Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 12 10

Naujos valdžios planuose – lenkams palankūs sprendimai

Valdantieji, kuriems priklauso ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA), ketina priimti lenkų tautinės mažumos reikalaujamus projektus: įteisinti dvikalbius gatvių pavadinimus, pavardžių rašymą dokumentuose originalo kalba ir nukelti lietuvių kalbos brandos egzamino suvienodinimą.
Lenkų protesto akcija Vilniuje
Lenkų protesto akcija Vilniuje / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Nauja valdžia ketina vėl atkurti A.Kubiliaus Vyriausybės uždarytą Tautinių mažumų departamentą ir parengti Tautinių mažumų įstatymo projektą.

„Išspręsime vardų ir pavardžių rašymo asmens dokumentuose bei gatvių ir vietovių pavadinimų rašymo klausimus, (...) sieksime, kad valstybinis lietuvių kalbos egzaminas nelietuviškų mokyklų abiturientams būtų nukeltas į vėlesnį laiką“, – tvirtinama Vyriausybės darbų plane.

Be to, Vyriausybė planuoja peržiūrėti visą Kultūros ministerijos struktūrą ir suteikti jai galimybę aktyviai dalyvauti su Europos Sąjungos struktūrinės paramos panaudojimu susijusioje veikloje.

Kadenciją baigiantis premjeras A.Kubilius teigia, kad reikės įvertinti, ar naujos Vyriausybės planai spręsti vietovardžių ir pavardžių rašybos kita kalba klausimus neprieštarauja Konstitucijai, pranešė BNS.

„Aš vertinčiau kaip pažadus, kuriuos reikės labai atidžiai nagrinėti, ar jie neprieštaraus Lietuvos Respublikos Konstitucijai. Tiek dėl pavardžių, tiek dėl gatvių pavadinimų rašymo, noriu priminti, kad yra ne vienas Konstitucinio Teismo išaiškinimas dėl valstybinės kalbos įstatymo. Mūsų kadencijos metu mes esame dėl to daug diskutavę. Šiuo atžvilgiu į tai reikia atkreipti dėmesį“, – pirmadienį žurnalistams sakė A.Kubilius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius