Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 05 21

Iš smėlio – ir krepšininkai, ir politikai (nuotraukos)

Šeštadienį Kauno „Akropolio“ pašonėje vyks pirmasis Lietuvoje tarptautinis smėlio skulptūrų festivalis.
Skulptūrų statybos darbai
Skulptūrų statybos darbai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Įspūdingus kūrinius, sukurtus iš lietuviško smėlio, visi norintys galės apžiūrėti tris mėnesius – tiek laiko aptvertoje teritorijoje, šalia Karmelitų bažnyčios ir „Akropolio“, veiks smėlio skulptūrų parkas. Brangią dovaną (festivalio biudžetas siekia maždaug 150 tūkst. Lt – red.) kauniečiams padovanojo verslininkai, nusprendę, jog tokiam renginiui nebūtinas paplūdimys, tereikia rasti tinkamo smėlio. Pradėjus ruoštis paaiškėjo, kad tai sudėtingas uždavinys.

„Su keliais festivalio dalyviais apvažiavome ne vieną vietą, kol radome tinkamo smėlio“, – prisiminė festivalio sumanytojas Kęstutis Isakas.

Tačiau pirmadienį pradėję kurti iš Rizgonių karjero, esančio Jonavos rajone, atvežto smėlio menininkai negailėjo jam pagyrų. „Tai geriausias mano kada nors naudotas smėlis. Iš jo lengva kurti“, – sakė dinozaurų skulptūras kuriantis tarptautinių festivalių nugalėtojas Jukka Lakela iš Suomijos.

Įvairiausios skulptūros

Be šios skulptūros, savaitę plušantys menininkai sukūrė 14 įspūdingų smėlio kūrinių, kurių aukštis – nuo 2 iki 6 metrų. Smėlio skulptūrų parke bus galima pamatyti legendinį Kauno krepšininką Arvydą Sabonį bei Kauno „Žalgirio“ krepšinio komandos dabartinį kapitoną Dainių Šalengą, „Formulės-1“ bolidą ir daugkartinį „Formulės“ varžybų čempioną Michaelį Schumacherį, JAV Laisvės statulą, Pizos ir Eifelio bokštus, animacinio filmo „Šrekas“ pagrindinį herojų, Trakų pilį vaizduojančius smėlio statinius. Organizatoriai prasitarė, kad greta minėtų objektų ir žmonių skulptūrų bus ir kitų – iš politikos bei pramogų verslo pasaulio.

Nuo smalsuolių tvoros slepiamos skulptūros lankytojams bus parodytos tik šeštadienį, tačiau vienos jų viršūnę praeiviai jau šią savaitę galėjo matyti ir aptarti. Tai aukščiausias būsimo parko eksponatas – 6 metrų popscenos dievo Michaelo Jacksono smėlio skulptūra.

Autoriai - iš įvairių pasaulio šalių

Visas skulptūras kuria margaspalvė komanda – skulptoriai ir menininkai iš 8 šalių: JAV, Japonijos, Didžiosios Britanijos, Suomijos, Latvijos, Rusijos, Airijos ir Lietuvos. Pastarieji – bene vieninteliai turintys skulptorių išsilavinimą, todėl, kaip patys juokavo, į smėlio skulptūrų kūrimą žiūri ypač profesionaliai.

„Iš smėlio kuriame pirmą kartą, tačiau tai nereiškia, kad padarysime prastesnes skulptūras. Esame skulptoriai, todėl žinome, kaip daryti skulptūras. Šiame festivalyje talkinome ir organizatoriams, pavyzdžiui, padarėme kai kurių būsimų skulptūrų maketus“, – sakė iš smėlio miniatiūrinę Trakų pilį kuriantys skulptoriai Donatas Mockus ir Liutautas Greižė.

Išvysti skulptūras Kaune bus galima kasdien 10–21 val. iki rugsėjo. Įėjimas kainuos 5 litus. Skulptūrų parko atidarymas – šeštadienį 14 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius