Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 19

Koalicijos partneriai apie Vyriausybės atsistatydinimą: tai daug ką išspręstų

Vyriausybės atsistatydinimas galėtų išspręsti dabartinę politinę krizę, kilusią dėl buvusių Kauno miesto tarybos narių, kurie dabar yra ministrai, išlaidų, sako Seimo liberalų lyderis Eugenijus Gentvilas. Laisvės partijos vadovė Aušrinė Armonaitė teigia, kad kažkoks perkrovimas galėtų įvykti, bet šios partijos frakcijos Seime lyderis Vytautas Mitalas nemato problemos, jei pasitrauktų net keli ministrai.
Gabrielius Landsbergis, Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Aušrinė Armonaitė
Gabrielius Landsbergis, Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Aušrinė Armonaitė / Norberto Tukaj ir 15min nuotr.

Apie Vyriausybės atsistatydinimą ir pirmalaikius Seimo rinkimus dėl kilusios krizės penktadienį užsiminė valdančiųjų konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis

Išlaidų skandalas tiesiogiai liečia tris Ingridos Šimonytės vadovaujamo ministrų kabineto narius – švietimo ministrę Jurgitą Šiugždinienę, finansų ir kultūros ministrus Gintarę Skaistę bei Simoną Kairį.

Pirmi du ministrai deleguoti konservatorių, o S.Kairys – Liberalų sąjūdžio.

„Tai galėtų daug ką išspręsti“

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas E.Gentvilas įsitikinęs, kad Vyriausybės atsistatydinimas galėtų padėti išspręsti šią krizę.

„Man asmeniškai šita mintis dėl visos Vyriausybės atsistatydinimo nebuvo nauja – pats apie tai buvau galvojęs ir tai galėtų daug ką išspręsti, nes ar visai Vyriausybei, ar Šiugždinienei asmeniškai dirbti tikrai bus sunku“, – svarstė patyręs politikas.

„Reputacijos debesis persekiotų iki kadencijos pabaigos“, – pridūrė jis.

Toliau jis bando modeliuoti situaciją, jeigu Vyriausybė atsistatydintų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Eugenijus Gentvilas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Eugenijus Gentvilas

„Kreipiamasi į Seimą dėl pirmalaikių rinkimų, bet aš nesu tikras, ar Seimas nutartų rengti naujus rinkimus, todėl gali tekti galvoti ir apie naujos Vyriausybės formavimą šitame Seime. Tada jau kiti variantai – ar esamos koalicijos pagrindu, ar formuotųsi kažkokia kita koalicija, bet čia dar išpranašaut negaliu“, – kalbėjo E.Gentvilas.

Seimo narys tvirtina, kad šiuo metu „drama verda“ ir jeigu Vyriausybė nereaguos, tai „drama virs toliau“.

„Juk mes nesusitarsim – ei, chebra, apie čekiukus nešnekam. Bus klausimų, bus kalbų, bus reputacinė krizė, bet pirmiausia viskas priklauso nuo konservatorių, nes daugiausia Vyriausybėje yra konservatorių“, – pasakojo liberalas.

A.Armonaitė: perkrovimas galėtų įvykti

Anot Laisvės partijos pirmininkės, ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės, „kažkoks perkrovimas galėtų vykti“.

„Dėl pirmalaikių rinkimų kol kas tikrai negaliu komentuoti. Sutarėme, kad kalbėsimės artimiausiu metu“, – BNS sakė A.Armonaitė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aušrinė Armonaitė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aušrinė Armonaitė

„Situacija yra labai rimta. Politinę sistemą krečia pasitikėjimo krizė ir bendrai tikriausiai demokratija, pasitikėjimas partijomis yra smukęs, ypač tarp jaunų žmonių mes tą matome. Neabejoju, kad grįžti į partijas, pirmiausiai su bendruomene išdiskutuoti, o paskui – į koaliciją, dėl tolesnių veiksmų, kaip vis dėlto galėtume išeit iš situacijos. Kol kas norėčiau susilaikyti nuo detalesnių pamąstymų“, – sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė.

Seimo Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas teigė, kad kelių ministrų pasitraukimas nereikštų visos Vyriausybės žlugimo.

„Jūs jau man atleiskite už dramos situacijoje mažinimą, bet vieno, dviejų ar net trijų teoriškai, kalbu grynai teoriškai, ministrų pakeitimas tikrai nebūtinai reiškia Vyriausybės žlugimą, atsistatydinimą ar pirmalaikius rinkimus. Tokią situaciją gali išprovokuoti labiau nesugebėjimas dirbti kartu, neišpildymas rinkiminių pažadų ir koalicijos sutartyje užfiksuotų įsipareigojimų, bet ne vieno, dviejų ar trijų ministrų pokyčiai“, – BNS penktadienį sakė V.Mitalas.

Anot jo, yra daugybė pavyzdžių, kai ministrai keitėsi ne po vieną kartą, „o Vyriausybės dirbdavo toliau, ypač tokiu sudėtingu geopolitiniu metu“.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Andrius Tapinas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Andrius Tapinas

Politinė krizė šalyje kilo visuomenininkui ir laidų vedėjui Andriui Tapinui aiškinantis įvairių savivaldybių tarybų narių išlaidas. Skandalo metu paaiškėjo, kad dauguma jų negali šių išlaidų pagrįsti realiais dokumentais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius