Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti
2016 03 31 /18:29

Marihuanos mėgėjų planu surengti mitingą prie Seimo susidomėjo prokuratūra

Trečiadienį Vilniaus savivaldybės administracija sulaukė prokuratūros prašymo pasiaiškinti: kaip buvo suteiktas leidimas rengti su narkotikų vartojimo kultūra susijusį renginį pačioje sostinės širdyje? Tačiau Vilniaus meras Remigijus Šimašius nemato priežasties drausti kanapių gerbėjams reikšti savo nuomonę.
Socialiniuose tinkluose sklindantis renginio plakatas
Socialiniuose tinkluose sklindantis renginio plakatas / „Facebook“ nuotr.

Balandžio 20-oji neoficialiai yra tapusi marihuanos gerbėjų švente, kurios metu „žolė“ rūkoma itin gausiai visame pasaulyje.

Lietuvoje kanapių mylėtojai taip pat bando neatsilikti nuo pasaulinių tendencijų, todėl balandžio 20 d. ruošiasi surengti „Kanapių kultūros dieną“ Vilniuje.

Į Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos skverą planavo susirinkti keli tūkstančiai kanapių gerbėjų, o tai palaimino Vilniaus miesto savivaldybė.

Tačiau jų planus gali sujaukti Vilniaus apygardos prokuratūra, kuri kreipėsi į sostinės savivaldybės administraciją su prašymu pasiaiškinti, kodėl buvo išduotas leidimas rengti tokio pobūdžio renginį.

Prokuroro reikalavimas

Trečiadienį vėlai vakare Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašus socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino savivaldybės administracijos gautu dokumentu, kurį atsiuntė Vilniaus apygardos prokuroras Jonas Rinkevičius.

Vilniaus apygardos prokurorui nerimą sukėlė žiniasklaidoje pastebėta informacija, kad Vilniaus miesto savivaldybė išdavė leidimą rengti kanapių mėgėjų mitingą prie Seimo balandžio 20 dieną.

„Prašome skubiai pateikti Vilniaus miesto savivaldybėje išduoto leidimo rengti kanapių mėgėjų mitingą ir visų kitų turimų su tuo susijusių dokumentų kopijas“, – reikalavo prokuroras.

„Facebook“ nuotr./Vilniaus apygardos prokuratūros prašymas savivaldybei
„Facebook“ nuotr./Vilniaus apygardos prokuratūros prašymas savivaldybei

Sostinės meras neneigė, kad toks leidimas buvo išduotas, bet nematė tame nieko blogo. „Taip, kiek žinau, o kodėl gi ne? Juk karvių kankinti nežada“, – „Facebook“ rašė R.Šimašius.

„Manau, kad neturi būti painiojami konkretūs veiksmai ir žodžio laisvė. Žodžio laisvė yra konstitucinis, pamatinis valstybės veikimo principas ir visi turime jį gerbti“, – sakė R.Šimašius. Jo poziciją BNS perdavė atstovas spaudai Aleksandras Zubriakovas.

„Be abejo, kad jeigu kėsinamasi daryti nusikaltimą, linkėčiau pareigūnams jį ištirti ir kaltuosius nubausti“, – teigė R.Šimašius.

Ar gali uždrausti?

Tačiau Vilniaus apygardos prokuroras 15min prisipažino manantis kitaip.

J.Rinkevičiaus nuomone, išduodant šį leidimą galėjo būti pažeistas viešasis interesas, todėl į jo gynybą stoja prokuratūra.

„Pamatėme, kad kalbama apie narkotikus, ir kreipėmės į savivaldybę dėl leidimo dokumentų pateikimo“, – sakė Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroras J.Rinkevičius.

Prokuroras apgailestavo, kad atsakymo iš Vilniaus miesto savivaldybės dar nėra sulaukęs, nors dokumentų pateikimo terminas baigiasi jau rytoj.

Ar galėtų prokuratūra uždrausti kanapių mėgėjams surengti mitingą, nors Vilniaus miesto savivaldybė tam yra davusi leidimą?

„Ne, prokuratūra tokių įgaliojimų neturi, tačiau reikalui esant kreipsimės į teismą, bet mūsų motyvų kol kas komentuoti nenorėčiau“, – sakė Vilniaus apygardos prokuroras.

Meras gina žodžio laisvę

Kaip 15min komentavo Gintaras Leperskas, Vilniaus miesto savivaldybės Saugaus miesto departamento Organizavimo poskyrio vedėjas prieštaraujančių šio susirinkimo organizavimui nebuvo ir savivaldybė neturėjo duomenų apie asmenų ketinimus atlikti draudžiamus veiksmus.

G.Leperskas 15min aiškino, kad savivaldybė 2016-03-25 gavo Vilniaus apygardos prokuratūros raštą dėl informacijos pateikimo iki balandžio 1 d. ir jau parengė atsakymą, kuris buvo išsiųstas kovo 31 dieną.

Organizavimo poskyrio vedėjas nedrįso spėlioti, kaip baigsis ši situacija ir atisakė komentuoti prokuratūros veiksmus, tačiau Vilniaus miesto meras stojo ginti žodžio laisvės.

„Lietuva laisva šalis ir kiekvienas turime teisę laisvai reikšti savo nuomonę ir įsitikinimus. Todėl manau, kad neturi būti painiojami konkretūs veiksmai ir žodžio laisvė. Žodžio laisvė yra konstitucinis, pamatinis valstybės veikimo principas ir visi turime jį gerbti. “, – 15min komentavo Vilniaus miesto meras R.Šimašius.

Socialiniuose tinkluose internautai taikliai pastebėjo, kad tai bene pirmas kartas, kai į su narkotikų legalizavimo klausimu susijusią diskusiją viešoje erdvėje nevengia įsitraukti ir gerai žinomas politikas, tačiau sostinės meras atsiriboja nuo narkotikus vartojančių asmenų.

„Be abejo, kad jeigu kėsinamasi daryti nusikaltimą, linkėčiau pareigūnams jį ištirti ir kaltuosius asmenis nubausti. Tačiau pasikartosiu, kad niekas neturi teisės demokratinėje valstybėje riboti žodžio laisvę“, – 15min sakė R.Šimašius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius