Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2011 03 07

Iš trijų ant peilio ašmenų atsidūrusių ministrų prezidentė Dalia Grybauskaitė gelbėtų vienintelį Arvydą Sekmoką (papildyta 13.40 val.)

Prezidentės Dalios Grybauskaitės nuomone, po interpeliacijos vėzdu atsidūręs energetikos ministras Arvydas Sekmokas vertas toliau eiti šias pareigas.
Arvydas Sekmokas
Arvydas Sekmokas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pirmadienį prezidentūroje D.Grybauskaitė priėmė Seimo valdybos narius ir su jais aptarė ketvirtadienį prasidedančią parlamento pavasario sesiją. Panašu, kad vienu pagrindiniu jos leitmotyvų taps bandymai organizuoti rokiruotes  Vyriausybėje. Jau ketvirtadienį į parlamentarų klausimus atsakinės A.Sekmokas, taip pat jau paruošta interpeliacija aplinkos ministrui Gediminui Kazlauskui.  Opozicija žada ir interpeliaciją premjerui arba nepasitikėjimo visa Vyriausybe procesą. Taip pat neaiškus ministro D.Kreivio, esą galimai supainiojusio interesus, likimas.

Energetikos ministro darbą prezidentė vertina teigiamai, palankiai. Tai buvo pasakyta ir susitikime su Seimo valdybos nariais, – sakė L.Balsys.G.Kazlauską prezidentė ragino keisti jau anksčiau, prieš kelias savaites nurodė trauktis ir D.Kreiviui, kuris, jos nuomone, politiškai susikompromitavo.

„Energetikos ministro darbą prezidentė vertina teigiamai, palankiai. Tai buvo pasakyta ir susitikime su Seimo valdybos nariais“, –  pirmadienį sakė prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys.

Tai patvirtino ir Seimo pirmininkė Irena Degutienė: „Prezidentė išsakė savo palaikymą ministro A.Sekmoko darbui.“

Tuo tarpu parlamento opozicijos lyderis Algirdas Butkevičius turėjo pastabų ministrui. „Pavyzdžiui, kas šiandien gali pasakyti: dujų tinklų atskyrimas – ar jo administravimo sąnaudos padidės, ar sumažės? Kiek bus operatorių? Vienas, aštuoni, šeši? Kokiam dokumente tai atspindima? Nėra“, – kalbėjo socialdemokratų vadovas. 

Apie D.Kreivį nekalbėjo

Šalies vadovės atstovai neatskleidžia, ar pirmadienį ryte susitikusi su premjeru ji išsakė Andriui Kubiliui savo poziciją dėl ūkio ministro Dainiaus Kreivio. Anksčiau ji paragino ministrą trauktis, o jo pateiktą raštą  apie esą patirtą spaudimą įvertino skeptiškai. Tačiau tiek L.Balsys, tiek Seimo pirmininkė I.Degutienė tvirtino, kad apie šį politiką susitikime nebuvo kalbėta. Prezidentės patarėjas taip pat neatskleidė, ar ryte vykusiame susitikime su premjeru A.Kubiliumi šnekėta šia tema. 

„Kadangi susitikimas buvo darbinis ir uždaras, aš negaliu jo komentuoti“, – tikino L.Balsys. 

A.Butkevičius pareiškė, kad D.Kreivio vadovavimas Ūkio ministerijai yra „praeities klausimas“. „Tai yra gėda dabartinės Vyriausybės arba ministro pirmininko konkrečiai dėl tokio poelgio, arba tiesiog yra tam tikrai klausimai, į kuriuos nėra atsakymų, arba mums kažkas yra nežinoma“, – svarstė opozicijos lyderis.

Interpeliacijų reikia ar ne?

A.Butkevičius pareiškė, kad D.Kreivio vadovavimas Ūkio ministerijai yra „praeities klausimas“.I.Degutienė ir L.Balsys užsiminė ir apie tai, kad interpeliacijos trukdo parlamentarams atlikti tiesiogines pareigas – leisti įstatymus.

„Prezidentė pasakė tokią frazę, kad turbūt Lietuvai svarbesni tie mūsų darbai, kuriuos padarome priimdami įstatymus Lietuvos labui, negu interpeliacijos. <...> Interpeliacijos yra Konstitucijos numatytos, jos vyksta, tačiau jos nepaspartina ir nepagerina įstatymų priėmimo darbo“,  – teigė L.Balsys.

„Aišku, norėtųsi, kad tų interpeliacijų būtų mažiau, kad darbas Seime vyktų konstruktyviai ir kokybiškai. Iš kitos pusės, tai yra tam tikra opozicijos darbo išraiška. <...> Norėtųsi, kad nebūtų interpeliacijos dėl interpeliacijos“, – kalbėjo I.Degutienė.

A.Butkevičius kategoriškai neigė, kad opozicijos tikslas – tik rengti interpeliacijas: „Ministrų veikla vertinama praėjus tam tikram laikotarpiui ir pamačius, ar iškelti tikslai yra įgyvendinami ir ar tie užsibrėžti rezultatai yra pasiekti. Jeigu rezultatų nėra, tada ministras pirmininkas turėtų juos pakeisti, o jeigu jis nekeičia, opozicija turi imtis griežtesnių priemonių.“

Opozicijos atstovai per susitikimą su prezidentė skundėsi, kad jiems kartais „nepavyksta susikalbėti su kai kuriais ministrais“. Esą reikia pešte pešti informaciją. „Mums, opozicinėms frakcijoms, reikia rašyti raštus, į tuos raštus atsakymus gauname labai vėlai ir tai irgi sukelia įtampą“, – sakė A.Butkevičius.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius