Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 26

Kaimynai apie Kėdainiuose sumuštą mažametį: „Tai, kas vykdavo tame bute – baisu“

Nuolatinis smurtas, riksmai ir galbūt – narkotikai. „Apie tai, kas vyksta toje šeimoje, žinojo visi – ir policija, ir vaiko teisių apsaugos tarnyba. Jie apklausė daugelį kaimynų, ir žmonės paliudijo, kad šeimoje – didelė problema“, – tvirtino Kėdainių Mindaugo 12 namo gyventojai.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / Jurgitos Lieponės nuotr.

Praėjusią parą čia buvo smarkiai sumuštas ketverių metų berniukas. Medikai teigia, kad vaikas buvo beveik užmuštas, išgyventi – beveik nėra galimybių. Ketvirtadienį jo gyvybinės funkcijos buvo palaikomos tik dirbtinai. Kraupiu nusikaltimu įtariami mažamečio motina ir jos sugyventinis.

Tarnybos lankėsi ir anksčiau

Butas, kuriame įvyko tragedija, – ketvirtame daugiabučio aukšte. Greta gyvenančių žmonių teigimu, jauna pora – moteris su savo sugyventiniu čia atsikraustė vasarą, maždaug rugpjūčio mėnesį.

Tačiau nė su vienais kaimynais jie nebendravo. Moteris, laiptinėje sutikusi kaimynus, dažniausiai pasisveikindavo, vyras – ne.

Kelis kartus matėm juos viduryje dienos, jie buvo keistai apsvaigę. Galbūt tai – net ne alkoholis, gal narkotikai, – sakė Mindaugo gatvės 12 namo gyventojai.

„Kelis kartus matėm juos viduryje dienos, jie buvo keistai apsvaigę. Galbūt tai – net ne alkoholis, gal narkotikai“, – sakė Mindaugo gatvės 12 namo gyventojai.

„Dabar kaltų nėra. Bet juk čia anksčiau lankėsi ir policija, ir vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojai. Jie žinojo, visi žinojo. Todėl dėl atsitikusios nelaimės kalta ir valdžia. Bet juk mus apklausė, mes sakėm, pasakojom. Ir kiti kaimynai irgi.

Per radiją šiandien girdėjom, kad prokuroras policijai liepė nutraukti tyrimą, kuris anksčiau buvo pradėtas. Bet juk ne prokuroras čia buvo! Jis gi nežino“, – stebėjosi aukštu aukščiau gyvenanti pensininkų pora.

Bute – nuolatinis triukšmas

„Tai, kas vykdavo tame bute – baisu. Nuolatiniai riksmai, barniai. Vaikas nemiegodavo iki keturių valandų ryto. Ar tai – normali situacija?“ – sakė kėdainietė, kurios butas – virš sugyventinių buto.

Kiek supratau iš riksmų, jis šlapindavosi į lovą. Todėl vyras nuolat šaukdavo ir vadindavo jį mižnium, – pasakojo žmonės.

Pasak moters, ant vaiko buvo šaukiama nuolatos. „Kiek supratau iš riksmų, jis šlapindavosi į lovą. Todėl vyras nuolat šaukdavo ir vadindavo jį mižnium“, – pasakojo žmonės.

Kaimynai teigia ne kartą girdėję ir klykiantį mušamą vaiką.

„Mano vyras galvojo eiti pas juos raminti dėl nuolatinio triukšmo, tačiau pagalvojome, kad su kvailiais aiškintis beprasmiška“, – sakė jauna moteris.

Tuo tarpu greta gyvenančių pensininkų pora sako, jog dėl triukšmo buvo kviesta ir policija. Tačiau, žmonių nuomone, atsakingos tarnybos į savo darbą greičiausiai pažiūrėjo aplaidžiai.

Kalbama, kad vieno kambario butą Mindaugo gatvėje moteriai nupirko jos motina po to, kai ši išsiskyrė su vyru. Į naują butą moteris atsikraustė ne tik su vaiku, tačiau ir su sugyventiniu.

Kas yra berniuko tėvas, kas abiejų sugyventinių tėvai, ar jie seniai gyvena Kėdainiuose, kaimynai sako nežinantys.

„Jis ją vadindavo „padla“, „suka“. Man atrodo, kad jis kažkur dirbo, nes vieną rytą girdėjau didžiulį triukšmą, kai jis šaukė, kad moteris skambintų į darbą ir kažką paaiškintų jo viršininkui. Tačiau ką jis dirbo ir kur – nežinau“, – kalbėjo penktame aukšte gyvenanti jauna moteris.

Žmonės pasakoja porą matę ne tik prasilenkiant laiptinėje. Kartą kaimynė su jais susitiko prekybos centre: „Jie elgėsi laibai keistai. Bučiavosi, ir matėsi, kad yra apsvaigę“.

Lemtingąjį vakarą – tylu

Tiek penktame aukšte gyvenanti pensininkų pora, tiek kiti kaimynai tvirtina: lemtingąją naktį bute buvo ramu.

„O tą vaiką gi ir atvežė tik sekmadienį. Kažkokios dvi moterys palydėjo iki namų. Gal buvo pas močiutę?“ – svarstė žmonės.

Pranešimas apie kraupų įvykį buvo gautas trečiadienio vakarą, apie 23 val. 50 min.

Pasigirdo dar didesnis triukšmas, supratau, kad atvyko medikai, – pasakojo aukštu aukščiau gyvenanti moteris.

„Keista, tačiau tą dieną buvo tylu. Nebuvo jokio triukšmo. Triukšmas pasigirdo tik vakare. Girdėjau paties vyro šūksnius, kad jis bando gaivinti vaiką, gal darė dirbtinį kvėpavimą, kad vaikas negyvas, kad jis nekvėpuoja.

Netrukus pasigirdo dar didesnis triukšmas, supratau, kad atvyko medikai“, – pasakojo aukštu aukščiau gyvenanti moteris.

Kaimynė spėja, kad apie dirbtinį kvėpavimą ir gaivinimą pats vyras kalbėjo telefonu su medikais.

Apie tai, kad mažametis rastas beveik negyvas, kaimynai sužinojo iš ryto.

Darželio auklėtoja: „Sakė, kad Gedas nebemuša“

Darželio „Vaikystė“, kurį lankė sužalotas vaikas, direktorė Zita Petrokienė „Balticum“ televizijai pasakojo, kad berniukas pastaruoju metu auklėtojoms pasakojo, jog patėvis Gedas jo nebemuša.

„Kad tas vaikas būtų kankinamas, tai jokių požymių nebuvo. Ir linksmas, ir dainuodavo, ir kalbėdavo. Kaip tik auklėtoja sako, kad jis toks pleputis, tai sako „Oi, dabar dėdė Gedas manęs nebemuša, mes dabar kakavą geriame, sėdime prie televizoriaus fotelyje“, – „Balticum“ televizijai apie paskutinę berniuko darželyje praleistą dieną pasakojo Z.Petrokienė.

Oi, dabar dėdė Gedas manęs nebemuša, mes dabar kakavą geriame, sėdime prie televizoriaus fotelyje, – paskutinę dieną darželyje berniuko pasakytus žodžius citavo direktorė.

Tiesa, ji patvirtino, kad, nors sausį į darželį vaikas buvo atvestas tik tris dienas – sausio 3, 19 ir 20 – vieną kartą jau šiemet auklėtoja buvo pastebėjusi mažytę mėlynę ant berniuko skruosto, tačiau jis patikinęs, kad susižeidė pargriuvęs kieme.

„Nei jis buvo paniuręs, nei užguitas. Jeigu vaikiukas eina miegoti su pižama, tai ar būtų kokie dūriai, ar rankos mėlynos, būtume matę“, – sakė ji.

Z.Petrokienė pasakojo, kad vaiko mama personalui buvo pažįstama nuo pat savo vaikystės, nes darželyje dirbo jos motina. Apie ją direktorė negalėjo pasakyti nė vieno blogo žodžio.

„Mama mums labai gerai žinoma, nes ji yra anūkė mūsų darbuotojos, kuri dirbo ūkio dalyje daugelį metų. Mes pažįstame tą mamą nuo pat vaikystės. Ji tikrai nėra jokia asociali, jokia girtaujanti, jokia amorali moteris“, – sakė direktorė.

Darželio direktorės teigimu, vaikas darželį pradėjo lankyti rugsėjį. Pirmą mėnesį vaikas darželyje buvo labai linksmas, šiltas, besišypsantis, tačiau jau nuo spalio dažnai būdavo atvedamas pavargęs, neišsimiegojęs. Jis pats nuovargį aiškindavo vėlyvais svečių vizitais, kelionėmis. Jokių sumušimų tuomet niekas nepastebėjo, nors vaikas buvo guldomas pietų miego ir šiek tiek nurengiamas.

Tik, kai lapkričio pabaigoje auklėtoja vieną dieną pastebėjo mėlynes ir guzus ant vaiko veido, berniukas pasakė tiesiai: „mane Gedas mušė“.

„Auklėtoja atėjo pas mane į kabinetą ir sako: „žinokit, galvoje guzas, tarp akių mėlynės, mes įtariame, kad jis sumuštas“. Paklaustas jis pasakė, kad dėdė Gedas mušė. Aš pirmiausia informavau mamą, kaip priklauso, po to norėjau kviesti medicininę pagalbą, tačiau mama atvažiavo ir sakė, kad bėga pas šeimos gydytoją su vaiku, nes taip negali būti. Paneigė iš karto. O aš kreipiausi į tarnybą, parašiau raštą“, – atsiminė Z.Petrokienė.

Anot jos, sureaguota buvo labai greitai. Iškart atvyko policija, buvo apklausti visi – tėvai, močiutė, auklėtojos.

„Po to tas vaikas nelankė kokią savaitę. Buvo tėvai labai įsižeidę. Mama atėjusi man išsakė, kad aš apšmeižiau jų šeimą, kad aš be reikalo iškėliau tą klausimą. Močiutė tai išvis ten draskėsi. Ji jau nebedirba pas mus, tai draskėsi, kad čia viršijo direktorė savo įgaliojimus. Koks jūsų reikalas kištis, ten niekas nieko nemušė, ten viskas labai gražu, ten viskas yra gerai. Tačiau aš sakiau, kad atsiprašau, bet blogiau nebus“, – pasakojo direktorė.

Anot jos, po jos kreipimosi į tarnybas šeima ketino keisti darželį, tačiau to nepadarė. Tik po to įvykio kardinaliai pasikeitė vaikas.

„Vaikas, kaip sako auklėtoja, pasikeitė iš pagrindų. Ir linksmas, ir pailsėjęs, ir patėvis visiškai nesirodė. Įsižeidęs nei atvesdavo, nei pasiimdavo. Išvis dingo. Jo nebematė auklėtojos“, – teigė darželio vadovė.

Vaiko būklė – kritinė

„Atvažiavusi greitoji rado užmuštą vaiką. Nes kada atvyko greitoji, buvo asistolija, tai yra nebuvo širdies veiklos, ir tik efektyvių ir energingų gaivinimo veiksmų dėka vaikas buvo atgaivintas“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas Rimantas Kėvalas.

Pasak Kauno klinikų vaikų reanimatologo Vaidoto Gurskio, vaikas pas juos atvežtas 4.44 val. ypač sunkios būklės. „Sužalojimai ypač sunkūs, sumušimai su pakraujavimu visame kūne, nugaros srityje, praktiškai visas kūnas nusėtas mėlynėmis.

Stipriausiai sužalota galva, po kietaisiais galvos dangalais dešinėje pusėje išsiliejęs kraujas, smegenys patinę. Skubiai operuotas. Neurochirurgų komanda pašalino kraujo krešulius, atliko kitus reikalingus chirurginius veiksmus“, – sakė medikas žurnalistams.

Medikų teigimu, tikimybė, kad keturmetis išgyvens – menka, tačiau jei pagalba būtų iškviesta anksčiau – vaiko gyvybę išgelbėti dar būtų galima. Šiuo metu mažamečio gyvybę palaiko tik aparatūra.

Mažamečio motina ir jos sugyventinis sulaikyti. Rytoj teismas spręs dėl jų suėmimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius