-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 12

JAV ambasadorė giria Lietuvą už pažangą lyčių lygybės srityje

Lietuvoje viešinti JAV ambasadorė ypatingiems pavedimams Melanne Verveer teigia mūsų šalyje matanti žymią pažangą moterų teisių ir lyčių lygybės srityse.
JAV ir Lietuvos atstovai aptarė lyčių lygybės klausimus (iš kairės: užsienio reikalų viceministras E.Ignatavičius, prezidentė D.Grybauskaitė ir JAV ambasadorė ypatingiems pavedimams M.Verveer.
JAV ir Lietuvos atstovai aptarė lyčių lygybės klausimus (iš kairės: užsienio reikalų viceministras E.Ignatavičius, prezidentė D.Grybauskaitė ir JAV ambasadorė ypatingiems pavedimams M.Verveer. / President.lt nuotr.

M.Verveer, kuri JAV prezidento Baracko Obamos administracijoje kuruoja su moterų teisėmis ir lyčių lygybe susijusius klausimus, pirmadienį viešėjo prezidentūroje.

Po susitikimo su prezidente kalbėdama su žurnalistais M.Verveer gyrė Lietuvą už tai, kad moterys mūsų šalyje vis aktyviau įtraukiamos į politinį, ekonominį gyvenimą, mažėja diskriminacija. „Man labai malonu lankytis Lietuvoje. Buvau čia 2001 metais, kai dalyvavau konferencijoje „Moterys ir demokratija“. Dabar, grįžti po beveik 10 metų ir matyti neįtikėtiną progresą čia, Lietuvoje, – mane tai labai pamalonino“, – po šio posėdžio žurnalistams sakė JAV ambasadorė.

Vienas labiausiai ją nustebinusių dalykų – tai, kad aukščiausi šalies postai patikėti moterims. „Nuostabu, kai matau tą pažangą. Nuostabu matyti tiek daug moterų aukščiausiuose valstybės postuose, matyti kitokį moterų vaidmenį visuomeniniame gyvenime. Ir visi žino, kad darydami pažangą šioje srityje, tai reikš ir visos šalies progresą“, – teigė M.Verveer.

Moterys – klestėjimo garantas

M.Verveer teigimu, didžiausias iššūkis demokratinėms šalims yra įtraukti kuo daugiau moterų į valstybės valdymą, suteikti joms lygias teises visose srityse. „Kuo daugiau moterų dalyvauja politikoje ir ekonomikoje, šalis klesti, mažėja korupcijos mastai, auga inovacijos. Pasak Pasaulio banko, lygios teisės moterims užtikrina protingą ekonomiką. Kaip žinoma, ten, kur moterims leidžiama dalyvauti ekonomikoje, ypač smulkiame ir vidutiniame versle, tai didina visos šalies BVP. Kalbama ne tik apie moterų teises, kaip žmogaus teises. Bet ir apie visos šalies progresą, apie stiprias demokratijas, stiprias ekonomikas, stiprias šeimas“, – kalbėjo JAV atstovė.

JAV mes dar turime nueiti ilgą kelią. Lietuva taip pat turi savo problemų, kurias sprendžia, ir kiekviena kita šalis tai daro, – sakė M.Verveer. Viešnia pabrėžė, jog itin svarbu stiprinti moterų teises besivystančiose šalyse. Ji dėkojo Lietuvai už dalyvavimą misijose Afganistane, padedant stiprinti moterų vaidmenį šioje šalyje.

Taip pat M.Verveer akcentavo, jog svarbu ne tik dirbančių moterų skaičius, tačiau ir tai, kokius postus bei kokius atlyginimus jos gauna. „Pavyzdžiui, JAV moterys užima nemažai svarbių vietų vietos valdžios struktūrose, bet nepakankamai yra įstatymų leidžiamojoje valdžioje“, – sakė ji.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs užsienio reikalų viceministras Evaldas Ignatavičius sakė, kad lyčių lygybės srityje Lietuva atitinka pasaulio vidurkį. „Tačiau tikrai yra dar yra ką ribotis mums Europoje. Lietuvoje tik 19,1 proc. moterų dirba aukščiausiose valdymo struktūrose ir savivaldybėse“, – pastebėjo E.Ignatavičius.

Taip pat E.Ignatavičius atkreipė dėmesį į darbo užmokesčio, skurdo problemas. „Nors moterys sudaro didesnę gyventojų dalį tiek Lietuvoje, tiek kitose šalyse, jos gauna mažesnį atlyginimą. Sakysime, Lietuvoje yra penktadaliu mažesnis atlyginimas. Taip pat skurdo lygis tarp moterų yra kur kas didesnis. Pavyzdžiui, pensijoje moterys skursta 2,5 karto daugiau, pagal statistiką“, – teigė jis.

Anot jo, Lietuva galėtų pasinaudoti kitų šalių patirtimi, pavyzdžiui, Norvegijos, kur buvo pritaikytos darbo vietų kvotos tose srityse, kur buvo matyti ryški vienos lyties persvara.

Įsteigta darbo grupė

M.Verveer pirmadienį susitiko su prezidente Dalia Grybauskaite. Po susitikimo prezidentė ir M.Verveer dalyvavo naujai steigiamos Demokratijų bendrijos lyčių lygybės darbo grupės posėdyje.

Naujai įsteigta darbo grupė, kuriai Lietuva pirmininkaus kartu su JAV, inicijuos nacionalinius, regioninius ir dvišalius projektus moterų lyderiavimui, verslumui skatinti, moterų teisėms ginti bei kovoti su smurtu ir jėgos naudojimu prieš moteris. Kitų metų liepą Vilniuje vyks konferencija „Moterys ir demokratija“, kur ketinama aptarti pasiektus rezultatus.

Pasak valstybės vadovės, labai svarbu, kad Lyčių lygybės darbo grupė inicijuotų konkrečius projektus, kaip moterų lyderystei Afganistane skatinti, moterų verslumui Baltarusijoje, Ukrainoje ir Kaliningrade vystyti. „Nuoširdžiai linkiu, kad šios grupės įsteigimas ir vėlesni susitikimai taptų ne tik diskusijų, bet ir konkrečių bendrų projektų įgyvendinimo pagrindu“, – sakė prezidentė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius