-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 26

Marijampolės ligoninėje per klaidą medikei suleistos penkios „Pfizer“ vakcinos dozės

15min pavyko išsiaiškinti Marijampolės ligoninėje sausio pradžioje įvykusio skiepijimo incidento aplinkybes. Jo metu prarastas „Pfizer“ vakcinos buteliukas, o keturiems medikams net kelias dienas teko laukti skiepų. Paaiškėjo, kad dėl žmogiškosios klaidos ligoninės darbuotojai buvo suleistas visas buteliukas – penkios dozės – neskiestos „Pfizer“ vakcinos. Ligoninės direktorius Mantas Čėsna tikina, kad moteris jaučiasi gerai, jos būklė nuolat stebima.
Pacientų ir darbuotojų skiepijimas Kauno klinikose
Pacientų ir darbuotojų skiepijimas Kauno klinikose / Kauno klinikų nuotr.

Apie Marijampolės ligoninėje įvykusį incidentą informacija pasirodė praėjus savaitei po įvykio.

Ligoninės Infekcijų kontrolės skyriaus vedėja, gydytoja Lina Šiupienytė tąkart patvirtino, kad įvyko klaida, tačiau nedetalizuodama incidentą įvardino vakcinos „praskiedimo klaida“.

„Tai įvyko dėl procedūros metu padarytos praskiedimo klaidos, kurią nulėmė žmogiškas faktorius. Tą dieną liko nepaskiepyti penki asmenys, kuriuos buvo numatyta skiepyti“, – sakė L.Šiupienytė.

Medikė jaučiasi gerai

Informaciją, kad visas vaistų buteliukas suleistai vienai medikei, 15min patvirtino ligoninės direktorius M.Čėsna.

Pasak jo, dėl padarytos klaidos ligoninėje vyksta tyrimas. Jo rezultatai turėtų paaiškėti ketvirtadienį.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marijampolės ligoninė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marijampolės ligoninė

„Nutiko taip, kad neatskiedė buteliuke esančios dozės ir visą suleido vienam žmogui. Tai – žmogiškasis faktorius. Nieko tam žmogui nei nutiko, nei atsitiko“, – aiškino ligoninės direktorius.

Pasak M.Čėsnos, iš karto po incidento kreiptasi papildomų konsultacijų ir pagalbos į Kauno klinikų medikus ir vaistų gamintoją.

„Konsultavomės su Kauno klinikomis, su imunologais, infektologais ir net „Pfizer“ kompanija. Paaiškinimas paprastas: jei tai būtų kažkas mirtina ar kenksminga sveikatai, vaistas išvis nebūtų taip pakuojamas, įvertinus tą riziką, kad taip gali nutikti dėl žmogiškosios klaidos“, – aiškino Marijampolės ligoninės direktorius.

Paaiškinimas paprastas: jei tai būtų kažkas mirtina ar kenksminga sveikatai, vaistas išvis nebūtų taip pakuojamas.

M.Čėsnos teigimu, moteris po skiepo jaučiasi gerai. Iš galimų šalutinių reiškinių buvo pastebėtas tik kiek didesnis nei įprastai skausmas dūrio vietoje.

„Iš principo viskas gerai. (Po skiepo) jai labiau skaudėjo ranką, ir tiek žinių. Aišku, mes tiriame toliau – žiūrime, stebime ją. Yra paskirtas gydytojas. Vykdomas stebėjimas. Darome antikūnų tyrimus“, – aiškino ligoninės atstovas.

M.Čėsna teigė kol kas negalintis patvirtinti, ar moteriai bus reikalingas antras skiepas. Tačiau pagal šiuo metu stebimą antikūnų kiekį, panašu, kad bus apsieita be jo.

Žalos būti neturėtų

Habilituotas medicinos mokslų daktaras, profesorius Vytautas Usonis sako, kad tokių atvejų vakcinacijos istorijoje yra pasitaikę ir anksčiau, tačiau dėl to nereikėtų smarkiai nerimauti.

„Tokių dalykų yra buvę istorijoje. Vadinamasis vakcinų terapinis diapazonas yra didžiulis, – tad net didesnės dozės įskiepijimas žalos nesukelia“, – paaiškino profesorius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Usonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Usonis

V.Usonis akcentavo, kad įprastai, net ir suleidus didesnį, nei nurodyta, kiekį vakcinos, nieko blogo nenutinka.

„Vakcinų dozė nustatoma galvojant apie racionalų preparato panaudojimą – kad dozėje turėtų būti tiek preparato, kiek jo reikia, ir ne daugiau. Kalbant apie vadinamąjį terapinį diapazoną, kaip, tarkime, vaistų – nuo poveikio pradžios iki kenksmingo poveikio, tai vakcinų šis intervalas yra didžiulis“, – kalbėjo medicinos specialistas.

„Tokių dalykų su įvairiomis vakcinomis yra atsitikę. „Pfizer“ vakcina yra naujos kartos, tai, aišku, didelės patirties su ja nėra. Manau, kad neturėtų būti žalos“, – pridūrė profesorius.

„Pfizer“ vakcina yra naujos kartos, tai, aišku, didelės patirties su ja nėra. Manau, kad neturėtų būti žalos.

Medicinos mokslų daktaro, profesoriaus Sauliaus Čaplinsko teigimu, tokių atvejų kaip šis greičiausiai jau buvo pasitaikę vykdanti COVID–19 vakcinaciją.

„Nemanau, kad tokių atvejų pasaulyje dar nebuvo pasitaikę“, – paaiškino S.Čaplinskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Čaplinskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Čaplinskas

Jis teigė sutinkantis su „Pfizer“ korporacijos paaiškinimu, jog, atsižvelgiant į žmogiškosios klaidos pavojų, vakcina net negalėtų būti pilstoma potencialiai pavojų keliančiomis dozėmis.

S.Čaplinskas pabrėžė, kad vengiant tokių klaidų pasikartojimo, reikėtų sukurti kuo geresnes sąlygas vakcinaciją atliekantiems medikams.

„Tokių atvejų, aišku, reikėtų vengti. Nors nuo žmogiškųjų klaidų niekas neapdraustas, yra labai svarbu, kad vakcinaciją atliekantys medikai nebūtų pervargę, blaškomi ir panašiai“, – kalbėjo jis.

Šiuo metu Marijampolės ligoninėje jau yra atliktos 845 vakcinacijos pirmąja ir antrąja vakcinų nuo COVID-19 dozėmis.

Lengvi šalutiniai reiškiniai pasireiškė 21 darbuotojui, tai yra vidutiniškai 2,5 proc. skiepą gavusių asmenų.

Sunkių alerginių reakcijų ar pašalinių reiškinių po vakcinacijos Marijampolės ligoninėje nenustatyta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius