-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 02 16

Kauno medicinos universiteto klinikos atsiriboja nuo klaidinančios informacijos, kurią neva skleidžia R.Dambrauskas, renkantis labdarą E.Čivinskui

Kauno medicinos universiteto klinikų vadovybė ir medikai atsiriboja nuo žiniasklaidoje pasirodžiusios informacijos, kad KMUK gydomam pacientui Edmondui Čivinskui, žinomam ansamblio „Vairas“ atlikėjui, kepenų transplantacijai atlikti reikalinga piniginė parama ir šiam tikslui organizuota rinkliava, nurodant sąskaitos numerį.
Romas Dambrauskas (kairėje) ir Edmondas Čivinskas
Edmondas Čivinskas / „Scanpix“ nuotr.

Priminsime, kad informaciją apie labdaros akciją paskelbė dainininko E.Čivinsko kolega ir draugas Romas Dambrauskas.

Pranešime teigiama, kad ši informacija žeidžia gydytojus ir diskredituoja pačią donorystės ir transplantacijos idėją. Organų donorystė ir transplantacija yra nemokama. Lietuvoje ligoninėms sąnaudas už donorų paruošimą ir transplantacijos paslaugas Valstybinė ligonių kasa kompensuoja iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo.

Šiuo metu Lietuvoje veikia du kepenų transplantacijos centrai – KMUK ir Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų (VUL SK), kuriuose sėkmingai atliekamos transplantacijos sunkiu kepenų funkcijos nepakankamumu sergantiems ligoniams ir tolimieji šių operacijų rezultatai ir ligonių išgyvenamumas atitinka užsienio klinikų rezultatus. 2009 m. Lietuvoje atliktos septynios kepenų transplantacijos, o 2010 m. – viena kepenų transplantacijos operacija.

2010 metų Privalomojo sveikatos draudimo fonde Žmogaus organų ir audinių transplantacijos paprastųjų išlaidų finansavimo programai yra skirti 37 milijonai litų, o etapinį kepenų transplantacijos apmokėjimą reglamentuoja 2010 m. sausio 19 d. SAM ministro įsakymas Nr. V–47 „Dėl kepenų transplantacijos paslaugų teikimo bei apmokėjimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ (Žin., 2010, Nr. 13–657), kurį NTB, VLK ir gydytojai, atliekantys kepenų transplantacijas atsižvelgdami į medicinos progresą ir pasikeitusias paslaugų kainas, atnaujino šių metų sausio mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius