-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 24

Parlamentarai nepritarė, kad nuo liepos minimali alga siektų 900 litų

Seimas antradienį nepritarė „krikščionio“ Vidmanto Žiemelio parengtam rezoliucijos projektui, kuriuo buvo siūloma nuo liepos minimalios mėnesinės algos (MMA) dydį pakelti iki 900 litų, o nuo 2012 metų – iki tūkstančio. Parlamentaras taip pat siūlė laipsniškai didinti neapmokestinamų pajamų dydį.
Mitingo akimirka
Mitinguotojai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

V.Žiemelio dokumento projektą palaikė 55 Seimo parlamentarai, „prieš“ balsavo 27, 31 susilaikė. Būtinybę didinti MMA rezoliucijos autorius motyvavo tuo, jog „įšaldytas“ MMA dydis skatina „vokelius“, slopina darbo jėgos konkurenciją, mažina vidaus vartojimą.

Visgi Seime pritrūko balsų, kad ši rezoliucija būtų atmesta. Plenariniame posėdyje buvo nuspręsta ją redaguoti. Parlamentarai taip pat nusprendė, kad būtų taisomas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario Gintaro Songailos rezoliucijos projektas, kuriuo šis siūlo įpareigoti Vyriausybę imtis priemonių, kad ne vėliau kaip iki šių metų liepos MMA dydis būtų padidintas ne mažiau kaip 200 litų ir siektų ne mažiau kaip 1 tūkst. litų.

G.Songaila taip pat pasiūlė Trišalei tarybai ir Vyriausybei apsvarstyti diferencijuotos MMA nustatymą atskiroms ūkio šakoms, regionams bei darbuotojų  grupėms.

Dar vieną rezoliuciją dėl minimalios algos yra įregistravęs konservatorius Jurgis Razma. Jis siūlo Vyriausybei „neatidėliojant suformuoti poziciją savo atstovams Trišalėje taryboje dėl minimalios mėnesinės algos didinimo, o gavus Trišalės tarybos teikimą – priimti Vyriausybės nutarimą dėl minimalios mėnesinės algos didinimo“. Jis taip pat siūlo apsvarstyti diferencijuotos MMA nustatymą atskiroms ūkio šakoms, regionams bei darbuotojų grupėms.

Šis projektas susilaukė aršios opozicijai priklausančių parlamentarų kritikos. Socialdemokratas Juozas Olekas ją vadino „figos lapeliu“, o Seimo Tvarkos ir teisingumo frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis teigė, kad šio dokumento projektas – tai valdžios bandymas vaizduoti, esą šis klausimas sprendžiamas, nors iš tiesų nieko net neketinama daryti. „Premjeras Andrius Kubilius pareiškė, kad minimalios algos jis nekels. Taigi, tokia rezoliucija yra niekas kitas, kaip žmonių apgaudinėjimas ir blefas“, – sakė jis.

Pirmadienį prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad nuo kitų metų MMA turėtų didėti. Tiesa, kiek, valstybės vadovė nedetalizavo.

„Šalis po truputį stojasi ant kojų, vis tik yra du labai svarbūs dalykai: nuo 2012 m. turi būti užtikrintas pensijų atstatymas ir bus visiškai realu kalbėti apie minimalios algos padidinimą nuo 2012 m. sausio. Tie du dalykai yra siūlomi ir, manau, gali būti padaryti“, – pirmadienį po pietų su visu ministrų kabinetu žurnalistams sakė prezidentė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius