Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 27 /09:33

Raimondas Kurlianskis „MG Baltic“ bylą nagrinėjančiam teismui: „Pinigai nebuvo dėžutėje“

Ankstų pirmadienio rytą Vilniaus apygardos teisme tęsiamas politinės korupcijos bylos nagrinėjimas. Trijų teisėjų kolegija pirmadienį išklausė pagrindinio bylos kaltinamojo – buvusio koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio – parodymus. Jis palaikė Eligijaus Masiulio versiją, kad pas buvusį politiką rasti pinigai – ne kyšis, o paskola.
Raimondas Kurlianskis
Raimondas Kurlianskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Praėjusiame posėdyje R.Kurlianskis pareiškė nesuprantantis kai kurių kaltinimų.

Pirmadienį R.Kurlianskis teisme pakartojo, kad teisine prasme kaltinimas jam nesuprantamas, todėl negali išreikšti pozicijos dėl kaltės.

Įrašytus pokalbius jis pavadino tendencingai atrinktais.

„Esu įsitikinęs, kad jokio nusikaltimo nepadariau“, – pareiškė jis.

R.Kurlianskis teigė, kad verslas pastaruoju metu demonizuojamas, jis piktinosi, kad viešojoje erdvėje jis vaizduojamas itin neigiamai, bylą komentuoja prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Aš niekada nebuvau koncerno darbuotojas, vadovas, struktūrinio padalinio vadovas, ar kolegialiam valdymo organui vadovaujantis asmuo“, – kalbėjo jis.

Tuo metu, anot jo, kaltinamajame akte klaidingai teigiama, kad jis esą buvo koncerno viceprezidentas. Tuo metu, pasak kaltinamojo, tokių pareigų „MG Baltic“ apskritai nebuvo, jis su koncernu nebuvo sudaręs sutarties, negavo algos. 15min jau tai patikrino.

Palaikė paskolos versiją

R.Kurlianskis pirmadienį teisme kartojo Eligijų Masiulį visada palaikęs kaip politiką.

„Pinigai nebuvo dėžutėje“, – duodamas parodymus kalbėjo jis.

R.Kurlianskis teisme pasakojo 90 tūkst. eurų E.Masiuliui davęs kaip paskolą, tuo metu E.Masiulis esą paprašė apie tai niekam neprasitarti.

„90 tūkst. eurų paskolinau asmeniškai E.Masiuliui“, – posėdyje sakė R.Kurlianskis.

90 tūkst. eurų paskolinau asmeniškai E.Masiuliui.

Jis sakė nesidomėjęs, kam konkrečiai bus naudojami pinigai, bet tai jam ir nerūpėję.

Teisme jis vardijo asmenis ir įmones, kurioms yra suteikęs paskolas, jos grynaisiais, anot kaltinamojo, siekė nuo šimto iki kelių šimtų tūkstančių litų. R.Kurlianskis pareiškė skolinęs ir „MG Baltic“ įmonėms.

Žavėjosi „Taikomosios politikos institutu“

R.Kurlianskis pabrėžė, kad kito kaltinamojo Šarūno Gustainio įkurtas „Taikomosios politikos institutas“ yra liberalios pakraipos, o jis tam prijaučia.

„Man patiko jų propaguojamos liberalios idėjos“, – pabrėžė jis. Kaltinamasis sakė ne kartą dalyvavęs instituto renginiuose.

Pareigūnai mane atsainiai stebėjo ir laukė, kad padaryčiau ką nors sunkesnio.

Viešajai įstaigai verslininkai skyrė beveik 9 tūkst. eurų. Šią paramą prokurorai traktuoja kaip kyšį buvusiam liberalui, taip pat šioje byloje kaltinamam Š.Gustainiui.

R.Kurlianskio teigimu, mažiausiai 13 metų jį sekęs Valstybės saugumo departamentas (VSD) esą nerado jokių įrašų, susijusių su šia parama, kurie įrodytų, kad tai ne nuoširdi pagalba viešajai įstaigai, o kyšis.

Neigia davęs Š.Gustainiui įstatymo pataisos projektą

Teisme R.Kurlianskis teigė kaip verslininkas ir žiniasklaidininkas domėjęsis greitųjų kreditų rinka ir šį klausimą aptarinėjęs su įvairiais žmonėmis.

Jis neigė Šarūnui Gustainiui davęs įstatymo projektą, kurį, kaip teigia kaltintojai, vėliau jis įregistravo Seime. Buvusį liberalą jis teigė pažįstantis iš darbo portale Alfa.lt laikų. R.Kurlianskis yra vadovavęs šiam portalui.

R.Kurlianskis tikino, kad jis neturėjo jokio suinteresuotumo, kad tokia pataisa būtų priimta, nes pajamos iš kreditų reklamos LNK biudžete buvo nežymios, ir jeigu tokios reklamos apskritai nebūtų likę, esą televizijai tai jokios reikšmingos įtakos nebūtų turėję.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Šarūnas Gustainis, Eligijus Masiulis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Šarūnas Gustainis, Eligijus Masiulis

„Jeigu parama VšĮ buvo kyšis, jau 2015 metų spalio mėnesį turėjau būti sulaikytas ir mano veiksmai būtų užkardyti. Gerbiamai kolegijai gal tai atrodo ironiška, bet manau, kad pareigūnai mane atsainiai stebėjo ir laukė, kad padaryčiau ką nors sunkesnio“, – samprotavo R.Kurlianskis.

Jis teigė manantis, kad šis epizodas skirtas pateisinti jo atžvilgiu panaudotą gausų prievartos priemonių arsenalą.

E.Masiuliui simpatizavo kaip politikui

R.Kurlianskis teigė pažinojęs Eligijų Masiulį kaip liberalą ir jam simpatizavęs, o Liberalų sąjūdis, pasak kaltinamojo, buvo rimta ir solidi politinė jėga, todėl esą nieko keisto, kad E.Masiulis buvo kviečiamas į laidas, taip pat ir į laidą „Alfa Savaitė“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Eligijus Masiulis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Eligijus Masiulis

E.Masiulis, anot jo, nebijojo kalbėti jokiomis temomis, pavyzdžiui, apie Austėjos Landsbergienės darželį, todėl esą jis buvo pasirinktas kaip geras pašnekovas.

R.Kurlianskis ironizavo, kad norint paskandinti laidos reitingus, visada galima į laidą pakviesti konservatorių Arvydą Anušauską, ir tada esą laidos jau niekas neišgelbės.

Jis teismui pateikė sąrašą žmonių, kurie dalyvavo „Alfa Savaitėje“, ir samprotavo, kad ir šie žmonės, pagal prokurorų logiką, iš koncerno gavo nepiniginės naudos.

Per trejus metus, anot jo, E.Masiulis laidoje dalyvavo penkis kartus, tuo metu konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis – 7, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius – 5, o dažniausias laidos dalyvis buvo premjeras, buvęs vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.

Bylą, kurioje kaltinimai pareikšti koncernui „MG Baltic“, Liberalų sąjūdžiui ir Darbo partijai bei penkiems fiziniams asmenims – Raimondui Kurlianskiui, Eligijui Masiuliui, Gintarui Steponavičiui, Šarūnui Gustainiui ir Vytautui Gapšiui, nagrinėja trijų teisėjų – Nijolės Žimkienės, Jurgitos Kolyčienės ir Ugniaus Trumpulio, kolegija.

Kas kuo kaltinamas?

  • Buvęs „MG Baltic“ viceprezidentas R.Kurlianskis, nuo 2015 m. liepos mėn. iki 2016 m. gegužės papirkinėdamas politikus ir prekiaudamas poveikiu, galimai siekė koncernui naudingų politinių sprendimų priėmimo.
  • R. Kurlianskis davė kyšius buvusiam Liberalų sąjūdžio lyderiui Eligijui Masiuliui, eksliberalui Šarūnui Gustainiui bei buvusiam Darbo partijos pirmininkui Vytautui Gapšiui.
  • R.Kurlianskis siekė koncernui naudingų sprendimų priėmimo Seime svarstant ir priimant Vartojimo kredito įstatymo projektą, Seimo nutarimą dėl viešojo ir privataus sektorių partnerystės projekto „Kelias Vilnius–Utena“.
  • Š. Gustainis gavo daugiau nei 8 tūkst. eurų kyšį, V. Gapšys – daugiau nei 27 tūkst. eurų.
  • G.Steponavičiui pareikšti kaltinimai piktnaudžiavimu be kyšininkavimo.
  • E.Masiulis iš R.Kurlianskio ne tik priėmė 106 tūkst. eurų kyšį grynaisiais, bet buvo papirkinėjamas ir kitais būdais.
  • R.Kurlianskis 2015 m. lapkritį susitikęs su Antanu Guoga pareikalavo jo atsisakyti sprendimo Liberalų sąjūdžio partijoje kurti partijos politinę įtaką ir galimybę laimėti 2016 m. rinkimus į 2016–2020 m. kadencijos Seimą galėjusią sumenkinti „Klestinčios Lietuvos“ frakciją.
  • V.Gapšiui kyšiai buvo perduoti už pažadą paveikti politikus, kad šie pateiktų bei balsuotų už sprendimus svarstant ir priimant Vartojimo kredito įstatymo, Pelno mokesčio įstatymų projektus, dėl 169 300 000 eurų vertės viešojo ir privataus sektorių partnerystės projekto „Kelias Vilnius–Utena“.
  • V.Gapšiui kyšiai perduoti už pažadą paveikti tuometinę žemės ūkio ministrę Virginiją Baltraitienę, jog būtų priimti koncernui palankūs sprendimai, skirstant Žemės ūkio ministerijos ir Nacionalinės mokėjimo agentūros projektų viešinimo bei visuomenės informavimo kampanijų 2016 metų biudžetus.
  • Kyšiai perduoti ir už pažadą paveikti žemės ūkio ministrę duoti nurodymą Nacionalinės žemės tarnybos tarnautojams sudaryti valstybinės žemės nuomos sutartį su koncerno valdoma bendrove dėl Vilniuje, Tujų g. esančio valstybinės žemės sklypo dalies ilgalaikės nuomos.
  • Darbo partija įtariama kyšininkavimu ir prekyba poveikiu, Liberalų sąjūdis – kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu, o „MG Baltic“ įtariamas šių partijų papirkimu ir prekyba poveikiu.

Kaltinamiesiems gresia iki 8 metų kalėjimo, partijoms – likvidavimas

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai. Bylos perdavimas teismui truko 17 mėnesių.

Ikiteisminiame tyrime apklausta daugiau nei 150 asmenų, iš kurių daugiau kaip 50 – praėjusios ir šios kadencijos Seimo nariai, keletas buvusių ministrų, Europos Parlamento narių. Atlikta daugiau nei 200 apklausų ir daugiau nei 30 kratų.

Pasak Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiojo prokuroro Martyno Jovaišos, maksimali gresianti bausmė kaltinamiesiems – iki aštuonerių metų laisvės atėmimo, tuo metu partijoms gresia likvidavimas, veiklos apribojimas arba bauda iki 1,9 mln. eurų.

Bylos chronologija

  • 2016 m. gegužės 12 d. STT agentai sulaikė tuometinį Liberalų sąjūdžio lyderį E.Masiulį, jo namuose rasti 106 tūkst. eurų, gauti iš „MG Baltic“ viceprezidento R.Kurlianskio.
  • Politikas šiuos pinigus vadina paskola, teisėsauga – kyšiu. E.Masiuliui pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo, prekybos poveikiu ir neteisėto praturtėjimo.
  • Iškart po E.Masiulio sulaikymo, į Lukiškių tardymo izoliatorių-kalėjimą 20 dienų buvo uždarytas R.Kurlianskis. Verslininkas įtariamas papirkimu ir prekyba poveikiu.
  • 2016 m. rugpjūčio 8 d. įtarimai stambaus masto kyšininkavimu pareikšti buvusiam Darbo partijos nariui V.Gapšiui. Jis įtariamas priėmęs 27 tūkst. eurų kyšį.
  • 2017 m. vasario 28 d. įtarimai pareikšti ir „MG Baltic“. Koncernas įtariamas papirkimu ir prekyba poveikiu.
  • 2017 m. balandžio 28 d. teisėsauga pareiškė įtarimus piktnaudžiavimu vienam iš Liberalų sąjūdžio lyderių G.Steponavičiui.
  • Kitam buvusiam liberalui Š.Gustainiui teisėsauga 2017 m. gegužės 31 d. pareiškė įtarimus kyšininkavimu. Jis įtariamas priėmęs iš R.Kurlianskio 9 tūkst. eurų kyšį kaip paramą viešajai įstaigai „Taikomosios politikos institutas“. Jis įtariamas už šią paramą registravęs „MG Baltic“ palankias Vartojimo kredito įstatymo pataisas.
  • 2017 m. rugsėjo 22 d. teisėsauga pranešė apie du paskutinius įtariamuosius – Liberalų sąjūdį ir Darbo partiją. Partijoms įtarimai pareikšti dėl kyšininkavimo, prekybos poveikiu ir piktnaudžiavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius