-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 29

Linas Balsys: Rytų partnerės deda daug vilčių į Lietuvos pirmininkavimą ES Tarybai

Seimo Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Linas Balsys gegužės 27–29 dienomis Briuselyje dalyvavo EURONEST Parlamentinės Asamblėjos III sesijoje. EURONEST tikslas – skatinti daugiašalį dialogą tarp Europos Sąjungos ir jos Rytų partnerių.
Linas Balsys
Linas Balsys / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Parlamentinės Asamblėjos metu Europos Parlamento ir Rytų partnerystės šalių: Ukrainos, Gruzijos, Moldovos, Armėnijos, Azerbaidžano ir Baltarusijos (šalį atstovauja opozicinės partijos, jos narystė institucijoje yra apribota) atstovai svarstė, kaip ateityje plėtoti santykius tarp ES ir kaimynų iš Rytų. 

„Sesija atskleidė, kad teks dėti ypač daug pastangų siekiant sutarimo tarp įsisenėjusių problemų ir įšaldytų konfliktų kamuojamų ES Rytų partnerių, todėl politikos ir demokratijos srityje – pabrėžta būtinybė stiprinti demokratiją ir teisės viršenybę Rytų partnerystės šalyse“, – sakė Lietuvos parlamentą sesijoje atstovavęs L. Balsys.

Pasak Seimo nario, Asamblėjoje aptarta situacija visose Rytų kaimynėse.  Dar kartą pažymėta, kad buvusios Ukrainos premjerės J. Tymošenko įkalinimas ir kitų politinių kalinių buvimas šioje valstybėje – pagrindinė kliūtis Ukrainai pasirašyti Asociacijos sutartį su Europos Sąjunga. Sesijos uždarame posėdyje taip pat nagrinėta ir situacija Baltarusijoje dėl šioje valstybėje vykstančių represijų prieš žiniasklaidą ir opoziciją. Asamblėjos metu taip pat pabrėžta, kad Azerbaidžanas vis dar neišsprendžia problemų susijusių su spaudos laisve.

„Deja, įšaldytų konfliktų srityje taip pat nieko naujo. Tarp Azerbaidžano ir Armėnijos ir  toliau tvyro įtampa. Gruzija skundžiasi, jog Rusija nevykdo jokių rezoliucijų išvesti savo kariuomenę iš Gruzijos teritorijų, todėl  Asamblėjoje priimta rezoliucija dar sykį raginanti Rusiją nustoti eskalavus konfliktus Abchazijoje ir Moldovoje“, – teigė L. Balsys.
Seimo Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojo teigimu, EURONEST Asamblėjos dalyviai daug vilčių deda į Lietuvos pirmininkavimą ES Tarybai. 

„Visi sesijoje kalbėję dalyviai vieningai pasisakė laukiantys Rytų partnerystės aukščiausiojo lygio susitikimo Vilniuje lapkričio pabaigoje. Susitikime gali būti žengtas didelis žingsnis į priekį santykiuose su Rytų kaimynėmis – pasirašyta Asociacijos ir išplėstinės laisvos prekybos sutartis su Ukraina, tačiau su sąlyga, jog šios šalies valdžia paleis politinius kalinius“, – pabrėžė parlamentaras. 

EURONEST asamblėjoje Briuselyje nagrinėti ir energetikos klausimai. Asamblėjos nariai sutarė, kad energetikos išteklių tiekimas ir prekyba šioje srityje bus svarbiausi aspektai, kai Ukraina ir kitos šalys pasirašys išplėstinius laisvosios prekybos susitarimus su Europos Sąjunga. Lietuvai ir visoms ES šalims tai reikš energetikos išteklių diversifikacijos galimybę. Taip pat pabrėžta bendradarbiavimo branduolinės saugos, tarpusavio energetikos jungčių ir atsinaujinančių energetikos šaltinių plėtros srityse svarba. 

EURONEST sudaro 120 narių: 60 narių iš Europos Parlamento ir po 10 narių iš kiekvienos ES Rytų partnerės. EURONEST Parlamentinės Asamblėjos sesijos vyksta kartą per metus – pakaitomis vienoje iš Rytų partnerių arba Europos Parlamente Briuselyje, Strasbūre ar Liuksemburge.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius