Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 19 /12:18

Seimo opozicija: valdantieji blefuoja dėl noro trauktis

Konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio pareiškimus apie galimą Vyriausybės atsistatydinimą ir pirmalaikius Seimo rinkimus buvęs premjeras Saulius Skvernelis įvertino kaip blefavimą ir melą. Jo akimis, Vyriausybė, kurios ministrai periodiškai murkdosi skandaluose, galėtų ir pasitraukti. O dėl pirmalaikių Seimo rinkimų esą spręs tikrai ne konservatoriai. Kiti opozicijos lyderiai šį pareiškimą taip pat laiko blefu.
Linas Jonauskas ir Gintautas Paluckas
Seimo opozicija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Penktadienio rytą Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas G.Landsbergis pareiškė, kad dėl išmokų naudojimo situacijos, kurios radare pirmiausia atsidūrusi konservatorių deleguota ministrė Jurgita Šiugždinienė, partijos vadovybė svarstys ir Vyriausybės pasitraukimą, ir pirmalaikių Seimo rinkimų galimybę.

VIDEO: G.Landsbergis apie J.Šiugždinienę: rituališkai aukosime vieną žmogų ar spręsime sistemines problemas?

S.Skvernelis: šantažuojama valstybė

„Tai reiškia, kad ponas G.Landsbergis yra kaip kortų šuleris – blefuoja ir meluoja visuomenei. Ir tokiu būdu bandoma kalbą nukreipti kažkur kitur, kad būtų atsitraukta nuo susikompromitavusių ministrų.

Tiesiog yra meluojama ir šantažuojama valstybė. Jeigu prisimenate, lygiai tokiu pačiu būdu, kaip per trąšų skandalą“, – penktadienį Seime žurnalistams komentavo S.Skvernelis.

Ar dabartinė situacija tokia, kad visa Vyriausybė turėtų pasitraukti?

S.Skvernelis sakė, kad šaržuojant tai būtų geriausia, kas galėtų įvykti Lietuvai.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Saulius Skvernelis

Opozicinės Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas minėjo, kad centro dešinės Vyriausybės tai vienas, tai kitas ministras periodiškai murkdosi skandaluose, dėl to nevyksta darbai, kas neveda į stabilumą ir valstybės progresą.

„Ta šantažo forma, kad pasitrauks, tai tegul traukiasi. Tikrai ne konservatorių prezidiumas gali nuspręsti dėl pirmalaikių Seimo rinkimų. Tiesiog visuomenei yra meluojama. Dėl to apsispręsti gali tiktai Seimas, jei bus tokia Seimo valia.

Jeigu subyrėtų šita Vyriausybė, tada turime prezidentą, kuris, tikiuosi, dirba nuoširdžiai visą kadenciją ir nėra išsekęs. Tada jo yra pareiga siūlyti Seimui du kartus ministro pirmininko kandidatūrą. Tokiu atveju, jeigu nepritartų Seimas, tada būtų pirmalaikiai rinkimai. Čia konservatorių lyderio žodžiai ir prezidiumo sprendimai nieko nereiškia mūsų valstybei“, – tikino demokratas.

A.Mazuronis: bandymas pridengti negebėjimą dirbti

Darbo partijos lyderis ir frakcijos Seime seniūnas Andrius Mazuronis įsitikinęs, kad tokiais pareiškimais konservatorių vadovybė gudrauja, bandydama lėšų savivaldybių tarybose panaudojimo skandalu pridengti neveiksnumą.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Andrius Mazuronis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Andrius Mazuronis

„Manau, kad tikroji priežastis yra nesusitvarkymas valdančiosios koalicijos viduje ir nebegebėjimas toliau normaliai dirbti valdančiosios koalicijos rėmuose. Arba matymas, kad sprendimų priėmimas koalicijos viduje buksuoja vis stipriau. Jau kurį laiką matėme šią tendenciją – buvo akivaizdu, kad įtampa tarp koalicijos partnerių kaupiasi, kad ji stiprėja – matėme visokius komentarus apie mokesčių reformą, girdėjome ultimatyvių kalbų tiek viešumoje, tiek ir už uždarų durų“, – BNS teigė A.Mazuronis.

„Tai bandymas permesti atsakomybę ant neva lėšų skandalo“, – pridūrė jis.

A. Mazuronis sako, kad „darbiečiai“ tarsis ir partijoje, ir frakcijoje, kaip elgtis, bet gali palaikyti tokius siūlymus.

V.Blinkevičiūtė: tai nepateisinama

Socialdemokratų frakcijos seniūnė Orinta Leiputė sako, kad yra „ne ta ekonominė ir geopolitinė situacija, kad dabar eiti į tokį chaosą“.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilija Blinkevičiūtė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilija Blinkevičiūtė

„Tie skandalai ir prezidento iškelta aukšta kartelė dėl politinės kultūros, aišku, valdantieji turėtų įsivertinti situaciją. Stebime, kaip elgsis premjerė“, – BNS teigė O.Leiputė.

Socialdemokratų lyderės Vilijos Blinkevičiūtės svarstymu, G.Landsbergis tokiais siūlymais arba dramatizuoja padėtį, arba vengia atsakomybės, kurią šitai valdančiajai daugumai suteikė rinkėjai.

„Tai nepateisinamas dalykas. Išeiti trenkus durimis, vaikiška, yra lengviausia ir nepateisina“, – BNS tvirtino ji.

R.Karbauskis įžvelgia asmeninės naudos siekį

„Valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui, jo teigimu, situacija primena pokerio žaidėjo elgesį.

„Yra blefuojama. Arba kitaip sakant dedama ant stalo kažkokie kraštutiniai pasiūlymai – arba viskas, arba nieko. Bet kokiu atveju yra trečias kelias – atleisti tris ministrus, kurie su tuo (negalėjimu sąskaitomis pateisinti tarybos nario išlaidų – BNS ) susiję ir turi problemų su atsiskaitymais savivaldybėms, perkrauti Vyriausybę ir bandyti toliau dirbti“, – tvirtino R.Karbauskis.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Ramūnas Karbauskis
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Ramūnas Karbauskis

Pasak jo, G.Landsbergio siūlymas nėra sąžiningas ir nuoširdus, nes jis supranta, kad „jo perspektyva yra europinė“, tokių galimybių turinti ir premjerė I.Šimonytė, todėl siekiama apsaugoti savo reputaciją.

„Tai akivaizdu, kad toks pasiūlymas susijęs su asmenine nauda, nes yra perspektyva, kad ta Vyriausybė dar kankinsis pusantrų metų ir galiausiai nustiptų per rinkimus“, – teigė R.Karbauskis.

Jis, be kita ko, neabejoja, kad dalis konservatorių partijos ir frakcijos Seime narių G.Landsbergio siūlymui pasipriešins: „Bus tikrai žiaurus pasipriešinimas iš tų žmonių, kuriems nėra jokio intereso, kad Šimonytė ir Landsbergis turėtų europinę karjerą“.

Kreipia akis į dar du ministrus

Visuomenininkui Andriui Tapinui pradėjus viešinti duomenis apie galimai neskaidriai savivaldybių tarybų narių leistus mokesčių mokėtojų pinigus, skirtus kompensacijoms už jų veiklą, kilo skandalas.

Skelbta, kad daugiau kaip pusantrų metų Kauno miesto savivaldybės taryboje dirbusi J.Šiugždinienė panaudojo 13,8 tūkst. eurų.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Jurgita Šiugždinienė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Jurgita Šiugždinienė

Nors ji pateikė ataskaitas, kam naudojo avansu skirtas lėšas, tačiau jos apibendrintos, čekiais jų politikė nepagrindė.

Tiek premjerė Ingrida Šimonytė, tiek J.Šiugždinienę delegavę konservatoriai nurodė pasitikintys kolege.

Tačiau ketvirtadienio vakarą švietimo, mokslo ir sporto ministrė informavo, kad premjerei įteikė atsistatydinimo pareiškimą.

Apie tai ji pranešė po to, kai prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas Povilas Mačiulis, taip pat dirbęs Kauno miesto savivaldybės taryboje, paskelbė, kad dėl savivaldybių tarybų narių išlaidų skandalo palieka prezidentūrą.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Povilas Mačiulis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Povilas Mačiulis

Po to interviu LRT televizijos laidai „Dienos tema“ G.Nausėda pareiškė, kad klausimų dėl išlaidų dirbant Kauno savivaldoje sulaukusių J.Šiugždinienės, taip pat kultūros ir finansų ministrų liberalo Simono Kairio bei konservatorės Gintarės Skaistės atsistatydinimas būtų geriausias sprendimas Vyriausybei.

BNS nuotr./15min koliažas/Simonas Kairys, Gintarė Skaistė
BNS nuotr./15min koliažas/Simonas Kairys, Gintarė Skaistė

Kartu valstybės vadovas pareiškė, kad šis ministrų kabinetas turi dirbti toliau.

Kaip skelbta, S.Kairio išlaidos dirbant Kauno miesto savivaldybės taryboje siekė daugiau kaip 35 tūkst. eurų, o G.Skaistės – daugiau kaip 20 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Užsisakykite 15min naujienlaiškius