Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Kauno botanikos sode vyks alaus kultūros puoselėtojų simpoziumas „Sambariai”

Alus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr. / Alus
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Spalio 8 dieną, šeštadienį, VDU Kauno botanikos sode į pirmąjį alaus kultūros simpoziumą „Sambariai” rinksis tradicinio alaus ir aludarystės entuziastai.

Renginio metu, nuo 9.30 val. iki 23 val., pranešimus skaitys akademikai ir etnografai, mažųjų bravorų verslo atstovai, vyks naminio alaus įrangos demonstracija ir gyvos dirbtuvės.

Pasak organizatorių, renginys pirmiausia skirtas alaus kultūrai ir saikingam vartojimui propaguoti bei aptarti tradicinę ir modernią aludarystę Lietuvoje.

„Tenka girdėti, kad tradicinis alus iš Lietuvos – „geriausiai išlaikyta” Europos alaus paveldo paslaptis. Įdomu ir tai, kaip šiandien vystosi, kuo mūsų šalyje gyvena vidutinė, mažoji ir namudinė aludarystė“, – sakė „Tikro alaus draugijos” atstovas Martynas Savickis.

Renginio pavadinimas neatsitiktinis. Sambariai – tai Lietuvoje iki XX a. gyvavusi tradicija po derliaus nuėmimo daryti bendrą vaišių šventę, gerti specialiai tai progai padarytą alų – gaminamą iš bendruomenės suneštinių grūdų.

Simpoziume VDU Kauno botanikos sodo mokslo darbuotojas, Lietuvos apynių augintojų draugijos pirmininkas Kęstutis Obelevičius pristatys apynių auginimo istoriją mūsų šalyje.

Alaus ekspertas, VU profesorius Linas Čekanavičius pasakos apie išskirtinių pasaulinio alaus rūšių „medžioklę“ ir apie subtilaus skonio, tikro alaus renesansą visame pasaulyje.

Kraštotyrininkas Viktoras Dagys, legendinės knygos „Darau savo alų“ autorius, pristatys kaimiško naminio alaus tradiciją ir jos pokyčius, taip pat pristatys etnografinių ekspedicijų, tyrusių lietuvišką aludarystę, istoriją.

Sambūryje – simpoziume numatoma dar gera dešimtis pranešimų lietuviško alaus ir aludarystės istorijos, paveldo, terminologijos, technologijų ir verslumo klausimais.

Tokie alaus entuziastų renginiai ne pirmus metus vyksta Latvijoje, Lenkijoje, Čekijoje, Skandinavijoje ir kituose Europos kraštuose, kur paplitusi tradicinė ir šiuolaikinė aludarystė.

Renginį Kaune organizuoja asociacija „Tikro alaus draugija“ ir aludarių draugija „Atviras alus”, jo pagrindinis partneris – VDU Kauno botanikos sodas.

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Parašykite atsiliepimą apie 15min