-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 30

Pabradėje atidarytas vienintelis Baltijos šalyse treniruočių infrastruktūros kompleksas „Mūšis mieste“

Lietuvos kariuomenės Generolo Silvestro Žukausko Pabradės poligone baigus statybos darbus antradienį oficialiai atidarytas treniruočių infrastruktūros kompleksas „Mūšis mieste“.
Pabradės treniruočių miestelio atidarymas
Pabradės treniruočių miestelio atidarymas / Alfredo Pliadžio nuotr.

Atidarymo metu „netikroje“ miesto aikštėje vykusioje ceremonijoje simbolinis komplekso raktas perduotas Lietuvos kariuomenės vadui generolui leitenantui Jonui Vytautui Žukui. Tai pirmas Baltijos šalyse tokio tipo treniruočių kompleksas, sudarysiantis sąlygas Lietuvos ir sąjungininkų kariams treniruotis mūšio mieste operacijas.

Ceremonijoje Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo bataliono kariai pademonstravo mūšio mieste ypatumus, atlikdami pastato šturmą būrio dydžio karių padaliniu.

Maždaug 15 hektarų plote išsidėsčiusį treniruočių kompleksą „Mūšis mieste“ sudaro 26 statiniai ir šalia esantys objektai. Visa kariams skirta treniruočių komplekso infrastruktūra buvo suprojektuota ir pastatyta taip, kad čia būtų atkartotos realios miesto sąlygos: gyvenamieji namai, mokykla, religinės paskirties statinys, policijos nuovada, parduotuvė, stadionas, autobusų stotis, gatvės, šaligatviai, žaidimų aikštelės. Unikalu ir tai, kad tiek planuodami operacijas mieste, tiek ir jas vykdydami, kariai taip pat galės naudotis po žeme esančia tunelių sistema, imituojančia miesto požemines komunikacijas.

„Mūšis mieste yra viena sudėtingiausių operacijų kariams. Čia visų dalyvių jėgos ir technologinis pranašumas beveik išsilygina ir neretai nugali tik įgūdžiai ir kovos dvasia. Kovos dvasią mes visada turėjome, o įgūdžius dabar galėsime tobulinti pačiomis geriausiomis sąlygomis“ – sakė Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas.

Tęsiant Lietuvos kariuomenės ir Vidaus reikalų ministerijos padalinių bendradarbiavimą, šiame treniruočių komplekse galės treniruotis ne tik Lietuvos ir sąjungininkų kariai, bet ir Vidaus reikalų ministerijai priklausantys padaliniai.

Treniruočių komplekse pastatytas ir mūšiui uždarose patalpose treniruotis skirtas statinys, kokio iki šiol neturėjo Lietuvos kariuomenės sausumos pajėgos. Jame kariai galės tobulinti pastatų valymo įgūdžius naudodami tiek imitacinę amuniciją, tiek ir kovinius šaudmenis.

Treniruočių kompleksas buvo statomas keliais etapais nuo 2013 metų. Statybos darbus vykdė UAB „Litcon“ ir „Konsolė“. Bendra komplekso projektavimo ir statybų suma yra 4,74 mln. eurų.

Pirmoje 2019 metų pusėje Gaižiūnų poligone taip pat planuojama pastatyti treniruočių kompleksą „Mūšis mieste“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius