-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 27

Lietuvoje patvirtinti dar du nauji vadinamojo kiaulių gripo atvejai

Lietuvoje patvirtinti dar du naujojo gripo A(H1N1)v atvejai, iš viso šiuo virusu šalyje kol kas užsikrėtė 12 žmonių.
Vakcina
Vakcina / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Kaip pranešė Lietuvos AIDS centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) laboratorija, vienas iš pastaruoju metu susirgusių asmenų susijęs su kelione į užsienio šalį, o kitas užsikrėtė Lietuvoje nuo sergančio žmogaus.

Plintantis gripo A(H1N1)v virusas – naujas gripo viruso subtipas, sukeliantis žmonių susirgimus. Jo sudėtyje yra kiaulių, paukščių ir žmonių gripo viruso genų segmentų.Kaip BNS sakė Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro direktorius Bronius Morkūnas, abu užsikrėtusieji – vilniečiai.

Liepos 26-osios duomenimis, Europoje užregistruota 20,5 tūkst. susirgimų A(H1N1)v gripu, iš jų 35 atvejai baigėsi mirtimi. Likusioje pasaulio dalyje sergančiųjų naujojo tipo gripu yra beveik 14 tūkst. (956 mirties atvejų).

Plintantis gripo A(H1N1)v virusas – naujas gripo viruso subtipas, sukeliantis žmonių susirgimus. Jo sudėtyje yra kiaulių, paukščių ir žmonių gripo viruso genų segmentų. Tokios genetinės sudėties gripo virusas niekada anksčiau nebuvo nustatytas.

Gripo A(H1N1)v virusas skiriasi nuo kiaulių gripo virusų. Kiaulių gripas – ūmi kiaulių kvėpavimo takų liga, sukelta A tipo gripo viruso. Kiaulių gripu retai gali užsikrėsti žmonės. Apie 1950 metus buvo nustatyti žmonių susirgimai kiaulių gripu, tačiau kiaulių gripas neplinta nuo žmogaus žmogui. Naujasis gripo A(H1N1)v virusas plinta tarp žmonių: tai yra, sergantis žmogus užkrečia kitus žmones.

Kiaulių gripo pandemiją Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė birželio 11 dieną, ekspertams nustačius, kad ligos protrūkis dėl savo geografinio išplitimo masto pasiekė pandemijos statusą.

Siekiant sumažinti riziką užsikrėsti gripu, medikai rekomenduoja vengti kontaktų su galimai sergančiais žmonėmis, dažnai plautis ar dezinfekuoti rankas, vengti liesti akis, nosį ar burną.

Kiaulių gripo simptomai yra tokie patys, kaip ir kitų rūšių virusų – pakilusi temperatūra, sloga, gerklės skausmas, kosulys, nuovargis, raumenų skausmai. Kartais sergant gripu gali išsivystyti sunkios komplikacijos. Šiuo metu kuriama vakcina nuo naujojo gripo viruso.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius