-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 01 19

Nuo gripo šiemet paskiepyta beveik 200 tūkst. gyventojų

Sveikatos reikalų ministerijos teigimu, šį sezoną nemokamai nuo gripo paskiepyta daugiau kaip 98 tūkst. gyventojų, dar apie 83 tūkst. pasiskiepijo savo lėšomis.
Švirkštas
Švirkštas / „15 minučių“/Juliaus Kalinsko nuotr.
Temos: 1 Skiepai

Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje aptariant sergamumą gripu šalyje, sveikatos apsaugos viceministras Audrius Klišonis dėstė, kad iki sausio 17 dienos panaudota apie 92 proc. rizikos grupes nemokamai skiepyti valstybės lėšomis įsigytos vakcinos.

Jo teigimu, šį sezoną bus panaudotas beveik visa valstybės lėšomis nupirkta vakcina.

BNS primena, kad pernai teko sunaikinti apie 20 tūkst. dozių nepanaudotos vakcinos nuo vadinamojo kiaulių gripo.

Komiteto posėdyje nutarta kreiptis į savivaldybes, kad šios nevilkintų gripo epidemijų skelbimo, bei į televizijas, kad jos daugiau informuotų apie apsisaugojimo nuo šiol ligos būdus.

Epideminę situaciją bendras sergamumas ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir gripu antrąją šių metų savaitę pasiekė dešimtyje savivaldybių, tačiau gripo atvejų tarp susirgimų yra gana nedaug. Epidemiją kol kas yra paskelbę tik Kaunas ir Prienų rajonas.

Gripo epidemija skelbiama, kai gripo ir ŪVKTI atvejų skaičius per savaitę pasiekia 100 atvejų iš 10 tūkst. gyventojų, o gripas sudaro apie 30 proc. susirgimų.

A.Klišonis atkreipė dėmesį, kad epidemija skelbiama savivaldybių sprendimu – jos sprendžia, ar skelbti epidemiją, dėl ko ribojami masiniai renginiai, keičiasi ligonių aptarnavimo tvarka.

Tuo metu kreipimasis į televizijas komitete sukėlė diskusijas. Parlamentarė Vida Marija Čigriejienė piktinosi, kad šiuo metu skleisdami neva neteisingą informaciją apie skiepus kai kurie žurnalistai klaidina žmones. Jos nuomone, atsvarą tokiai informacijai galėtų duoti specialistų pateikiamos pozicijos, kam esą reikėtų nemokamai pasitelkti visuomeninį transliuotoją.

Seimo narys Algis Čaplikas oficialios ministerijos informacijos pateikimu per žiniasklaidą veiksmingumu abejojo. Jo teigimu, „sąmokslo teoriją galima įveikti tik kita sąmokslo teorija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius