-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 28

2016-ųjų prognozės: nauji rinkimai – sena valdžia?

15min pateikia svarbiausių 2016 metų įvykių apžvalgą įvairiose srityse – nuo politikos ar ekonomikos iki sporto, pramogų ar mados. Svarbiausiu 2016-ųjų metų politikos įvykiu, be abejonės, taps spalį vyksiantys Seimo rinkimai.
Seimo rinkimai
Seimo rinkimai / 15min nuotr.

Tačiau politologas, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Mažvydas Jastramskis ragina nenustebti, jei po naujo Seimo rinkimų atsibusime su ta pačia valdžia.

Politologo manymu, dabartiniai socialdemokratų reitingai tokie aukšti, kad ši partija greičiausiai ir bus spalį vyksiančių rinkimų nugalėtoja. M.Jastramskis nenustebtų, jei po rinkimų pakoregavęs ministrų kabineto sudėtį, Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius liktų premjero poste.

VIDEO: Zenonas Vaigauskas pristato rinkimų naujoves

„Tokio atvejo, kad valdžioje buvusi partija laimėtų rinkimus, Lietuvoje dar nėra buvę, todėl tai savaime būtų keista. Iki šiol buvusiuose Seimo rinkimuose ta partija, kurios narys tuo metu užimdavo premjero postą, užimdavo daugių daugiausiai antrą vietą pagal daugiamandatės rinkimų apygardos rezultatus. Kol kas aš daryčiau prielaidą, kad, jei niekas labai smarkiai nepasikeis, socialdemokratai yra partija Nr. 1, kuri galėtų laimėti kitų metų rinkimus“, – sakė jis. 

Tokio atvejo, kad valdžioje buvusi partija laimėtų rinkimus, Lietuvoje dar nėra buvę, todėl tai savaime būtų keista, – sako M.Jastramskis.

M.Jastramskio nuomone, vis dėlto socialdemokratams vieniems Vyriausybės formuoti tikrai nepavyks. O dabartiniams partneriams rinkimai gali būti prastesni nei 2012-aisiais. 

„Ypač abejočiau dėl „Tvarkos ir teisingumo“. Daug prognozuoti negalima, bet, jei jie ir pateks į Seimą, tai vietų tikrai turės mažiau nei dabar. Darbo partija tikriausiai taip pat turės mažiau vietų. Todėl dėl daugumos formavimo gali kilti klausimų ir koalicija tikrai gali keistis“, – sakė politologas. 

Jis įsitikinęs, kad liberalai ir konservatoriai dviese Vyriausybės tikrai nesudarys, tam šioms dviem politinėms partijoms tikrai neužteks mandatų, todėl arba šioms dviem jėgoms, arba socialdemokratams teks bandyti daugumą sukrapštyti prisiduriant mažesniųjų partijų balsus.

M.Mikulėno nuotr./Politologas Mažvydas Jastramskis
M.Mikulėno nuotr./Politologas Mažvydas Jastramskis

„Liberalai ir konservatoriai gana garsiai išreiškia, kad jie eitų į koaliciją su valstiečiais, jei šiems pasisektų patekti į Seimą. Čia klaustukas, kas iš mažai įtakos turinčių partijų galėtų padaryti staigmeną – valstiečiai, lenkai ir Naglis Puteikis dar nežinia, ką gali sugalvoti“, – sako politologas. 

Jis neatmeta galimybės, kad koaliciją po rinkimų formuos socialdemokratai su liberalais.

„Rinkėjams tai būtų visai suprantama, tik klausimas, ar liberalai to norės“, – tikino jis. 

M.Jastramskio teigimu, socialdemokratams svarbiausia artėjančių rinkimų nepralaimėti, o liberalams ir konservatoriams, kurie pretenduoja į antrąją vietą „turnyrinėje“ rinkimų lentelėje, aktualu susirinkti kiek įmanoma daugiau naujų rinkėjų. 

„Konservatoriams čia padės įdirbis, įsitvirtinimas vienmandatėse apygardose. O liberalams padėtų labai gera rinkimų kampanija. Tuomet jie galėtų pretenduoti į antrąją vietą. Žinoma, jei Vilniaus reikalai nepakiš kojos ir, jei Antanas Guoga stipriai įsitrauks į kampaniją“, – sako politologas.

Jis nenustebtų, jei po naujų Seimo rinkimų, premjero kėdėje liktų A.Butkevičius. Dėl Vyriausybės vadovo posto su juo pasivaržyti, jei koalicijos kūrimo iniciatyvos imtųsi liberalai, pasak M.Jastramskio, galėtų nebent Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis.

„Žiūrint į apklausas, kol kas A.Butkevičius išlieka Nr. 1“, – pastebi politologas. 

Seimo rinkimai vyks 2016 m. spalio 9 dieną.

VISAS 2016-ųjų PROGNOZES RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius