Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 10 23

Nežinia dėl ligoninių ateities neišsisklaidė

Ketvirtadienį Kaune turėjęs apsilankyti sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas paskutinę minutę dėl ligos atšaukė savo vizitą.
Pernai jubiliejų atšventusi Kauno ligoninė turi naują vadovą.
Pernai Kauno Raudonojo Kryžiaus klinikinė ligoninė minėjo garbingą jubiliejų. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Viešėdamas laikinojoje sostinėje ministras turėjo susitikti su Raudonojo Kryžiaus klinikine ligonine (RKKL), kurios bendruomenė iki šiol nežino savo likimo: prijungs juos prie Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK) ar ne. Dėl ateities nerimauja ir Kauno 2-oji klinikinė ligoninė.

Trūksta aiškumo. Pas mane vakar ryte buvo atėjęs ir 2-osios ligoninės vadovas. Jo personalas taip pat nežino, kokia ateitis laukia, – sakė A.Kupčinskas.

Prieš kurį laiką Kauno miesto vadovai kreipėsi į ministeriją ir pareikė norą, kad RKKL priklausytų savivaldybei. Iš ministro jie vylėsi sulaukti gerų žinių. Tiek miesto, tiek pačios ligoninės vadovams nerimą kelia rudens pradžioje Sveikatos apsaugos ministerijos pristatytas ligoninių tinklo pertvarkos projektas. Jame numatyta, jog RKKL bus perduota KMUK. Ligoninės steigėja – Kauno miesto savivaldybė – šiuos planus išgirdo tik paviešinus projektą.

„Jeigu norima ką nors jungti, geriausia būtų vienodo pavaldumo įstaigas. Pavyzdžiui, Kauno 2-ąją klinikinę ligoninę ir RKKL. Jos abi lieka miestui, todėl reikės apsispręsti, ar stiprinti kiekvieną atskirai, ar jungti“, – sakė Kauno meras Andrius Kupčinskas. Iš sveikatos apsaugos ministro jis tikėjosi sužinoti, kurias paslaugas ministerija ketina pirkti iš RKKL. Turint šiuos duomenis miestui būtų lengviau nagrinėti ligoninių ateities perspektyvas.

Laukia atsakymų

Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės direktoriaus Kęstučio Mazurkevičiaus nuomone, logiškiausia būtų susidariusią situaciją spręsti miesto lygmeniu. „Viešojoje erdvėje daug svarstymų dėl mūsų ligoninės likimo, tačiau konkrečiai mums niekas nepasako, kaip bus. O juk ligoninėje dirba 500 žmonių“, – sakė K.Mazurkevičius.

Pasak jo, svarstydama RKKL ir KMUK sujungimo galimybes ministerija niekur neužsimena, kur gydysis tūkstančiai pacientų, kurie, patyrę traumą, šiuo metu pirmąją pagalbą gauna būtent RKKL. „Mes esame Kauno ligoninė, o klinikose gydomi pacientai iš visos apskrities. Akivaizdu, jog prijungus RKKL prie KMUK sumažės lovų skaičius. Ministerijos minimas traumų punktas prie KMUK dar nepastatytas. Kur dings tie kauniečiai, kurie dabar gydomi pas mus?“ – retoriškai klausė RKKL vyriausiasis gydytojas. Keletą mėnesių Kauno ligoninei vadovaujantis medikas paneigė gandus, esą ligoninėje trūksta kvalifikuotų specialistų, o dėl sunkmečio darbuotojai išleidžiami nemokamų atostogų. „Metus baigsime be skolų, tai jau daug reiškia. Svarbiausia dabar išgirsti atsakymus į klausimus dėl ligoninės juridinės padėties“, – teigė K.Mazurkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius