Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 09

Neringos valdžia siekia įteisinti teismų nurodytas nugriauti savavališkas statybas

Neringos meras socialdemokratas Antanas Vinkus prašo Vyriausybės palaikymo skelbiant „moratoriumą teismų sprendimų vykdymui“ dėl savavališkų statybų griovimo ir neslepia, kad daugumą šių statybų ketinama įteisinti.
Antanas Vinkus
Antanas Vinkus / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Valstybinės saugumų teritorijų tarnybos vadovė sako esanti nustebinta tokių užmojų, kurie prasilenkia su teise.

„Naujuose planavimo dokumentuose (...) daugelio teismuose buvusių teritorijų tvarkymas planuojamas įtraukiant visus pastatytus ir rekonstruotus statinius, kuriuos vykdant teismų nutartis reikėtų griauti. Kokia prasmė griauti, naudojant valstybės lėšas, jei patvirtinus pastaruosius du dokumentus, privalėsime statyti iš naujo“, – teigia A.Vinkus Vyriausybei adresuotame rašte.

Anot jo, teismų sprendimu nugriauti nurodytas savavališkas statybas padės įteisinti Seimo patvirtintas Kuršių nerijos nacionalinio parko ribų ir jo zonų ribų planas, baigiamas rengti Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo planas ir Neringos savivaldybės teritorijos ir jos dalių bendrajame planas.

Be to, meras nurodė, kad įteisinti savavališkas statybas leidžia ir pernai spalį įsigaliojusios Statybos įstatymo normos. Pagal jas, įteisinti galima be leidimų pastatytus statinius arba rekonstrukciją, kuri neprieštarauja imperatyviems aplinkos apsaugos, paveldosaugos, saugomų teritorijų apsaugos teisės aktų reikalavimams.

Neringos meras prašo Vyriausybės palaikymo skelbiant „moratoriumą teismų sprendimų vykdymui, kol bus patvirtintas Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo planas ir Neringos savivaldybės teritorijos ir jos dalių bendrasis planas“.

Vyriausybei skirtame rašte kurorto meras teigia, kad dėl teismų sprendimų labiausiai kenčia savivaldybės gyventojai. Anot jo, 2008-2009 metais įsiteisėjo nemažai teismų sprendimų, įpareigojančių savivaldybę panaikinti jos priimtus teisės aktus ir nugriauti pažeidžiant įstatymus UNESCO saugojome teritorijoje pastatytus statinius.

A.Vinkaus teigimu, daugeliu atveju statybos leidimu būdavo išduodami turint visų reikalingų institucijų suderinimus.

„Šios institucijos (Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija, Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinys padalinys, Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas, Klaipėdos apskrities viršininko administracija) vėliau teismuose “išsižadėjo„ savo derinimų bei pritarimų projektams“, – rašo meras.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) direktorė Rūta Baškytė, iš BNS sužinojusi apie Neringos merą sumanymą, neslėpė nuostabos.

„Nesuprantu – ką reiškia moratoriumas teismų sprendimų vykdymui? Gal meras neteisingai informuotas?“ – svarstė ji.

VSTT vadovė pabrėžė, kad neteisėti veiksmai negali būti įteisinti.

„Tai, kas buvo padaryta Kuršių nerijoje, prieštaravo galiojantiems teisės aktams“, – teigė ji.

R.Baškytę nustebino ir mero teiginiai, kad savavališkos statybos bus įteisintos naujuose planuose.

„Mes esame tvarkymo plano organizatoriai ir neketiname jame nieko įteisinti, o zonų ribų planas tik nurodo ribas, bet nieko neįteisina“, – BNS sakė VSTT direktorė.

Ji taip pat prisiminė, kad pernai priimant Statybos įstatymą, kurį cituoja A.Vinkus, pabrėžta, jog būtent Kuršių nerijos atvejams jis negalios.

R.Baškytė teigė, kad „sunkių atvejų“ Neringoje yra keturi-šeši, kai pastatytus statinius reikia griauti. Ji pranešė, kad maždaug pusė atvejų panaikinti neteisėtais pripažinti dokumentai, kuriais remiantis vykdytos statybos.

Neringos mero iniciatyva skelbti moratoriumą teismų sprendimų vykdymui bus svarstoma kitą antradienį per išvažiuojamąjį Vyriausybės pasitarimą pajūryje. Jame sakė dalyvausianti ir R.Baškytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius