Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 03 16

Konservatorius siūlo „leninams“ ir „stalinams“ autorinių teisių netaikyti

Konservatorius Julius Dautartas siūlo pataisą Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymui, pagal kurią sovietmečio ideologijos kūriniams nebūtų taikoma autorinė teisė.
Paminklas Leninui
Paminklas Leninui / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Konservatorius siūlo įstatymą papildyti nuostata, jog „Teisė gauti autorinį atlyginimą netaikoma autoriams už naudojamus sukurtus nacistinių ir sovietinių valstybių vadovų, ideologų bei kolaborantų atvaizdus, literatūros, mokslo, meno ir kitus kūrinius, aiškiai propaguojančius ir šlovinančius nacistinę ar komunistinę ideologiją.“

Kaip rašoma projekto aiškinamajame rašte, per 1940-1990 metų nacistinės Vokietijos ir Sovietų sąjungos okupacijas Lietuvoje buvo sukurta nemažai meno kūrinių - dailės darbų, vaidybinių ir dokumentinių kino filmų, muzikos kūrinių, grožinės literatūros, dalis jų vienareikšmiškai propagavo nacistinę ir komunistinę ideologiją, šlovino okupantų ideologus, vadovus, kolaborantus. „Manome, kad šiems literatūros, mokslo ir meno formos objektams netaikytina autorinė teisė ir jų kūrėjams neturi būti mokamas autorinis atlyginimas“, – rašoma aiškinamajame rašte.

Pasak J.Dautarto, pataisa parengta atsižvelgiant „į Lietuvos muziejų asociacijos ir kitų kultūra besirūpinančių visuomeninių organizacijų bei piliečių siūlymus“.

Prieš keletą metų į konfliktą su Lietuvos autorių teisių gynybos asociacijos agentūra (LATGA-A) dėl sovietinių skulptūrų eksponavimo buvo įsipainiojęs sovietų laikmečio dvasia įrengto Grūto parko vadovas Viliumas Malinauskas. Iš jo tuomet pareikalauta mokėti 6 proc. nuo surinktų pinigų už bilietus į parko ekspoziciją. Protesto vardan V.Malinauskas tuomet kai kurias skulptūras aptraukė plėvele, o vėliau įstatymas buvo pakeistas, numatant, kad viešai rodyti kūrinio originalą ar jo kopiją, už tai autoriui nemokant atlygio, galima, kai kūrinys yra autoriaus parduotas.

Druskininkų pašonėje įsikūrusio parko įkūrėjas mokėti mokestį atsisakė, argumentuodamas, jog už skulptūras valstybė autoriams jau buvo sumokėjusi, o į parką jis jas atvežė ir restauravo savo lėšomis, tuo tarpu šaliai atsikračius sovietų režimo jos buvo pasmerktos sunaikinimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius