Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 05 17 /21:31

Laimutė Stankūnaitė: su dukrele vakarieniaujame. Advokatas Gintaras Černiauskas: mergaitė jaučiasi puikiai, nori keliauti į baseiną, o mane pakvietė į savo gimtadienį

Ketvirtadienio vakarą iš karto keli TV kanalai kalbino Garliavos istorijos dalyvius. Primename, kad ankstų ketvirtadienio rytą antstolė, padedama gausių policijos pajėgų (240 pareigūnų), įvykdė teismo sprendimą ir perdavė mergaitę, iki šiol gyvenusią Kedžių namuosse, mamai Laimutei Stankūnaitei.
Laimutė Stankūnaitė ir Advokatas Gintaras Černiauskas
Laimutė Stankūnaitė ir Advokatas Gintaras Černiauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Buvusi mergaitės globėja Neringa Venckienė iš pradžių kalbėjo TV3 eteryje. Ji pakartojo, kad mergaitė, jos manymu, girdoma vaistais ir kad, gyvenant L.Stankūnaitės aplinkoje, jos laukia mirtis.

Neringa Venckienė pakartojo jau anksčiau sakytas frazes, kad valstybės veiksmuose nebuvo nieko teisėto, kad Lietuvoje nėra nei Seimo, nei Vyriausybės, ir kad viską reikia sukurti iš naujo.

Paklausta, ar ruošė mergaitę perdavimui, ar aiškino, kad atvyks antstolė su policininkais vėl jos paimti, N.Venckienė sakė nenorėjusi gąsdinti brolio dukrelės.

Teisėja N.Venckienė taip pat tvirtino, kad mergaitės reikia visai ne Laimutei, o tiems, kurie nori pedofilijos byloje išteisinti velionį Andrių Ūsą.

„Neabejoju, kad mergaitė bus padaryta ligone. Bus gydoma, kad pamirštų, kaip buvo tvirkinama L.Stankūnaitės namuose“, – gąsdino buvusi globėja.

Įdomu tai, kad Laimutę Stankūnaitę N.Venckienė vadino ne mergaitės mama, o A.Ūso drauge.

N.Venckienė taip pat žadėjo, kad šitaip visko nepaliks ir kad už jos nugaros esantys tūkstančiai rėmėjų padės kovoti toliau. Vėliau ji išvyko į BTV studiją pas Arną Klivečką.

Laimutę Stankūnaitę N.Venckienė vadino ne mergaitės mama, o A.Ūso drauge.

Advokatas: mergaitė įsikūrė su mama

Telefonu į pokalbį įsijungęs L.Stankūnaitės advokatas Gintaras Černiauskas papasakojo, kad mergaitė gyvena su mama, jos jau įsikūrė įslaptintame bute. „Mergaitė jaučiasi puikiai. O kur ji yra – tai jau valstybės paslaptis“, – sakė advokatas.

Jis prisipažino, kad mergaitė jau pakvietė advokatą į savo gimtadienį, kuris bus tik po devynių mėnesių.

Paklaustas, kodėl padėjo išnešti Laimutei Stankūnaitei mergaitę iš namų, advokatas sako saugojęs mergaitę. Ji galėjo būti per sunki nešti tik motinai, advokatas bijojo, kad nepamestų.

„Neringa Venckienė turėjo paruošti mergaitę, kad ji pati išeitų, tačiau to nepadarė. Todėl teko nešti“, – aiškino G.Černiauskas.

Telefonu į pokalbį įsijungusi Vaiko teisių kontrolierė Edita Žiobienė teigė, kad, gyvendama Kedžių namuose, mergaitė nuolat patirdavo stresą („filmavimas kameros, nesibaigiančios maldos ir žmonės su neaiškiomis diagnozėmis“). Todėl ketvirtadienį perdavimo metu patirtas jaudulys atsipirks.

E.Žiobienė taip pat aiškino, kad žmonės (Kedžių šeima ir N.Venckienė), kurie netinkamai elgėsi su mergaite, dar sulauks atpildo už tai.

TV3 reporteris Tomas Jarusevičius, Garliavoje Kedžių namuose vykstant gegužinėms pamaldoms, taip pat kalbino D.Kedžio mamą Laimutę Kedienę. Moteris tvirtino nė negalvojusi priešintis policijai. Močiutė tvirtino įsitikinusi, kad mergaitė jau paveikta vaistų ir nesupranta, kas vyksta aplinkui. Įtarimą moteriai sukėlė mergaitės automobilyje L.Stankūnaitei ištarti žodžiai, kad ji mato aštuonias rankas (norėjo pasakyti – aštuonias valandas).

Močiutė Kedienė tvirtino įsitikinusi, kad mergaitė jau paveikta vaistų ir nesupranta, kas vyksta aplinkui.

TV eteryje nepraleido progos pasirodyti ir parlamentaras Saulius Stoma, pagarsėjęs tuo, kad po pirmos nesėkmingos mergaitės perdavimo operacijos buvo nuvykęs palaikyti mergaitės ir pavalgyti L.Kedienės blynų.

Teisininką Karolį Jovaišą sumalti į miltus bandė ir žurnalistė Rūta Janutienė, vėliau su N.Venckiene išskubėjusi į BTV pakalbėti dar daugiau ta pačia tema.

Laidoje kalbėjęs vidaus reikalų ministras Artūras Melianas sakė, kad policijos veiksmus, vykdant antstolės Sonatos Vaicekauskienės suplanuotą operaciją, jis vertina teigiamai. Bet prisipažino, kad viso perdavimo operacijos įrašo nematė.

Mergaitė jautėsi išlaisvinta iš kalėjimo?

Jau LNK eteryje, Rūtos Mikelkevičiūtės laidoje, advokatas G.Černiauskas pareiškė, kad po perdavimo operacijos mergaitė jautėsi kaip išleista iš kalėjimo.

Netrukus telefonu kalbėjusi Laimutė Stankūnaitė pasakojo, ką jos abi su dukrele veikia šį vakarą: „valgome, kalbamės, žaidžiame, lankstome rūbus – veikiame tą, ką ir kiekvienas iš jūsų veiktumėte su savo dukrele“, – sakė mergaitės mama.

Paklausta, kaip paaiškino dukrelei, kodėl reikėjo policijos palaikomos perdavimo operacijos, L.Stankūnaitė tvirtino nenorėjusi traumuoti vaiko. Ji mano, kad dabar pokalbiui ne pats geriausias laikas.

L.Stankūnaitė pasidalijo mintimis apie savo ateities planus. Iš pradžių ji žadėjo suteikti mergaitei reabilitaciją po „kraupaus spektaklio“ Kedžių namuose ir dovanoti jai normalią vaikystę be kamerų ir maldų. Po to ji žada pabaigti visus teisminius procesus: „tie žmonės, kurie man trukdė atgauti dukrelę, turi atsakyti“.

Tik po to spręs, kur toliau gyvens – Lietuvoje ar užsienyje.

LNK laidoje dalyvavę seimūnai Aurelija Stancikienė ir Gintaras Songaila, dažnai pasisakantys apie Garliavos istoriją, pliekė į šipulius Lietuvos teisėsaugą, kuri Neringos boteliams ir Garliavos mergaitei taiko skirtingus standartus. Tačiau sulaukė advokato G.Černiausko atkirčio ir klausimo, ką jie veikia Seime.

Kauno policijos vadovas Algirdas Kaminskas ir Viešosios policijos valdybos viršininkas Saulius Gagas tvirtino, kad policija mergaitės perdavimo operacijos metu veikė griežtai pagal įstatymus: tiesiog pašalino tas kliūtis, kurios trukdė patektį į Kedžių namus ir įvykdyti teismo nutartį. Policijos pajėgų gausa, jų teigimu, buvo reikalinga tik tvarkai užtikrinti, jei kiltų pasipriešinimas.

Laidoje taip pat dalyvavo antstolė Sonata Vaicekauskienė, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktorė Odeta Tarvydienė, buvusi vaiko teisių kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė ir seimo narys Julius Sabatauskas (laidos nuotraukų galeriją rasite čia).

TV žiūrovai tiesioginiame eteryje balsavo, atsakydami į klausimą „Ar pritariate sprendimui perduoti mergaitę L.Stankūnaitei“. Skambutis kainavo 1 Lt. Rezultatu 21 822:11 683 (jis dar keitėsi po laidos) buvo pranašesni N.Venckienės ideologijos šalininkai.

P.S. TV reporteriai taip pat pasakojo, kad penktadienį, nuo 10 val. ryto Vilniuje prie Prezidentūros tęsis protestai prieš teisėsaugos veiksmus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius