Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 06 27

Jūrų muziejaus direktorė: Lietuvos delfinai Graikijoje nebėra areštuoti

Graikijoje laikinai laikomi Lietuvos jūrų muziejaus delfinai nebėra areštuoti, trečiadienį pranešė muziejaus direktorė Olga Žalienė.
Jūrų muziejus neketina atiduoti delfinų.
Jūrų muziejaus delfinai / Jūrų muziejaus nuotr.

„Penktadienį gavau pranešimą, kad tos laikinosios apsaugos priemonės – areštas – buvo nuimtos. Byla nenuėjo iki teismo“, – per Seimo Antikorupcijos komisijos posėdį sakė O.Žalienė.

Ji teigė pranešimą apie tai gavusi iš Lietuvos ambasados ir advokato.

Prasidėjus Lietuvos jūrų muziejaus delfinariumo rekonstrukcijai, 11 delfinų iš Lietuvos į Graikiją buvo išskraidinti 2010 metų spalį. Tų metų gruodį muziejus gavo oficialų pranešimą, kad delfinai yra konfiskuoti, nes netinkamai sutvarkytos delfinų įvežimo procedūros, o netoli Atėnų esančio Attikos zoologijos parko baseinai nėra įteisinti pagal Graikijos statybos įstatymų reikalavimus.

Netrukus po to buvo pasamdytas Lietuvos ambasados Graikijoje rekomenduotas teisininkas, ginantis Lietuvos interesus delfinų byloje.

Muziejaus direktorės teigimu, problemų kilo pirmiausia dėl to, kad institucijos, atstovaujančios Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvencijai (CITES) Lietuvoje ir Graikijoje, skirtingai traktuoja kai kuriuos šios konvencijos punktus.

O.Žalienė trečiadienį paneigė Seimo Antikorupcijos komisijos vadovo Ligito Kernagio turimą informaciją, kad esą keturi delfinai yra pažadėti padovanoti privačiam Attikos zoologijos parkui Graikijoje už tai, kad jis sutiko priimti ir išlaikyti Lietuvos muziejaus delfinus, kol bus baigta delfinariumo rekonstrukcija.

„Pirminėje sutartyje buvo numatyta, kad penkeriems metams paliekame keturis delfinus su galimybe sutartį peržiūrėti. Dabar sutartyje to nėra. Mes negalime parduoti valstybės turto“, – aiškino Jūrų muziejaus vadovė.

Ji atmetė tikimybę, kad Jūrų muziejaus delfinai galėtų likti Graikijoje.

Muziejaus vadovė vylėsi, kad iki kitų metų pavasario pavyks sutvarkyti delfinų pasirodymams skirtą baseiną ir parsivežti dalį gyvūnų. Šiuo metu įpusėjo trečiasis delfinariumo rangovo parinkimo konkursas. Pasak O.Žalienės, jeigu viskas vyks sklandžiai, per porą mėnesių rangovas turėtų būti parinktas ir darbai atnaujinti.


Delfinariumo rekonstrukciją vykdžiusi bendrovė „Konsolė“ nesugebėjo pirmojo etapo darbų baigti laiku už konkurso paraiškoje nurodytą kainą, todėl bendru sutarimu pernai rugsėjį sutartis su ja nutraukta. O.Žalienės duomenimis, statybininkai delfinariume dirbo metus ir atliko apie 70 proc. pirmojo etapo darbų.

Antrasis konkursas rangovui parinkti neįvyko, nes, Jūrų muziejaus direktorės teigimu, jo dalyvės įmonės „Vėtrūna“ ir „Konsolė“ pasiūlė per didelę kainą. Muziejus tiek lėšų neturėjo.

Bendra 1994 metais atidaryto delfinariumo rekonstrukcijos projekto vertė – apie 36 mln. litų, kol kas darbų padaryta už 6,25 mln. litų.

Pasak Jūrų muziejaus direktorės, iš pirmojo etapo liko beveik 4 mln. litų, antrajam etapui be lauko baseino statybos Ūkio ministerija yra skyrusi 15 mln. litų, muziejus dar yra pateikęs paraišką 8 mln. litų atviro baseino statybai finansuoti.

Pagrindinis projekto finansavimo šaltinis – Europos Sąjungos struktūriniai fondai ir uždirbtos muziejaus lėšos. O.Žalienė vylėsi, kad kažkiek lėšų skirs Kultūros ministerija.

Jūrų muziejaus delfinariumas yra vienintelis Baltijos šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius