Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 27

Lietuva nediskriminavo savo pilietės dėl religinių įsitikinimų, nusprendė Strasbūro teismas

Lietuva nepažeidė žmogaus teisės į religinius įsitikinimus, kai teismas nustatė, kad dvi mergaitės turi gyventi su tėvu, o ne su netradicinę religiją išpažįstančią mama, nusprendė Strasbūre įsikūręs Europos žmogaus teisių teismas (EŽTT).
Kryželis
Kryželis / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Lietuvą EŽTT 2005 metais buvo apskundusi vilnietė Ilona Gineitienė. Ji tvirtino, kad prieš šešerius metus Lietuvos teismai nustatė jos dukrų gyvenamąją vietą su tėvu esą dėl to, kad ji buvo Ošo judėjimo „Ojas“ meditacijos centro narė.

I.Gineitienė taip pat siekė, kad būtų pripažinta, jog Lietuva neužtikrino pagarbos asmeniniam ir šeimos gyvenimui.

Strasbūro teismas savo sprendime pabrėžė, kad Lietuvos teismai, nagrinėdami bylą dėl pareiškėjos dukterų nuolatinės gyvenamosios vietos nustatymo, atliko išsamią geriausių vaiko interesų analizę. EŽTT ypač padarė įspūdį tai, kad Lietuvos Aukščiausiasis Teismas atsižvelgė į vaikų nuomonę – mergaitės visose proceso stadijose pareiškė tvirtą norą gyventi su tėvu.

Taip pat atkreiptas dėmesys į vaiko teisių apsaugos specialistų išvadas, jog motinos gyvenimo aplinkos sąlygas laikytinos nesaugiomis. Galiausiai, tarptautinis teismas atsižvelgė ir į tai, kad šioje byloje siekta neišskirti seserų, juolab, kad jas siejo glaudus emocinis ryšys.

Anot Strasbūro teismo, byloje pateiktoje Lietuvos teismų argumentacijoje nėra nieko, kas leistų daryti išvadą, jog, jei ne pareiškėjos religiniai įsitikinimai, būtų nuspręsta kitaip.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius