136 buvo valstybės tarnautojai.

Indrė Kažukalovaitė nuotr. Valstybės tarnautojai
Indrė Kažukalovaitė nuotr. Valstybės tarnautojai

Paskaičiuota, kad valstybės tarnautojai sudarė 3,8 proc. užimtų Lietuvos gyventojų ir 13 proc. valstybės sektoriuje dirbančių žmonių.

„Palyginimui – švietimo sektoriuje dirba 35 proc. visų dirbančiųjų valstybės sektoriuje, sveikatos priežiūros ir socialinio darbo – 19 proc.“, – rašoma portale.

Šiame portale užsimenama, kad sudėtinga palyginti Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos šalių valstybės tarnautojų skaičių, mat skiriasi valstybės tarnybos sampratos ir šiems darbuotojams priskiriami skirtingų sričių specialistai.

Pateikiama ir lentelė, kurioje lyginami Baltijos šalių duomenys. Lietuvos valstybės tarnautojų skaičius yra didžiausias, o vienam valstybės tarnautojui tenka mažiausias gyventojų skaičius, tačiau mūsų šalyje taip pat gyvena daugiausiai žmonių.

15min verdiktas: iš dalies melas. Lietuvoje dirbančių valstybės tarnautojų skaičius ir vienam tarnautojui tenkantis gyventojų skaičius nurodyta daugmaž teisingai. Tačiau Japonijos statistika visiškai nesutampa su realybe, nes joje dirbančių valstybės tarnautojų iš tiesų yra kur kas daugiau.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius