Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 26

Jaučiu, kad sutarsime su valstiečiais liaudininkais, sako premjeras A.Kubilius

Premjeras Andrius Kubilius teigia turįs daug vilčių, kad su opozicine Valstiečių liaudininkų sąjunga (VLS) pavyks susitarti dėl paramos valdančiajai Permainų koalicijai.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Jaučiu, kad sutarsime“, – po valdančiosios koalicijos ir VLS atstovų susitikimo penktadienį sakė A.Kubilius, vadovaujantis didžiausiai valdančiajai Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijai (TS-LKD).

Anot premjero, pokalbis buvo pozityvus, ir tai esą leidžia tikėtis, kad iki kovo 10 dienos, kai prasidės Seimo pavasario sesija, sutarimas bus pasiektas. „Jie lieka opozicijoje, bet pasisako prieš oponavimą vardan chaoso sukėlimo“, – tvirtino Vyriausybės vadovas.

Ministras pirmininkas tikino valstiečių liaudininkų pateiktame siūlymų sąraše nematąs nerealių pasiūlymų. Juos nagrinės speciali darbo grupė, savo išvadas turinti pateikti po savaitės. Jeigu valdantiesiems ir valstiečiams liaudininkams pavyks susitarti, jie planuoja pasirašyti politinį susitarimą ir apibrėžti savo bendravimo pobūdį. „Kai kurie iš jų pasiūlymų labai aiškūs, ir tikrai matome galimybę labai konkrečiai sutarti“, – teigė A.Kubilius.

Anot premjero, kai kuriuos VLS sąrašo punktus galima pavadinti problemų įvardijimu. „Sutarėme, kaip toliau svarstysime. Kai kurios problemos yra svarstomos Vyriausybės ar koalicijos darbo grupėse, ir mes patys dar neturime galutinio atsakymo, todėl valstiečių liaudininkų atstovų įsijungimas į tokių darbo grupių veiklų būtų labai rezultatyvus ir vertingas“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Ministras pirmininkas tikino valstiečių liaudininkų pateiktame siūlymų sąraše nematąs nerealių pasiūlymų. Juos nagrinės speciali darbo grupė, savo išvadas turinti pateikti po savaitės.Kaip problemų įvardijimą jis nurodė siūlymą įvesti papildomą 15 proc. didesnį moksleivio krepšelio koeficientą nedidelėms kaimo mokykloms, pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatų grąžinimą Lietuvoje užaugintoms daržovėms, kitiems maisto produktams, periodiniams leidiniams.

Tris balsus Seime turintys valstiečiai liaudininkai taip pat siūlo, kad valdantieji kompensuotų 2009 metais negautas pajamas savivaldybėms iš valstybės biudžeto viršplaninių pajamų ar kitų lėšų. Anot valstiečių liaudininkų, minėtos negautos pajamos susidarė dėl to, kad Vyriausybė neįvykdė savo įsipareigojimų kompensuoti savivaldybėms padidėjusias išlaidas dėl PVM lengvatų panaikinimo.

Žemės ūkio subjektams pelno ir pajamų mokesčių įstatymų įsigaliojimą siūloma atidėti iki 2013 metų, taip pat – garantuoti Lietuvos žemdirbiams maksimalias nacionalines papildomas tiesiogines išmokas už 2010 metus – apie 380 mln. litų.

Taip pat raginama paspartinti įstatymo projekto dėl atsinaujinančių išteklių plėtros priėmimą, numatant jame, kad iki 2015 metų, t. y. penkeriais metais anksčiau nei reikalauja ES, iš alternatyvių šaltinių bei vietos žaliavų būtų pagaminama ne mažiau kaip 23 proc. energijos.

Pagal valstiečių liaudininkų siūlymus, skubos tvarka turėtų būti sukurti mokestinių lengvatų sistema smulkiajam verslui, skatinamas darbo vietas kurianti vietos gamyba, numatytas paramos teikimas steigiamoms naujoms įmonėms.

Skubos tvarka norima spręsti problemas dėl individualių įmonių savininkų socialinio draudimo įmokų, parengti įstatymų paketą dėl socialių mokesčių sistemos individualioms įmonėms ir kitų formų juridiniams asmenims.

Taip pat, anot valstiečių liaudininkų, privalu riboti maksimalią stambių gyvulininkystės kompleksų koncentraciją, baigti žemės nuosavybės grąžinimo procesą kaimo vietovėse valstybės lėšomis iki 2012 metų.

Didesnio finansavimo norima ir rajoninėms ligoninėms. Krizės metu raginama neilginti pensinio amžiaus.

Beje, iš sąrašo išbrauktas siūlymas išnagrinėti galimą alternatyvą atominės elektrinės statybai. Jis esą galėjo kelti per daug sąmyšio.

A.Kubilius pabrėžė, kad valstiečiai liaudininkai už savo politinę paramą jokių postų nereikalauja. „Čia dar mes gal turėsime juos įtikinti, kur jie turi patirties, autoriteto, kad jie galėtų tos atsakomybės nevengti, išlikdami, be abejo, konstruktyvioje opozicijoje“, – sakė jis.

VLS pirmininkas Ramūnas Karbauskis penktadienį žurnalistams sakė, kad jų žingsnis galbūt paskatins ir kitas opozicines partijas pereiti į konstruktyvų oponavimą. Jis pabrėžė, kad jų parama valdančiajai koalicijai bus grynai politinė. „Jeigu bus keliama interpeliacija Vyriausybei, tokiu atveju mes balsuosime prieš tokią interpeliaciją. Tai vienintelis dalykas, kurį mes turime garantuoti ir garantuosime“, – sakė R.Karbauskis.

A.Kubilius savo ruožtu gyrė VLS už konstruktyvumą. Anot jo, pokalbiai su valstiečiais liaudininkais gerokai skiriasi nuo prieš tai buvusių bandymų į koaliciją pakviesti Darbo partiją arba Krikščionių partiją.

„Labai ryškiai skiriasi politinio konstruktyvumo lygis, – buvusias derybas lygino Vyriausybės vadovas. – Keliamos problemos, pateikiami galimi sprendimo būdai, bet tuo pačiu suvokiama, kad galima ieškoti ir kitų sprendimo būdų tai problemai. Matau ryškiai kitokį dialogą ir kitokią diskusiją. Nekalbama, kaip kartais čia mums tekdavo diskutuoti dėl visos finansinės ekonominės politikos pakeitimo.“

Pasirašiusi susitarimą su valdančiaisiais VLS žada atsisakyti opozicijos vadovo posto. Mat pagal opozicinių Seimo frakcijų susitarimą pavasario sesijos pradžioje valstietė liaudininkė Rima Baškienė turėjo iš „tvarkiečio“ Valentino Mazuronio perimti opozicijos lyderio pareigas.

Ketvirtadienį VLS valdyba pažadėjo paremti valdančiąją Permainų koaliciją balsuojant dėl interpeliacijų ar keliant nepasitikėjimo Vyriausybe klausimą, jei ši atsižvelgs į minėtus jų reikalavimus.

Dabartinė valdančioji koalicija turi minimalią – 71 balso – daugumą 141 narių parlamente. Trauktis iš jos grasina trauktis liberalcentristas Žilvinas Šilgalis.

Valdančiajai Permainų koalicijai šiuo metu priklauso TS-LKD, Liberalų ir centro sąjungos, Tautos prisikėlimo partijos ir Liberalų sąjūdžio frakcijos.

Valstiečiai liaudininkai Seime turi 3 atstovus. Jie išrinkti vienmandatėse apygardose. Per 2008 metų Seimo rinkimus VLS neįveikė 5 proc. barjero.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius