Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 07

Lietuvos kariuomenėje – nepatikimi ginklai? KAM stabdo vokiškų G-36 įsigijimą

Lietuva pamažu įsisuka į tarptautiniu virstantį skandalą dėl Vokietijos kompanijos „Heckler & Koch“ gaminamų automatinių šautuvų G-36. Mūsų kariuomenė aiškinsis, ar šie ginklai yra pakankamai patikimi ir tinkami tolesniam naudojimui, o planuotas naujų G-36 įsigijimas nukeltas kol kas neribotam laikui.
Vokietijoje kilus skandalui dėl G-36 ginklų, planai Lietuvos kariuomenei nupirkti naują šių ginklų partiją atidėti
Vokietijoje kilus skandalui dėl G-36 ginklų, planai Lietuvos kariuomenei nupirkti naują šių ginklų partiją atidėti / Krašto apsaugos ministerijos nuotr.

Taip kariuomenė reaguoja į jau porą mėnesių Vokietijoje besiplėtojantį skandalą dėl G-36. Vokietijos gynybos ministrė Ursula von der Leyen jau kalba apie tai, kad šiems ginklams NATO šalies kariuomenėje ne vieta, o mūsų ginkluotosios pajėgos netrukus nustatys, ar gali toliau naudotis už keliolika milijonų įgyta „Heckler & Koch“ produkcija.

Skandalas dėl ginklų taiklumo

Vokietijoje klausimas dėl G-36 patikimumo keliamas aukščiausiu lygmeniu. Gynybos ministerija pripažino, kad vienu patikimiausių pėstininkų ginklų Vokietijos karo pramonėje laikomas G-36 turi „tikslumo problemų“.

Vokietijos ginkluotose pajėgose nustatyta, kad G-36 taiklumas krenta dėl temperatūros svyravimų. Ginklą naudojant karštu oru arba šaudant ilgais intervalais esą pastebimai sumažėja šūvių tikslumas.

Tai ypač aktualu specialiosioms Vokietijos pajėgoms, dalyvaujančioms misijoje Afganistane. Vokietijos žiniasklaidoje netrūksta pranešimų, jog galimą G-36 broką pastebėjo būtent Afganistane tarnaujantys kariai, kuriems teko ginklą naudoti ekstremaliomis sąlygomis – tiek esant karštai oro temperatūrai, tiek ilguose susidūrimuose su iki dantų ginkluotais kovotojais.

Skandalui įsisiūbavus, gynybos ministrė U.von der Leyen pareiškė, kad Vokietijos ginkluotosiose pajėgose G-36 nebeturi ateities.

J.Olekas: planai pirkti naujus ginklus kol kas atidėti

Lietuvos kariuomenę šiemet planuota aprūpinti nauja G-36 partija. Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas 15min.lt patvirtino, kad nuspręsta šį sandorį atidėti – kol kas, neribotam laikui. Tokio sprendimo priežastis – būtent skandalas Vokietijoje.

Mūsų kariai G-36 vertina kaip labai pasiteisinusį ir gerą ginklą.

„Mes kreipėmės į Vokietiją, koks jų vertinimas. Jie sakė, kad atlieka tyrimą ir mums atsakymą atsiųs turbūt rudenį. (…) Jokių pretenzijų dėl taiklumo ar kitų dalykų neturėjome. Mūsų kariai G-36 vertina kaip labai pasiteisinusį ir gerą ginklą. Mes buvome šiais metais numatę nemažą įsigijimą. Bet kadangi vokiečiai turi tam tikrų abejonių, truputį pristabdėme, laukdami galutinio vokiečių atsakymo“, – kalbėjo J.Olekas.

Vokietijos politinę areną drebina informacija, jog karinė vadovybė apie galimas G-36 problemas buvo informuota dar 2012 m., tačiau NATO partneriams apie tai pranešta tik dabar.

Su 15min.lt susisiekę Vokietijos naujienų kanalo SWR žurnalistai pateikė oficialią savo šalies Gynybos ministerijos poziciją. NATO partneriai balandį informuoti apie galimus ginklo defektus, sykiu pateikiant rekomendacijas dėl ginklo naudojimo. Pagrindinė – ginklui įkaitus, leisti jam ataušti maždaug iki kūno temperatūros prieš vėl atveriant ugnį.

J.Olekas šio skandalo aspekto nelinkęs vertinti, juo labiau – dėl ko nors kaltinti buvusios Vokietijos karinės vadovybės.

„Negaliu nieko pasakyti. Išgirdome, kad jie turi tokių abejonių. Kreipėmės oficialiai. Ir jie pažadėjo tą informaciją su tyrimu pateikti. O mes laikinai pristabdėme įsigijimą. Bet dar kartą sakau: mūsų karių vertinimu, tai yra geras ginklas“, – sakė krašto apsaugos ministras.

Pasak jo, jeigu nebus nustatyta reikšmingų G-36 trūkumų, Lietuva tęs „Heckler & Koch“ produkcijos įsigijimo sandorį.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Juozas Olekas neskuba su drastiškais sprendimais dėl G-36
Alvydo Januševičiaus nuotr./Juozas Olekas neskuba su drastiškais sprendimais dėl G-36

KAM atsakymus dėl G-36 tikisi gauti rudenį

Krašto apsaugos ministerija (KAM) 15min.lt nurodė, jog Lietuvos kariuomenė lig šiol turi įsigijusi G-36 ginklų maždaug už 12,8 mln. eurų.

„Už šią sumą buvo nupirkta dviejų modifikacijų automatinių šautuvų G-36 ir povamzdinių granatsvaidžių, atsarginių dalių komplektų, remonto ir priežiūros įrankių rinkinių, buvo pravesti mokymai vartotojams ir instruktoriams“, – teigiama KAM komentare.

Anot ministerijos, kol kas Lietuvos kariuomenė pastebėjo smulkių gedimų naudojant G-36. „Tačiau ir jų atsiranda tuomet, kai nukrypstama nuo naudojimosi rekomendacijų“, – teigia KAM.

Rudenį planuojama atlikti G-36 testavimą, po kurio bus priimti sprendimai.

Ministerija nurodo kol kas nesvarstanti galimybės atsisakyti vokiškų ginklų, tačiau neplanuojanti ir didinti G-36 arsenalą. Sykiu KAM užsimena, jog skandalas Vokietijoje sukėlė atitinkamą reakciją – rudenį kariuomenė aiškinsis, ar Lietuvos ginkluotųjų pajėgų naudojami G-36 yra pakankamai patikimi.

„Rudenį planuojama atlikti G-36 testavimą, po kurio bus priimti sprendimai“, – teigia KAM.

Ginklų gamintojai kimba politikams į atlapus

Kaip 15min.lt informavo Vokietijos naujienų kanalo SWR žurnalistai, prieš porą mėnesių įsiplieskęs skandalas dėl G-36 toli gražu nenurimo. „Heckler & Koch“ savo gaminio garbę ketina ginti teisme.

Konfliktas tik įsisiūbuoja. Mat Bundesvero viešųjų pirkimų agentūra ginklo gamintojams reiškia pretenzijas dėl kokybės garantijos. Savo ruožtu, ginklo gamintojai teisme sieks išsiaiškinti, ar pagrįsti Gynybos ministerijos pareiškimai dėl G-36 kokybės.

Vokietijos kariuomenė turi įsigijusi apie 167 tūkstančius G-36.

Aleksandras Matonis: bėdos gali būti dėl amunicijos

Gynybos ekspertas Aleksandras Matonis 15min.lt teigė neturintis informacijos apie Lietuvos kariškių nusiskundimus dėl G-36. Esą jokių problemų nepatyrė ir Specialiųjų operacijų pajėgos (SOP), kurioms tenka šį ginklą naudoti ir ekstremaliomis sąlygomis.

„Lietuvos kariuomenė, automatinius šautuvus G-36 eksploatuojanti nuo 2003 metų, nepatyrė problemų, apie kurias rašo Vokietijos žiniasklaida. Tai susiję su keliais dalykais. Itin intensyviai šio tipo ginklus kovinėmis ekstremaliomis sąlygomis eksploatuoja Specialiųjų operacijų pajėgos. Nusiskundimų iš jų negirdėta. SOP ir kai kurie kiti mūsų kariuomenės vienetai naudoja trumpesnio vamzdžio, kompaktiškesnes ginklo versijas – G-36 KV, G-36 K, G-36 C. Minėtosios modifikacijos ir Vokietijoje nekritikuojamos. Įdomu, kad didžioji mūsų kariuomenės dalis naudojasi ilgaisiais G-36, tokiais, kaip Vokietijoje, tačiau problemų taip pat lyg ir negirdėta“, – teigė A.Matonis.

„Galimas dalykas, kontroversija dėl G-36 netaiklumo, kai ginklas įkaitęs, yra susijusi su G-36 naudojama amunicija“, – pridūrė jis.

Gynybos ekspertas negaili komplimentų „Heckler & Koch“ ginklui. G-36, anot jo, iš esmės pakeitė Lietuvos karių įgūdžius ir išgyvendino didelę dalį sovietinio palikimo.

„Apskritai, G-36 Lietuvoje padėjo įvykdyti kariškių mąstymo revoliuciją – beveik nebeliko „kalašnikovinio“ mentaliteto. G-36 yra taiklūs, patikimi, lengvi. Lietuvoje su G-36 bėdos kitokios – nepakankamai įsigyta optinių ir kitokių taikiklių šiam ginklui, kad kariai galėtų šaudyti efektyviau“, – pažymėjo A.Matonis.

Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Aleksandras Matonis Goro provincijos sostinėje Čagčarane (2007 m. pavasaris)
Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Aleksandras Matonis teigia, jog G-36 patikimumas Lietuvos kariams abejonių nekelia – net tarptautinėse misijose dirbančioms specialiosioms pajėgoms

Darius Antanaitis: Vokietijos kariams teko itin nepalankios sąlygos

Su padėtimi Vokietijoje gerai susipažinęs ginkluotės ekspertas Darius Antanaitis 15min.lt teigė, jog G-36 yra standartinis pėstininkų ginklas, ekstremaliomis sąlygomis jis esą negali būti toks patikimas kaip, pvz., sunkieji kulkosvaidžiai.

„G-36 – standartinis ginklas, kuriam taikyti standartiniai reikalavimai“, – konstatavo D.Antanaitis. Jis pridūrė, jog „konkurencinga kaina“ taip pat buvo vienas iš G-36 privalumų.

Pasak jo, Vokietijos karių misija Afganistane susidūrė su ypač sunkiomis sąlygomis, kuriomis G-36 negalėjo veikti taip patikimai, kaip standartinėse situacijose.

„Afganistano misijoje pastebėta, kad ginklas praranda dalį tikslumo kaistant vamzdžiui. Visų pirma, pats vamzdis nėra pritaikytas ilgai nenutrūkstamai ugniai. Visų antra, ginklo apsodas poliamidinis, o kaisdamas poliamidas tampa nebe toks tvirtas. (…) Afganistane Vokietijos pajėgos susidūrė su situacijomis, kai patirtas intensyvus priešo apšaudymas – kur kas intensyvesnis nei tas, kuris skaičiuotas kuriant ginklą. Teko labai intensyviai šaudyti esant 40–50 laipsnių temperatūrai, o tai privedė prie taiklumo sumažėjimo“, – aiškino D.Antanaitis.

Anot jo, G-36 tiesiog nepritaikytas krūviams, kuriuos ginklui teko patirti Afganistane. Sykiu ekspertas pažymi, kad Lietuvos kariuomenė naudoja kiek kitokią G-36 modifikaciją.

„Mūsų G-36 apsodai yra metaliniai“, – teigė D.Antanaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius