-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 28

Kauno darželiuose – permainų vėjai

Kauno darželiuose žadami dideli pokyčiai: ketinama padidinti rinkliavą už papildomą darželinukų ugdymą, tačiau tėvams bus pasiūlyta rinktis lankstesnę apmokėjimo tvarką už vaiko priežiūrą ir maitinimą darželyje.
Sportas lauke
Sportas lauke / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 2 Rinkliava Kaina

Ši sistema bus itin patogi tiems, kurių atžalos ikimokyklinėje įstaigoje praleidžia ne visą dieną.

Kol kas idėjos dar gludinamos Kauno miesto savivaldybės Švietimo ir ugdymo bei kituose skyriuose. Vasaros pradžioje planuojama parengtus projektus pateikti politikų teismui, o, sulaukus jų pritarimo, darželiuose patobulintą tvarką įvesti nuo naujų mokslo metų.

Įteisins rinkliavą

Pirmoji naujiena – ikimokyklinio ugdymo grupių modeliai. Lietuvoje iki šiol to nebuvo. Pasak idėjos autorių, skirtingų modelių grupėse vaikai galės praleisti nuo 4 valandų iki visos darbo dienos. Jose skirsis ir suteiktos paslaugos, pavyzdžiui, maitinimų skaičius.

Antroji naujiena – siūloma padidinti mokestį už vaikų ugdymą. Šiuo metu jis siekia 0,5 Lt. Darželių direktoriai siūlo jį padidinti iki 1 Lt. „Motyvas ūkiškas: vaikai Kaune aktyviai ugdomi ne tik tarp darželio sienų, bet ir kitoje aplinkoje: vyksta į įvairias akcijas, pavyzdžiui, penktadienį dalis jų dalyvaus tradicinėje festivalio „Kaunas Jazz“ akcijoje – pieš ant grindinio Vienybės aikštėje. Be to, tėvai darželiams ir dabar skiria pinigų higienos priemonėms įsigyti. Niekam tai ne paslaptis, tačiau iki šiol viskas buvo daroma neoficialiai. Mes siūlysime įteisinti tokią rinkliavą, kad neliktų jokių nelegalių pinigų rinkimų“, – sakė Kauno miesto savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus Neformaliojo švietimo poskyrio vyriausioji specialistė Audronė Bukmanaitė.

Turės didesnį pasirinkimą

Dar viena idėja, kuri bus pateikta svarstyti miesto politikams, turėtų ypač dominti tuos tėvus, kurie darželyje savo vaiką palieka ne visai darbo dienai. Iki šiol alternatyvų nebuvo: tėvai, nepaisant to, kiek laiko vaikas praleidžia darželyje, kelis kartus valgo, turėdavo mokėti vienodą mėnesinį mokestį.

„Įgyvendinus mūsų idėją mokėjimo tvarka už darželį būtų lankstesnė. O tai šiuo bedarbystės metu labai aktualu tėvams. Planuojame įteisinti „vieno maitinimo kainą“, kad tėvai galėtų mokėti tik už tiek, kiek kartų vaikas valgo darželyje, ir už tas valandas, kurias jis būna ikimokyklinėje įstaigoje“, – sakė A.Bukmanaitė. Mokesčių dydžiai dar derinami, tačiau jau aišku, kad turėdami galimybę rinktis lankstesnę apmokėjimo tvarką darželinuko tėvai negalės savo nuomonės keisti dažniau nei kas mėnesį.

Geros idėjos – iš svetur

Didžioji dalis šių idėjų seniai įgyvendintos užsienyje, pavyzdžiui, Austrijos ikimokyklinėse įstaigose. Pasisemti patirties šios šalies darželiuose buvusios Kauno lopšelio darželio „Vaikystė“ auklėtojos Editos Martinkėnienės nuomone, Lietuvoje jos taip pat sėkmingai prigytų. Ypač dabar, kai nemaža dalis tėvų nebeišgali savo atžalų leisti į darželius.

„Aš pati esu mama, todėl esu tikra, kad tėvams patiktų, jei jie galėtų savo sūnų ar dukrą darželyje palikti 4 valandoms. Per jas vaikas spėtų pabendrauti su bendraamžiais, dalyvauti visoje suplanuotoje ugdymo programoje, o paskui keliautų pietauti namo. Tėvams nereikėtų mokėti nė už vieną maitinimą. Kitas patogus variantas, pritaikytas Austrijos darželiuose, vieno maitinimo kaina – šiuo metu Lietuvos darželiuose tėvai negali pasirinkti mažiau nei dviejų maitinimų“, – kalbėjo auklėtoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius