Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 04

Ketinama atsisakyti popierinių gimimo, mirties, santuokos ir ištuokos liudijimų

Teisingumo ministras siūlo atsisakyti popierinių gimimo, mirties, santuokos ar ištuokos faktą patvirtinančių dokumentų bei nustatyti, kad visa informacija apie asmens civilinę būklę būtų kaupiama Gyventojų registre.
Santuoko liudijimas
Santuoko liudijimas / „Scanpix“ nuotr.

Pranešime spaudai teigiama, kad šiuo metu kreipiantis dėl socialinių, sveikatos priežiūros ar kitų paslaugų, valstybės institucijos asmens prašo pateikti oficialų civilinės būklės akto įregistravimą patvirtinantį liudijimą. Pavyzdžiui, norint gauti vienkartinę išmoką gimus vaikui, būtina pateikti vaiko gimimo liudijimą, kreipiantis dėl laidojimo pašalpos turi būti pateikiamas mirties liudijimas ir pan.  Teisingumo ministras Remigijus Šimašius siūlo nustatyti, kad šių dokumentų popierinių liudijimų nebebūtų reikalaujama. Visos institucijos, kurioms sprendimų priėmimui būtų reikalinga informacija apie asmens civilinę būklę, duomenis gautų tiesiogiai iš Gyventojų registro. „Jei asmuo pageidaus, toks dokumentas jam bus išduotas, tačiau reikalavimo jį pateikti tvarkant reikalus įvairiose institucijose turi nelikti. Tai tik papildoma administracinė našta žmonėms, kuri kartais virsta laiką ir pinigus kainuojančiomis problemomis, jei, pavyzdžiui, šie dokumentai pametami“, – sako R. Šimašius.

Jei asmuo pageidaus, toks dokumentas jam bus išduotas, tačiau reikalavimo jį pateikti tvarkant reikalus įvairiose institucijose turi nelikti, teigė R.Šimašius

Greta šio tvarkos supaprastinimo, įstatymo projekte siūloma įtvirtinti ir paprastesnę žmogaus mirties įregistravimo procedūrą. Norima nustatyti, kad asmens sveikatos priežiūros įstaigos, išdavusios medicininį mirties liudijimą, jį perduotų kompetentingai institucijai, registruojančiai mirties faktą. Tokiu atveju mirusiojo artimiesiems nebereikės patiems rūpintis dokumentų perdavimu iš vienos institucijos kitai ir taip apsikrauti papildomais rūpesčiais. 

Siekiant supaprastinti asmenų aptarnavimą, taip pat siūloma nesieti civilinės būklės aktų registravimo su pareiškėjo gyvenamąja vieta. Projekte numatoma, kad asmenys civilinės būklės pasikeitimus galės registruoti artimiausioje civilinės metrikacijos įstaigoje ar kitoje nustatytoje institucijoje.

Šiems pakeitimams įtvirtinti bus koreguojamas Civilinis kodeksas. Tam pritarė ir Civilinio kodekso priežiūros komiteto ekspertai. Įstatymo projektas artimiausiu metu bus teikiamas Vyriausybei svarstyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius