Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 03

Karinių oro pajėgų sraigtasparnis į Santariškių klinikas skraidino širdį

Penktadienio vakarą Karinių oro pajėgų sraigtasparnis iš Kauno klinikų į Vilniaus Santariškių klinikas skraidino donoro širdį.
Žvalgybinį skrydį atliekantis sraigtasparnis
KOP sraigtasparnis / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Kaip 15min.lt informavo Lietuvos kariuomenės vado atstovas spaudai kapitonas Tomas Balkus, Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų sraigtasparnio Mi–8 MTV įgula, vadovaujama kapitono Eligijaus Rukšnaičio, iš Kauno pakilo apie 20.30 val.

„Skrydis truko apie pusvalandį. Maždaug 21 val. sraigtasparnis, skraidinęs donoro širdį ir penkių medikų brigadą, nusileido ties Santariškėmis, žiedinėje transporto sankryžoje“,– sakė kpt. T.Balkus.

Žiedinę sankryžą ties Santariškėmis kariškiai panaudojo jau ne pirmą kartą.

Donoro širdį Karinių oro pajėgų sraigtasparnis iš Kauno į Vilnių gabeno ir birželio 25 d. vakarą. Tąkart kartu su širdimi buvo atgabentos ir donoro kepenys.

Lietuvos kariuomenės Karinės oro pajėgos atlieka donorų organų transportavimą pagal 2001 m. birželio 15 d. pasirašytą Krašto apsaugos ministerijos ir Nacionalinio transplantacijos biuro bendradarbiavimo sutartį. Tų pačių metų liepos 4 d. sutartis dėl organų transportavimo pasirašyta su Respublikiniu rekonstrukcijos ir mikrochirurgijos centru.

Kapitono E.Rukšnaičio vadovaujama įgula, penktadienį gabenusi širdį, per kelias pastarąsias dienas pasižymėjo jau ne pirmą kartą. Trečiadienį sraigtasparnio įgula, po pratybų skrisdama į Kauno antrąjį paieškos ir gelbėjimo postą, pastebėjo iš miško kylančius dūmus. Priskridę arčiau kariškiai suprato, kad miške kilo gaisras.

Sraigtasparnio įgula apie gaisrą informavo skrydžių valdymo centrą. Kariškiai skrido su gaisro gesinimo įranga. Todėl įgula nedelsiant išpylė turėtą vandenį ant gaisravietės ir nuskrido ieškoti tinkamo vandens šaltinio.

Netoliese nebuvo tinkamo vandens šaltinio, todėl kariškiai turėjo skristi iki Nemuno, esančio už penkių kilometrų nuo gaisro vietos. Per pusvalandį sraigtasparnio įgula gaisravietėje spėjo išpilti dar du gesinimo krepšius po maždaug du kubinius metrus vandens.

Pildami trečią krepšį kariškiai pastebėjo atvykstančius ugniagesius, gaisras tuo metu jau buvo prislopęs.

Karinių oro pajėgų sraigtasparniai nuolatos budi Paieškos ir gelbėjimo postuose ir yra pasiruošę nedelsiant suteikti pagalbą Lietuvos žmonėms.

Sraigtasparniai Mi–8 MTV skirti paieškos ir gelbėjimo darbams, medicininės evakuacijos ir gelbėjimo užduotims vykdyti, gabena donorų organus transplantacijos operacijoms, šiais orlaiviais skraidinami kariai ir svarbūs asmenys. Mi–8 MTV dar yra naudojami parašiutinio rengimo metu bei gaisrams gesinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius