Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 26

Kas ketvirtas gyventojas apsaugos signalizacija pasirūpintų tik po vagystės

Beveik kas ketvirtą Lietuvos gyventoją, galvojantį apie apsaugos signalizacijos įsirengimą, tai padaryti paskatintų tik apvogtas jo, kaimynų, giminių ar pažįstamų būstas.
Ilgapiršis prie durų...
Ilgapiršis prie durų... / „15min“ nuotr.
Temos: 1 Namas

Tokius rezultatus parodė saugos tarnybos „G4S Lietuva“ užsakymu spalio mėn. „Baltijos tyrimų“ atlikta reprezentatyvi šalies gyventojų apklausa.

Beveik du trečdaliai, t.y. 63 proc., tyrimo respondentų galvoja apie apsaugos signalizacijos įsirengimą arba jau turi ją įsirengę, tačiau 29 proc. apklaustų Lietuvos gyventojų šia saugos priemone nepaskatintų pasirūpinti jokios aplinkybės.

Vagystės nuosavame arba pažįstamų būste įsirengti apsaugos signalizaciją labiausiai paskatintų butų (26 proc.) ir nuosavų namų savininkus (21 proc.), tuo tarpu nuomojantys būstą signalizaciją įsirengtų tik tuomet, jei įsigytų vertingų daiktų (32 proc.) ar dažnai nebūtų namuose (23 proc.)

Jautriau į įvykusius įsilaužimus giminių, kaimynų ar pažįstamų bute reaguotų moterys (16 proc. palyginti su 9 proc. vyrų), o į anksčiau įvykusią vagystę nuosavame būste labiau linkę atsižvelgti didmiesčių gyventojai (12 proc., palyginti su 8 proc. miestuose ar kaimuose).

Didžiausia dalis (22 proc. ) Lietuvos gyventojų signalizaciją įsirengtų arba jau įsirengė vien dėl to, kad jaustųsi ramiau.

Pasak „G4S Lietuva“ Saugos departamento direktoriaus Aurelijus Špėlio, priimant sprendimą dėl apsaugos priemonių, reikia turėti galvoje, jog įsilaužimai būna kelių tipų: nuo atsitiktinės vagystės gali apsaugoti ir pavienės priemonės, tačiau suplanuotam nusikaltimui kelią veiksmingiau užkirs tik kompleksiniai sprendimai. Kai įsilaužimo išvengti nepavyksta, gautas signalizacijos suveikimo signalas ir atvykęs greitojo reagavimo ekipažas minimizuoja žalą ir neleidžia vagims pasisavinti kuo daugiau vertingų daiktų.

Praėjusiais metais nusikaltimų statistika parodė 13 proc. išaugusį vagysčių skaičių, lyginant su 2007 metais. Šiais metais bendras vagysčių skaičius per 10 mėnesių padidėjo dar 6 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius