Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 17

Kurios partijos kandidatai į Seimą vyriausi, o pas ką daugiausia jaunimo?

Lietuvos viešojoje erdvėje dažnai pasigirsta nuomonių, esą partijoms laikas atsijauninti. Kiti teigia priešingai – kad patirtis politikoje yra privalumas. Ar po 2016 m. Seimo rinkimų galime tikėtis pokyčių?
Vakarinis Seimo posėdis
Vakarinis Seimo posėdis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

15min atlikta analizė rodo, rodo, kad atsijauninti partijos neskuba: vidutinis į pirmąjį savo partijos 25-uką daugiamandatėje apygardoje patenkančio kandidato amžius yra 50 metų.

50 metų ir trys mėnesiai. Toks yra vidutinis į šešių didžiausių Lietuvos partijų pirmuosius dvidešimtpenktukus įtrauktų asmenų amžius.

Šešios populiariausios šalies politinės partijos – Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), Tėvynės Sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), Darbo partija (DP), Lietuvos respublikos liberalų sąjūdis (LRLS), partija „Tvarka ir teisingumas“ (TT) bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) – jau paskelbė savo kandidatų į Seimą sąrašus daugiamandatėje apygardoje. 15min išnagrinėjo, kiek tarp šių sąrašų lyderių esama patyrusių veidų ir kiek – jaunimo.

50 metų ir trys mėnesiai. Toks yra vidutinis į šešių didžiausių Lietuvos partijų pirmuosius dvidešimtpenktukus įtrauktų asmenų amžius. Vertinant tik pirmųjų dešimtukų amžių, ši kartelė pakyla dar labiau – vidutinis į pirmuosius dešimtukus įtrauktų asmenų amžius yra 52 metai. Daugiausia jaunimo esama pas liberalus, daugiausia vyresnio amžiaus kandidatų – pas socialdemokratus.

Jauniausia politinė partija pagal vidutinį kandidatų amžių yra LRLS. Pirmųjų dvidešimt penkių daugiamandatėje apygardoje keliamų kandidatų amžiaus vidurkis yra 43,5 metų.

Aušrinė Armonaitė
Aušrinė Armonaitė

Dvi vyriausios partijos – LSDP ir TT. Vidutinis LSDP pirmojo dvidešimtpenktuko kandidato amžius yra 55,7 metų, vidutinis TT kandidato amžius – 54,8 metų.

Per vidurį išsidėsto TS-LKD, DP ir LVŽS. TS-LKD ir DP pirmųjų dvidešimtpenktukų kandidatų amžiaus vidurkis yra po 49,4 metus, LVŽS – 49,6 metų.

Vertinant tik pirmuosius dešimtukus, tai yra narius, kurie turi pačią didžiausią tikimybę būti išrinkti į Seimą, situacija kiek pasikeičia. Didžiausias pirmojo dešimtuko amžiaus vidurkis yra TT partijos – 59,8 metai. Tuo tarpu LRLS ir TS-LKD pirmųjų dešimtukų amžius yra beveik vienodas – LRLS kandidatų amžiaus vidurkis yra 46,7 metų, o TS-LKD – 47,2 metų.

Tarp LSDP pirmųjų dvidešimt penkių į daugiamandatės apygardos sąrašą įtrauktų kandidatų daugiau negu pusės – 13 – amžius siekia arba viršija 60 metų. Vyriausias partijos keliamas kandidatas – 73 metų Benediktas Juodka. 40 metų amžiaus ir jaunesnių politikų politikų sąraše trys, iš jų jauniausias – 31 metų Ramūnas Burokas.

Tarp pirmųjų dvidešimt penkių TS-LKD kandidatų trijų amžius siekia arba viršija 60 metų. Vyriausia šios partijos kandidatė – 67 metų Irena Degutienė. 40 metų amžiaus ir jaunesnių politikų politikų šiame sąraše šeši, tarp jų ir partijos lyderis Gabrielius Landsbergis. Jauniausia – 32 metų Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Irena Degutienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Irena Degutienė

DP rinkiminio sąrašo pirmajame 25-uke yra trys vyresni negu 60 metų kandidatai, vyriausias – 65 metų Vidmantas Žiemelis. 5 kandidatai yra 40 metų amžiaus ir jaunesni, jauniausia – 25 metų Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

LRLS savo pirmajame dvidešimtpenktuke kelia du vyresnius negu 60 metų kandidatus, vyriausias – 67 metų Kęstutis Glaveckas. 40 metų ir jaunesnių politikų sąraše septyni, jauniausia – 27 metų Aušrinė Armonaitė.

TT pirmajame dvidešimtpenktuke kelia dešimt 60 metų ir vyresnių politikų, vyriausias – 75 metų Juozas Imbrasas. 40 metų ir jaunesnių politikų yra penki, jauniausias – 24 metų Dobilas Sinkevičius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Juozas Imbrasas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Juozas Imbrasas

Tarp pirmųjų 25-ių LVŽS kandidatų vyresnių negu 60 metų politikų yra du, vyriausias – 66 metų Eugenijus Jovaiša. 40 metų ir jaunesnių politikų sąraše penki, jauniausia – 31 metų Greta Kildišienė.

Lyginant su 2012 m. rinkimų rezultatais, situacija beveik nesikeičia – 2012 m. išrinktų Seimo narių amžiaus vidurkis rinkimų dieną buvo 52,8 metai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius