-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 06

Paskirtas naujasis vyriausiasis Lietuvos kariuomenės kapelionas

Nuo gegužės pradžios krašto apsaugos ministrės Rasos Juknevičienės įsakymu ir Lietuvos kariuomenės Ordinarao vyskupo Eugenijaus Bartulio dekretu naujuoju Lietuvos kariuomenės vyriausiuoju kapelionu paskirtas majoras Saulius Kasmauskas. Iki paskyrimo į naująsias pareigas mjr. S. Kasmauskas beveik ketverius metu tarnavo Karaliaus Mindaugo mechanizuotojo pėstininkų bataliono Pajuostyje (Panevėžio r.) kapelionu.
Paskirtas naujasis vyriausiasis Lietuvos kariuomenės kapelionas
Paskirtas naujasis vyriausiasis Lietuvos kariuomenės kapelionas / Lietuvos kariuomenės ordinariato nuotr.

S. Kasmauskas yra kilęs iš Alytaus. 1995 m. baigė Kauno tarpdiecezinę kunigų seminariją, vėliau – Vytauto Didžiojo universiteto Katalikų teologijos fakultetą, yra išėjęs šio fakulteto doktorantūros programą. 2000 m. baigė Kanados karininkų ir kapelionų kursus, buvo paskirtas į Divizijos generolo Stasio Raštikio puskarininkių mokyklos kapeliono pareigas. 2005 m. tarnavo taikos palaikymo misijoje Kosove, praneša KAM.

„Pagrindinis mūsų veiklos tikslas – parengti dorą ir atsakingą karį. Tai įmanoma pasiekti tik vykdant nuolatinį karių religinį, moralinį etinį, kultūrinį ir pilietinį ugdymą, siejamą su koviniu rengimu”, – sakė naujasis Lietuvos kariuomenės vyriausiasis kapelionas.

Kariuomenėje tarnaujančių katalikų ir jų šeimų narių sielovada rūpinasi karo kapelionai. Kapelionai yra pavaldūs tiek kariuomenės, tiek ir Katalikų Bažnyčios vadovybei. Pagal Katalikų Bažnyčios kanonų teisę kariuomenės ordinariatas prilygsta vyskupijai. Jam vadovauja vyskupas ordinaras drauge su generaliniu vikaru. Tačiau kapelionai taip pat yra ir profesinės karo tarnybos kariai, dalyvauja pratybose, vyksta į tarptautines misijas.

Lietuvos kariuomenės ordinariato jurisdikcijai priklauso katalikai kariai – tiek šauktiniai, tiek profesionalai, taip pat civiliai, dirbantys įvairiose kariuomenės institucijose, karo akademijų studentai bei jų šeimų nariai. Šiuo metu Lietuvos kariuomenėje iš viso tarnauja 14 kapelionų.

Lietuvos kariuomenės ordinariato reikmėms skirta 2004 m. po restauracijos pašventinta Šv. Ignoto bažnyčia Vilniuje. Karių sielovados poreikiams įrengtos koplyčios Lietuvos generolo Jono Žemaičio karo akademijoje, Motorizuotoje pėstininkų brigadoje „Geležinis Vilkas“, Tauragės įguloje. Neparapijinė Kauno Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčia ir Alytaus Šv. Kazimiero bažnyčia naudojama kariuomenės pamaldoms, taip pat civilių sielovadai ir kitiems renginiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius