-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 05 /12:16

Pasakų prisekęs Kęstutis Trečiokas lieka dirbti

Pasaką apie į šulinį įkritusį asiliuką pamėgęs aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas išlipo sausas. Seimas antradienį pritarė „tvarkiečio“ ministro Kęstučio Trečioko atsakymams į interpeliacijos klausimus ir nutarė, kad jis gali toliau dirbti. Už tai balsavo 69 parlamentarai, prieš buvo 47, susilaikė 4 Seimo nariai.
Kęstutis Trečiokas
Kęstutis Trečiokas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Ministro atsakymai neįtikino ne tik opozicinių liberalų ir konservatorių frakcijų, bet ir vienuolikos Darbo partijos atstovų Seime. Tačiau opozicinė Lenkų rinkimų akcijos frakcija vienbalsiai pasisakė už ministro išsaugojimą.

Sėkmingai atlaikęs interpeliaciją ministras žurnalistams pripažino pagaliau galinti lengviau atsidusti.

Atsiranda daugiau pasitikėjimo sistema, Seimu, prokuratūra ir žiniasklaida, – sakė K.Trečiokas.

„Nors suprantu, kad šiuo balsavimu niekas nei prasidėjo, nei pasibaigė ir lengva nebus. Atakų dar bus, bet tai yra vienas iš etapų, kai atsiranda daugiau pasitikėjimo sistema, Seimu, prokuratūra ir žiniasklaida. Tai geras jausmas“, – sakė ministras.

Jis tikino, kad visiems savo kaltintojams melu jau yra atleidęs, nors galutinai dar neatmeta galimybės prisiteisti kompensaciją iš tų, kurie jo pokalbių išklotines paskelbė viešai.

„Aš pripažintas nukentėjusiuoju. Žinoma, tai duoda šiokių tokių teisių, tačiau nesu kerštingas žmogus ir ypatingų satisfakcijų bent kol kas neplanuoju. Svarbiausia – apginti savo garbę. (...) Nebent kokius vaikų namus paremti, sau asmeniškai tikrai ne“, – tikino K.Trečiokas, klausiamas, ar prašys jam atlyginti finansinę žalą.​

Melavo ar ne?

Opozicija antradienį siūlė perkelti balsavimą į ketvirtadienį ir iki tol sulaukti premjero Algirdo Butkevičiaus paaiškinimų, kurių yra paprašyta, tačiau valdantieji skelbti pertrauką nesutiko.

„Tvarkietis“ Povilas Gylys kalbėdamas apie interpeliaciją sakė, kad tai yra koncentruota politinė ataka prieš valdančiųjų partijas.

Mes šiandien vykdome konservatorių ir liberalų zadanijas, – sakė P.Gylys.

„Mes šiandien vykdome konservatorių ir liberalų zadanijas“, – Seime sakė jis, pridurdamas, kad ministro poste nenori matyti atliekų tvarkymo verslo atstovai.

Konservatoriai savo ruožtu tvirtino, kad net vaikai sugeba atskirti melą nuo tiesos ir citavo ministro pasisakymus Antikorupcijos komisijai.

Seimo narė Agnė Bilotaitė tikino, kad ši istorija rodo, kad Lietuvoje vis dar gaji telefoninė teisė ir bandoma įtikinti, kad meluoti politikams – įprasta.

„Egzistuoja ne tik teisinė, bet ir politinė, moralinė atsakomybė. Šis klausimas yra testas, lakmuso popierėlis. Parodykime visuomenei, kad mes tą kartelę pasiryžę kelti aukščiau“, – sakė parlamentarė.

Socialdemokratai į diskusijas dėl ministro vėlėsi nenoriai. Prakalbo tik socialdemokratas Arūnas Dudėnas, pareiškęs, kad opozicijai ministro atsakymai visai neįdomūs, nes jie net nesiklausė K.Trečioko, kai jis kalbėjo Seime, o paskui kalbas pradėjo žodžiais „įdėmiai klausiausi“, todėl patys melavo ir turėtų už tai atsiprašyti.

Socialdemokratas Eduardas Šablinskas prašė Seimo narių gyventi draugiškai ir nebegadinti ministro nervų, o Artūras Skardžius tikino, kad konservatoriai reikalavimus taiko selektyviai – savo nariams leidžia viską, o valdančiųjų reikalauja būti šventesniais už popiežių.

Tačiau opozicija teiravosi socialdemokratų, kodėl, dėdamiesi esą tokie tikri Vyriausybės nutarimo dėl kurortinių zonų priėmimo skaidrumu, patys pirmadienį išsireikalavo ministrui skambinusio Druskininkų mero Ričardo Malinausko pasitraukimo iš partijos, o Vyriausybė ima atšaukinėti priimtą nutarimą.

„Kodėl tai darote, jei sakote, kad opozicija tik kabinėjasi? Panašu, kad ministras liks dirbti, bet, man atrodo, net svarstymas parodė, kas yra kas ir melo nepaslėpsi po jokiais gražbyliavimais", – sakė Eligijus Masiulis.

Ministras: interpeliacija – literatūrinis kūrinys

Antradienį atvykęs į Seimą K.Trečiokas sakė, kad jis prieš interpeliaciją jaučiasi kaip lakmuso popierėlis.

„Jaučiuosi kaip lakmuso popierėlis. Tie visi pagrindai, kuriais buvau kaltinamas, yra subliuškę. Prokurorai nerado melagysčių, o tai buvo pagrindinis kaltinimas, kad melavau Antikorupcijos komisijai. Manau, kad balsavimas parodys, ar yra kažkoks logiškas sprendimas, ar tai yra tik politinio susidorojimo noras“, – sakė K.Trečiokas.

Anot jo, prieš kelis mėnesius jis dar buvo specialusis liudytojas Vijūnėlės byloje, o dabar yra tapęs nukentėjusiuoju byloje dėl pokalbių išklotinių paviešinimo.

Pasinaudojant tomis aplinkybėmis, paviešinus pokalbius buvo suregztas toks va literatūrinis kūrinys, – sakė ministras.

„Viskas pasikeitė. Ir VTEK pasakė, kad interesų nesu supainiojęs, prokuratūra nutraukė tyrimą, kita prokuratūra nepradėjo tyrimo dėl kaltinimų melavimu ir Vilniaus apygardos prokuratūra apklausė mane kaip liudininką ir pripažino nukentėjusiuoju“, – sakė jis.

Ministras išreiškė viltį, kad šis kortų namelis subyrės galutinai Seimui pritarus jo atsakymams į interpeliacijos klausimus.

„Pasinaudojant tomis aplinkybėmis, paviešinus pokalbius buvo suregztas toks va literatūrinis kūrinys“, – interpeliaciją apibūdino ministras.

Opozicija melą tebemato

Pristatydamas interpeliaciją Liberalų sąjūdžio pirmininkas E.Masiulis sakė, kad ministras ir premjeras Algirdas Butkevičius nesugeba savikritiškai įvertinti savo elgesio ir prisiimti atsakomybės, todėl Seimas turi imtis iniciatyvos.

Esminis momentas, pasak liberalo, yra tas, kad ministras užsispyręs tvirtino Antikorupcijos komisijai nesulaukęs spaudimo dėl nutarimo projekto ir apie jį nekalbėjęs, tačiau faktai rodo, kad skambučiai buvo ir buvo kalbama ne apie orą.

Savo ruožtu K.Trečiokas kartojo niekada nemelavęs.

„Dėl visos apimties nutarimo Nr. 343 pakeitimo esu kalbėjęs su Druskininkų meru R.Malinausku. (...) To niekada neneigiau, neneigiu ir neneigsiu. (...) Idėja dėl Vyriausybės nutarimo (Nr.1025), priimto 2015-09-23, projekto gimė 2015-09-22 po pietų, po Vyriausybės kanceliarijoje vykusio ministerijų atstovų pasitarimo, todėl pokalbiai apie šį nutarimo projektą tik nuo tada ir galėjo vykti. Visada teigiau, teigiu ir teigsiu, kad jokių pokalbių nei su R.Malinausku, nei su kitais asmenimis dėl Vyriausybės nutarimo Nr.1025 nesu turėjęs“, – tvirtina aplinkos ministras.

Atsakyme K.Trečiokas taip pat teigė nežinojęs apie teisme nagrinėjamą bylą dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro statybų.

„R.Malinausko skambutį man supratau ir vertinau kaip savivaldybės interesams atstovaujančio pareigūno kreipimąsi į mane, kaip į valstybės pareigūną – aplinkos ministrą“, – rašo „tvarkietis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius