Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 05

Palaikymo partnerystei koalicijoje nėra, Laisvės partija peržiūrės savo įsipareigojimus koalicijai

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė darsyk konstatavo, kad palaikymo partnerystės, taip pat ir tos pačios lyties asmenų, įteisinimui valdančiojoje koalicijoje nėra. Nors buvo manoma, kad Civilinės sąjungos įstatymo projektas galutiniam balsavimui Seimui galėtų būti pateiktas būtent šiandien. Partneriams neparėmus laisviečiams svarbaus projekto, pastarieji žada peržiūrėti savo įsipareigojimus koalicijai.
Aušrinė Armonaitė
Aušrinė Armonaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pasak A.Armonaitės, sudarydamos valdančiąją koaliciją Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija sutartyje numatė dėti maksimalias pastangas, kad žmogaus teisių sprendimai būtų įgyvendinti.

„Tiesą sakant, nėra lengva pasakyti, kad palaikymo priėmimui koalicija pakankamai nesutelkia, nepaisant visų pastangų, kurios buvo įdėtos. Natūralu, kad aš turiu konstatuoti, jog tas sutarties punktas lieka neįgyvendintas.

Kai sutarties punktas lieka neįgyvendintas, vadinasi, sutarties šalys gali peržiūrėti ir savo įsipareigojimus. Ir mes tą darysime“, – antradienį Seime žurnalistams sakė Laisvės partijos pirmininkė.

Kartu A.Armonaitė prašė to nelaikyti šantažu ar grasinimu. Ji aiškino, kad nuo įkūrimo Laisvės partijai buvo svarbi žmogaus teisių darbotvarkė, visi matė, kiek istoriškai daug buvo padaryta dėl Civilinės sąjungos įstatymo projekto.

„Dabar esame paskutinėje priėmimo stadijoje ir kada matysime, kad įmanoma priimti projektą. Jis sugrįš į darbotvarkę bet kurią akimirką, kai tik bus galima jį priimti.

Bet dabar „deginti“ matant tą matematiką būtų tiesiog neatsakinga ir žala, matyt, būtų didesnė“, – komentavo politikė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„Baltic Pride 2022“ eitynės Vilniuje
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„Baltic Pride 2022“ eitynės Vilniuje

Ką reiškia, kad Laisvės partija peržiūrės savo įsipareigojimus valdančiajai koalicijai? A.Armonaitė sakė, kad kai ateis tam tikra diena, kažkoks klausimas, bus atskirai sprendžiama, palaiko jį laisviečiai ar jam prieštarauja.

Tačiau ji tikino, kad Seimo Laisvės frakcija balsuos už kitų metų valstybės biudžeto priėmimą.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis

„Jį palaikys vieningai. Ir ne dėl to, kad kažkas prašo ar verčia ir t. t. Pirmiausia dėl to, kad prisidėjome prie sprendimų, kurie yra šito biudžeto viduje“, – nurodė Laisvės partijos pirmininkė.

Dėjo maksimalias pastangas

Dėl nevykdomų koalicijos partnerių įsipareigojimų Laisvės partijai žadant peržiūrėti savuosius, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sakė, jog geriau laisviečiai patys paaiškintų, kas slypi už šių žodžių.

„Kiekvienas žmogus gali skirtingai interpretuoti sąvoką „maksimum pastangų“. Lygiai taip pat ir visi kiti išsakyti žodžiai gali būti skirtingai interpretuojami“, – kalbėjo ji.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Lukas Balandis / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

V.Čmilytė-Nielsen tikino, kad dėl partnerystės įteisinimo dėjo tokias maksimalias pastangas, jog net pati teikė tai numatantį įstatymo projektą praėjusią ir šią kadencijas.

„Manau, kad dėl konkrečiai mano pastangų neturėtų klausimų kilti. Nežinau, kaip tą maksimalumą paramai išmatuoti, bet pagal tą darbą, kurį darome jau daugiau nei tris metus, pokalbius, kuriuos turime, sakyčiau, kad nuoširdžios pastangos telkti balsus visiems, kiekvienam iš koalicijos partnerių svarbiems projektams tikrai yra. Ir dėl civilinės sąjungos jos taip pat yra“, – teigė Liberalų sąjūdžio vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius