-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 24

Kandidatas į ministrus L.Kukuraitis: reikia didinti atotrūkį tarp pašalpų ir darbo užmokesčio

Kandidatas į Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vadovo postą – 38 metų Vilniaus „Carito“ direktorius Linas Kukuraitis – teigia, kad pasiūlymas buvo netikėtas jam pačiam, bet jau turi įžvalgų, kokių pokyčių šioje srityje reikia pirmiausiai.
Anot L.Kukuraičio, viena iš labiausiai skurstančių visuomenės grupių – vienišos mamos. Joms visad atviri motinos ir vaiko globos namai.
Linas Kukuraitis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kas nulėmė sprendimą?

„Pasiūlymą gavau praėjusią savaitę. Jis tikrai buvo labai netikėtas. Buvo leista šiek tiek pasvarstyti, tuomet įvyko susitikimas su premjeru, kurio metu aptarėme savo pozicijas socialinės apsaugos srityje.

Pamačiau, kad pozicijos sutampa, kad kviečiama komandiniam darbui, suteikiama laisvė formuoti ministerijos komandą, vertinama mano patirtis. Man pasirodė, kad dabartinė komanda turi ambicijų daryti pokyčius valdymo srityje. Taigi pajutęs kūrybinę ir komandinę dvasią, supratau, kad noriu būti tuo pagalbininku, sutikau kandidatuoti.

Kai kuriose socialinės apsaugos srityse jaučiuosi visiškai saugiai ir ekspertiškai, yra sričių, kuriose dar reikia augti, todėl labai svarbu, kad ir komandoje būtų ekspertų profesionalų, kurie savo sritį išmano, kad iššūkius galėtume spręsti kartu, komandiškai“, – pasakojo pašnekovas.

Problema Nr.1 – skurdas

L.Kukuraitis pabrėžė, kad skurdas ir socialinė atskirtis nėra vienos ministerijos kompetencija, todėl ketina šį klausimą iškelti vyriausybiniu lygmeniu, kad būtų sukurtas mechanizmas, kuris formuotų ir koordinuotų nacionalinę skurdo mažinimo politiką. Pasak jo, turėtų įsijungti ir kitos ministerijos – ypač Švietimo ir mokslo, Ūkio, Sveikatos apsaugos.

„Todėl Vyriausybės kvietimas dirbti komandiškai, kartu siekiant numatytų tikslų, yra kaip tik tinkamiausias šiam momentui. Be to, skurdo mažinimui reikia mobilizuoti ne tik valstybines institucijas, bet ir visą Lietuvą – verslą, žiniasklaidą, švietimą, nes situacija yra sudėtinga.

Darbinėje veikloje esu sutikęs daug asmeninių skurdo patirčių, esame nemažai analizavę, kaip skurdas atsiranda, kaip žmonės įkliūna į jo spąstus. Reikia labai daug išmintingo bendradarbiavimo tiek nacionaliniame lygmenyje, tiek vietos bendruomenės lygmenyje, kad užbėgtume šiam reiškiniui už akių. Norėtųsi, kad gaires nustatytų ne vien ministerija, bet vyktų dialogas su savivaldybių asociacija, nevyriausybinėmis organizacijomis“, – teigė kandidatas į ministrus.

Ar ne per didelės pašalpos?

Paklaustas, ką manąs apie kritiką valstybei, kad yra per didelės pašalpos socialinės rizikos grupės asmenims, bet jie per mažai skatinami patys užsidirbti, L.Kukuraitis sutiko, kad iš tiesų minimalus atlyginimas yra toks menkas, kad žmonėms naudingiau tiesiog gyventi iš pašalpų.

„Manau, reikia, kiek įmanoma, didinti atotrūkį tarp pašalpų ir žmogaus uždarbio, kad atsirastų motyvacija dirbti. Tačiau pašalpų mažinti nebegalima, nes žmonės visai neišgyvens, nes ir su dabartinėmis pašalpomis jie lieka skurde. Reikia didinti darbo užmokestį, bet tai jau visos Vyriausybės užduotis. Kol dirbant pajamos bus nedaug didesnės nei gaunant pašalpą, tol žmonės neis dirbti“, – tikino pašnekovas.

Kas keisis vaikus auginančioms šeimoms?

Pasak L.Kukuraičio, bendra būsimos Vyriausybės formuojama nuostata –reikia stiprinti šeimas, padedant joms išgyventi krizinius laikotarpius, su kuriais jos ar visa visuomenė susiduria. Padėti šeimai, kad ji neatsidurtų skurde.

Mąstoma apie įvairias priemones – tiek pajamas vienam vaikui šeimoje, tiek kitas šeimos rėmimo ir stiprinimo priemones, bet kol kas Vilniaus „Carito“ direktorius susilaikė nuo konkretesnių teiginių, kadangi dar ir pačioje Vyriausybės programoje konkretūs dalykai iki galo nesuderinti.

Taip pat pašnekovas paminėjo, kad šeimų stiprinimo politika susijusi ir su palaipsniu dabartinio socialinio modelio keitimu – praėjusio Seimo palaimintas naujasis Darbo kodeksas turėtų būti taisomas.

Tobulins ministerijos bendravimo kultūrą

„Labai norisi sukurti bendradarbiavimo kultūrą pačioje ministerijoje ir su ministerijos partneriais – savivaldybėmis, nevyriausybinėmis organizacijomis, privačiu sektoriumi. Norisi sudaryti tokias sąlygas, kad girdėtume vieni kitų balsą, kad vyktų diskusija ir būtų atrandami geriausi sprendimai. Šiuo metu tolerancijos buvo nepakankamai. Lietuvoje mes labai mažai bendradarbiaujame, todėl prarandame didžiulį visuomeninį potencialą ir neretai dubliuojame savo pastangas.

Kol kas tiesiog norisi pakviesti neskubėti kritikuoti ir vertinti, o atsiverti bendram darbui ir stengtis, kad pavyktų mums visiems, nes intencijos yra pačios geriausios“, – teigė kandidatas į ministrus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius