-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 03 16

Latvijos SS legionierių atminimo eitynėse žygiavo ir Julius Panka bei Ričardas Čekutis

Šeštadienį Latvijoje surengtos SS legionierių atminimo eitynės. Tarp Latvijos veteranų, Antrojo pasaulinio karo metu kovojusių su Sovietų Sąjunga, būta ir svečių iš Lietuvos. Eitynėse dalyvavo ir Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos pirmininkas Julius Panka, Lietuvių tautinio centro vadovas Ričardas Čekutis. Tuo metu Algirdas Paleckis protestavo prieš eitynes.
Julius Panka
Julius Panka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Socialistinio Liaudies fronto (SLF) teigimu, prie laisvės paminklo Ryoje išsirikiavo legiono garbės sargyba (apie 50 žmonių). Tarp jų – ir Ričardas Čekutis bei Julius Panka.

„Tai Latvijos Waffen SS legionas. Tai yra kovotojai, kurie Lietuvoje iš esmės atitinka Plechavičiaus rinktinę ir jie kovojo su Sovietų Sąjunga už Latvijos laisvę. Daug jų buvo represuoti, daug žuvo, kiekvienais metais Latvijoje jie yra pagerbiami. Dalyvauja likusieji gyvi, dalyvauja jų giminės, pakvietė ir mus“, – 15min.lt pasakojo Julius Panka.

Jo teigimu, neišvengta ir incidentų dėl susirinkusių antifašistų.

„Buvo liūdnai pagarsėjęs ponas Paleckis, kurį drąsiai galima pavadinti Lietuvos gėda. Su keliais rusakalbiais jis protestavo. Latvijoje yra problema su vietiniais rusakalbiais, kurie nenori integruotis, mokytis latvių kalbos, pripažinti Latvijos kultūros. Jiems labai nepatinka Latvijos šventės, o jei dar tai yra susiję su Antruoju pasauliniu karu, tais, kurie kovojo ne Sovietų Sąjungos pusėje, tai jie iš to išpučia labai didelį burbulą. Jie buvo aptverti, buvo daug policijos, jie kažką ten šūkavo įvairiomis kalbomis“, – pasakojo J.Panka.

SLF teigimu, kai pajudėjo eisena, nuaidėjo daina „Buchenvaldas“, skirta nacių aukoms atminti.

„Jos akordai sklido iš aparatūros, kurią prie pat paminklo įtaisė asociacija „Latvija be nacizmo“, asociacijos „Lietuva be nacizmo“ partnerė. Po kelių dainų, kurioms aidint nacionalistų ir nacistų eisena ėme atrodyti it tragikomiškas farsas, antifašistų diktorius pusvalandį vardino latvių SS legiono nusikaltimus. Keli nacionalistai bandė sudaužyti antifašistų aparatūrą, tačiau specialioji policija nedelsiant sulaikė smurtautojus“, – rašoma SLF pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius