Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 06 29

Lietuvos įmonėse diskriminuojamos moterys (apklausa)

Lietuvos įmonėse moterys daugeliu atžvilgių diskriminuojamos, parodė rinkos tyrimų bendrovės RAIT atlikta apklausa.
Nuoga moteris
Moteris / Photos.com

Tyrimo rezultatai parodė, kad priėmimo į darbą, kvalifikacijos kėlimo, mokymo, atlyginimų ir paaukštinimų srityse yra lyčių diskriminacijos apraiškų: kai kurios įmonės skelbimuose nurodo ieškomo kandidato lytį ar šeiminę padėtį, pažeisdamos Lyčių lygybės įstatymą, pranešė Jungtinių Tautų vystymo programos Lietuvoje vykdytojai.

Įsidarbinant asmeninio pokalbio metu lyčių lygybės nėra paisoma, moterys dažniau diskriminuojamos nei vyrai. Joms dažniau užduodami klausimai apie ketinimą turėti vaikų (25 proc. moterų darbuotojų ir 6 proc. – vyrų), jų globą (14 proc. moterų ir 3 proc. vyrų) bei skaičių (49 proc. moterų ir 38 proc. vyrų).

Šešiolikos Lietuvos įmonių apklausa atskleidė, kad moterų padėtis blogesnė nei vyrų paaukštinimo, karjeros srityse. Tai patvirtina darbuotojų struktūros pagal lytį ir pareigas rodiklis, rodantis, kad moterų, einančių vadovaujamas pareigas, dalis yra mažesnė nei vyrų.

Darbuotojos moterys dažniau nei vyrai jaučiasi diskriminuojamos dėl lyties siekiant paaukštinimo (5,3 proc. moterų ir 0,3 proc. vyrų), taip pat jos dažniau mano, kad lytis turi įtakos atlyginimų dydžiui (17 proc. moterų ir 6 proc. vyrų).

Tirtose įmonėse dar nėra kuriama pakankamai palankių sąlygų, užtikrinančių lyčių lygybę: nesekami vyrų ir moterų atlyginimų skirtumai, nesirūpinama darbuotojų apsauga nuo priekabiavimo ir persekiojimo darbe. Retai kurioje įmonėje yra paskirtas asmuo ar padalinys, kuriam galima pateikti skundus, darbovietėse nėra nustatyta tvarka, kaip turi elgtis darbuotojas seksualinio priekabiavimo atveju, darbuotojai nėra mokomi, šviečiami apie seksualinį priekabiavimą, persekiojimą darbo vietoje ar darbo rezultatų nusavinimą.

Tačiau sudaromos palankios sąlygos grįžti į darbą į tas pačias pareigas ir tokiomis pačiomis sąlygomis po vaiko priežiūros atostogų. Tyrime dalyvavusiose įmonėse lyčių lygybė egzistuoja pagal priimtų darbuotojų išsilavinimą, darbuotojų struktūroje pagal darbo formas (ilgalaikė/terminuota). Įmonės pagal darbuotojų, dalyvaujančių įmonės ar įstaigos finansuojamose mokymuose, rodiklį kuria vienodai palankiai sąlygas tiek vyrams, tiek moterims tobulėti profesinėje srityje.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius