-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 12

Paplūdimių smėlyje knibždančias bakterijas naikinančių mašinų Klaipėda ir Palanga neįperka

Atokvėpis pajūrio paplūdimiuose gali atsirūgti rimtais sveikatos sutrikimais. Kad žūtų paplūdimių smėlyje knibždančios bakterijos ir parazitai, vasaros sezono metu būtina jį specialia mašina išvalyti ir išpurenti bent kartą per savaitę. Tačiau tokios mašinos neturi nei Klaipėdos, nei Palangos paplūdimių prižiūrėtojai. Specialia technika valomi tik Neringos paplūdimiai.
Poilsiautojai mėgaujasi vasariška kaitra
Poilsiautojai mėgaujasi vasariška kaitra / J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr.

Smėlį pureno prieš keliolika metų

Higienistai rekomenduoja paplūdimių smėlį purenti  10 cm gylyje bent kartą per savaitę. Taip žūsta saulės spinduliams neatsparios bakterijos ir parazitai. Tačiau Klaipėdos paplūdimių prižiūrėtojai neturi galimybių purenti smėlio ir pamena, kad jis paskutinį kartą purentas prieš keliolika metų.

„Viską darome rankomis. Šiemet bent jau traktorių įsigijome, kad turėtumėm, kur sumesti renkamas šiukšles. Tačiau smėlis lieka nepurentas. Jame lieka ir giliau esančios nuorūkos butelių kamšteliai, ir kitos smulkios šiukšlės“, – nuogąstavo BĮ „Klaipėdos paplūdimiai“ atstovas Aleksandras Siakis. 

Tiesa, prieš keliolika metų Klaipėdos savivaldybės parinkta rangovų bendrovė bandė valyti smėlį, tačiau neilgai trukus nepataisomai sugedo speciali technika. Nuo to laiko rimčiau Klaipėdai priklausantis 12 km paplūdimių ruožas taip ir nebuvo valytas. Klaipėdos paplūdimių priežiūrai šiems metams skirta 633 tūkst. eurų.

Už šią sumą ir prižiūrėti paplūdimius, ir įsigyti smėlio valymo mašinos nepavyktų, tad paplūdimių prižiūrėtojai planus pirkti techniką atideda kitiems metams.

Mašiną turi tik Neringa

Palangos paplūdimių prižiūrėtojai nugąstauja taip pat neturintys smėlio valymo mašinos, o  paplūdimius purenantys kultivatoriumi. Šį pavasarį paplūdimiai jau kartą išpurenti, o prasidėjus vasaros sezonui tai bus daroma kartą per savaitę.

Palangos paplūdimių prižiūrėtojai svarsto, kad 250 tūkst. eurų kainuojanti smėlio valymo mašina jiems niekada neatsipirktų.

„Tačiau kultivatorius tik išpurena smėlį. Kad jis būtų švarus, reikalinga ir smėlio valymo mašina. Ji visas smulkias šiukšles gali surinkti 20 cm gylyje. Bėda ta, kad tokia mašina niekada neatsipirks. Ji kainuoja 250 tūkst. eurų, o reikėtų jos tik sezono metu“, – pasakojo UAB „Palangos komunalinis ūkis“ vadovas Konstantinas Skierus.

Vienintelei Neringai paplūdimių smėlio valymas – vieni niekai.

„Mes smėlio valymo mašiną turime jau bent 10 metų. Ji kartu ir išvalo, ir išpurena smėlį“, – patirtimi dalinosi UAB „Neringos komunalininkas“ vadovė Danguolė Seselskytė.

Paplūdimių smėlio niekas netiria

Kokie parazitai knibžda paplūdimių smėlyje, lieka neaišku. Smėlio mėginių niekas netiria. Paplūdimius prižiūrintys gelbėtojai įpareigoti poilsiautojus informuoti tik apie vandens kokybę. Visuomenės sveikatos specialistai taip pat pajūrio smėlio netiria – tik tą, kuris yra vaikų darželių smėlio dėžėse.

Ginos Kubiliūtės/15min.lt nuotr./Mėlynosios vėliavos paplūdimys.
Ginos Kubiliūtės/15min.lt nuotr./Mėlynosios vėliavos paplūdimys.

„Ir vaikų, ir paplūdimio smėlyje tyko tie patys pavojai – kirmėlinės ligos, kurios išplinta per gyvūnų išmatas, ir bakteriniai užkratai. Jų pavojus visada yra didelis ten, kur renkasi daug žmonių. Svarbiausiai yra laikytis asmens higienos ir neliesti maisto, kol po maudynių ar žaidimų smėlyje nenuplautos rankos švariu vandeniu“, – pasakojo Klaipėdos visuomenės sveikatos centro atstovė Ina Kuznecova.

Ypač griežti švaros reikalavimai taikomi paplūdimiams, kur plevėsuoja mėlynoji vėliava. Tokius pajūrio ruožus turi Neringa ir Palanga, tačiau jų smėlio kokybė taip pat nėra ištirta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius