-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 03 31

L.Karalius nuo apkaltos grėsmės ginsis su advokatu

Krikščionių partijos frakcijos narys Linas Karalius nusprendė komisijai, tiriančiai apkaltos šiam parlamentarui galimybes, liudyti tik kartu dalyvaujant jo advokatui. Tiesa, dėl aplinkybių, susijusių su jo advokatu Sauliumi Ženteliu, L.Karaliaus apklausa nukelta į penktadienį.
Linas Karalius
Linas Karalius / „Scanpix“ nuotr.

Prieš pakviesdama L.Karalių Seimo komisija trečiadienį ilgiau nei valandą apklausinėjo parlamentaro padėjėją-sekretorę Viktoriją Vaičiulienę. Ši moteris sausį Seimo Sveikatos reikalų komitetui politiko vardu pranešė, kad jis negalįs dalyvauti komiteto posėdžiuose, nes slaugo sergantį tėvą. Kaip vėliau paaiškėjo, L.Karalius tuo metu lankėsi Azijoje.

Tuo tarpu pats L.Karalius Seimo komisijoje užtruko vos kelias minutes. Nors iš pradžių kartu su juo prie kabineto, kur vyksta komisijos posėdžiai, stoviniavo ir teisininkas S.Žentelis, jis netrukus išvyko, todėl pas komisijos narius „krikščionis“ įėjo vienas.

„Mano klausinėjimas neįvyko, nes mano prašymu klausinėjimas atidėtas į kitą posėdį penktadienį. Mano advokato šeimoje įvyko nelaimė ir jis turėjo skubiai išvykti. Tiesiog norėčiau, kad šalia turėčiau patyrusio teisininko paramą, todėl paprašiau ir komisija sutiko atidėti į penktadienį“, – išėjęs iš kabineto paaiškino Krikščionių partijos frakcijos narys.

Klausiamas, kodėl jam prireikė teisininko, L.Karalius aiškino turįs tokią teisę pagal statutą: „Kadangi tai yra labai rimtas procesas, noriu turėti teisininką šalia“.

Tirs, ar buvo naudojamas diplomatinis pasas

Specialiosios apkaltos komisijos pirmininkas, konservatorius-krikdemas Kęstutis Masiulis sakė, jog L.Karalius pateikė komisijai savo diplomatinį pasą. Anksčiau darytos prielaidos, jog iš šio dokumento būtų galima pamatyti, kokiose iš tiesų Azijos šalyse L.Karalius lankėsi sausį.

Tačiau K.Masiulis neatskleidė, kokią informaciją iš minėto paso sužinojo komisijos nariai. Pasak politiko, ši informacija neskelbiama, nes  paskelbta uždarame komisijos posėdyje. Esą bet kokių žinių paskelbimas gali būti interpretuojamas kaip bandymas daryti įtaką sprendimams. Taip neva vyko prieš kelerius metus, kai buvo nagrinėjama apkalta tuometiniam prezidentui Rolandui Paksui. Nuo tada Konstitucinis teismas labai sugriežtino apkaltos proceso procedūras.

„Aš manau, kad mano, kaip komisijos pirmininko, uždavinys yra padaryti viską, kad tas procesas vyktų taip, kad niekas nekeltų abejonių dėl įvairiausių proceso aplinkybių“, – tvirtino K.Masiulis.

Tiesa, konservatorius-krikdemas užtikrino, esą diplomatinio paso turinys neturės jokios įtakos komisijos darbui: „Esminis klausimas – ar apskritai buvo naudojamas diplomatinis pasas, ar jį galima naudoti, ar negalima“.

Tos pačios sudėties komisija tiria apkaltos galimybes ir L.Karaliaus kolegos Krikščionių partijos frakcijoje Aleksandrui Sacharukui. Šis galimai dangstė į Aziją be oficialaus pasiaiškinimo Seimo darbo metu išvykusį L.Karalių ir per parlamento posėdžius balsavo bendražygio palikta kortele. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius