Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 02

Parlamentarai puolė pranešinėti apie savo keliones į užsienį

Dėl parlamentaro Lino Karaliaus savavališkų kelionių po egzotiškas Pietryčių Azijos šalis kilęs skandalas įbaugino kitus tautos išrinktuosius. Seimo valdybą užplūdo politikų, norinčių išvykti į užsienį asmeniniais reikalais, prašymai.
Linas Karalius savo kabinete
Linas Karalius savo kabinete / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr.

Nors Seimo statutas nenumato, kad tarp parlamento sesijų keliauti į užsienį pageidaujantys tautos išrinktieji turi gauti Seimo valdybos leidimą, dėl šventos ramybės politikai stengiasi apsidrausti, rašo „Lietuvos žinios“.

Kad vasarį ar kovo pradžioje ketina išvykti iš Lietuvos, Seimo valdybą informavo 10 parlamentarų. Manoma, kur kas daugiau politikų po užsienį keliavo ar tebekeliauja be jokio įspėjimo.

„Valdyba nesprendžia, leisti ar neleisti Seimo nariams tarp sesijų išvykti už Lietuvos ribų. Tiesiog parlamentarai pateikia informaciją, kokiu laiku jų nebus Lietuvoje. Dauguma net nenurodo, kur išvyksta“, – sakė Seimo vicepirmininkė „darbietė“ Virginija Baltraitienė.

Kartu ji pripažino, kad tokiam kolegų uolumui turėjo įtakos vis dar nesibaigianti L.Karaliaus klajonių istorija.

Vasario viduryje apie ketinimus vykti į užsienį Seimo valdybą informavo konservatorė Danutė Bekintienė, liberalas Vytautas Grubliauskas ir „krikščionė“ Donalda Meiželytė-Svilienė. Praėjusią savaitę į Seimo valdybą tuo pačiu tikslu kreipėsi socialdemokratas Mindaugas Bastys, konservatoriai Vida Marija Čigriejienė ir Antanas Matulas bei liberalė Dalia Teišerskytė. Apie trijų savo narių – Ingos Valinskienė, jos sutuoktinio Arūno Valinsko ir Vinco Babiliaus – ketinimus pasisvečiuoti svetimuose kraštuose Seimo valdybą informavo Tautos prisikėlimo partijos frakcija.

Kad vasarį ar kovo pradžioje ketina išvykti iš Lietuvos, Seimo valdybą informavo 10 parlamentarų. Manoma, kur kas daugiau politikų po užsienį keliavo ar tebekeliauja be jokio įspėjimo.

„Kodėl turiu sakyti, kur buvau? Europoje“, – pyktelėjo V.M.Čigriejienė, paklausta apie atostogas.

„Esu Šveicarijoje. Oras puikus, šviečia saulė, žmonių daug“, – prisipažino V.Babilius. Į klausimą, ar slidinėja Alpėse, „prisikėlėlis“ neatsakė, pareiškė nenorintis konkretizuoti savo užsiėmimų. Jis priminė apie šią išvyką informavęs Seimo valdybą.

Atviriausias buvo konservatorius A.Matulas. Jis papasakojo, kad su trimis seserimis ilsėjosi Egipte, Šarm El Šeicho kurorte. „Po mamos mirties, kurią su seserimis slaugėme šešerius metus, liko šiek tiek pinigų. Sprendėme, ką su jais daryti. Kadangi seserys niekada nėra buvusios užsienyje, suagitavau vykti į Egiptą“, – pasakojo Seimo Sveikatos reikalų komiteto vadovas.

A.Matulas neslėpė, kad informuoti valdybą apie savo kelionę paskatino po L.Karaliaus vojažų „išpūstas burbulas“. „Kiekvienas turime teisę pailsėti“, – pabrėžė politikas.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos (EPK) pirmininkas Algimantas Salamakinas įsitikinęs: kol Seimo statute nebus įteisintos politikų atostogos, išvengti „chaosėlio“ nepavyks. „Kas gali pasakyti, ar laikotarpis tarp sesijų yra skirtas darbui, ar atostogoms, ar tuo metu Seimo nariai gali laisvai vykti į užsienį, ar ne, ar apie tai privalo informuoti valdybą ir t. t.“, – diskutuotinus klausimus vardijo A.Salamakinas.

Šiuo metu Seimo statutas nurodo, kad laiką tarp sesijų Seimo nariai gali planuoti patys. Todėl, pasak EPK vadovo, vieni vyksta poilsiauti, kiti dirba.

EPK praėjusią savaitę pradėjo svarstyti Seimo statuto pataisas. Tarp jų yra ir naujovė – įteisinti parlamentarų atostogas. Šios pataisos formuluotę A.Salamakinas pasiryžęs operatyviai, nelaukdamas EPK pritarimo, teikti Seimo valdybai. Komisijos pirmininkas mano, kad parlamentarų atostogos turėtų trukti 35 kalendorines dienas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius