Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 10

Kirsti medžius Mingės kaime uždraudė tuomet, kai jų nebeliko

Visoje šalyje kilus pasipiktinimui dėl Nemuno deltoje esančiame Mingės kaime kertamų medžių atsibudo ir aplinkosaugininkai.
Sustabdyti brutalūs veiksmai kertant vienos gražiausių Lietuvos vietų - Mingės kaimo - medžius.
Sustabdyti brutalūs veiksmai kertant vienos gražiausių Lietuvos vietų - Mingės kaimo - medžius.
Temos: 3 Mingė Kelmas Medis

Trečiadienį jie Šilutės rajono savivaldybės administracijai nurodė skubiai nutraukti neteisėtą medžių kirtimą, rašo „Lietuvos rytas“.

Įgyvendinti Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento nurodymo neįmanoma, nes visi Mingės kaime, Minijos upės pakrantėje, augantys medžiai jau iškirsti.

Aplinkosaugininkai nustatė, kad Šilutės savivaldybės administracijos išduotas leidimas Mingės kaime iškirsti medžius yra negaliojantis – jis pažeidė 2008 metais aplinkos ministro nustatytą saugotinų medžių kirtimo ir leidimų šiems darbams išdavimo tvarką.

Apie Mingėje kertamus medžius Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriui Andriui Kairiui buvo pranešta dar praėjusio penktadienio rytą.

A.Kairys neslėpė, kad šeštadienį pats apsilankė kirtavietėje ir matė, kas vyksta. Vakar departamento vadovas teisinosi negalėjęs iš karto priimti sprendimo, nes užtruko leidimo išdavimo procedūrų tikrinimas.

Kad leidimas kirsti medžius kultūros vertybių apsaugos teritorijoje yra išduotas be būtinų derinimų, darbai vyko pažeidžiant nustatytą tvarką, aplinkosaugininkai išsiaiškino tik vakar.

Pažeidimo nemato

Šilutės rajono savivaldybės administracijos direktorius Šarūnas Laužikas teisinasi, kad medžiams kirsti ant pylimo šlaitų jokių leidimų išvis nereikia.

Valdininkas teigė, kad pagal Kultūros paveldo įstatymo reikalavimus kultūros paveldo objekto valdytojas – rajono savivaldybė – privalo prižiūrėti teritoriją, laiku atnaujinti želdinius, šalinti savaime užaugančius medžius, juos genėti.

Tačiau prašydamas savivaldybės leidimo Mingėje kirsti medžius bendrovės „Šilutės polderiai“ direktorius Rimantas Liatukas kalbėjo ne apie būtinybę atnaujinti želdinius. Esą medžiai trukdo parengiamiesiems krantinių tvarkymo darbams.

Beje, už Europos Sąjungos lėšas įgyvendinamo 6,6 mln. litų vertės projekto „Minijos kaimo krantinių sutvarkymas“ aplinkos apsaugos dalis derinti buvo pateikta tik užvakar.

Dabar Mingės kaime aplinkosaugininkai skaičiuoja gamtai padarytą žalą. A.Kairio teigimu, jau dabar aišku, kad ji bus didelė – sieks dešimtis tūkstančių litų.

Vietoj leistų nupjauti 148 medžių realiai pašalinti 237 įvairių rūšių lapuočiai.

15min.lt duomenimis, dėl išreikšdamas protestą dėl niokojamos gamtos, nusprendė atsistatydinti vietos seniūnaitis Žygimantas Šarakauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius