Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 19

Peizažas po mūšio

Net ir praėjus kelioms dienoms po riaušių Seimo rūmai labiau primena nusiaubtą pastatą vaiduoklį nei tautos išrinktųjų buveinę. Apžiūrėti išniekinto parlamento savaitgalį traukė būreliai smalsuolių.
Rūmus apgulė tvarkytojai
Rūmus apgulė tvarkytojai / Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr.

Išdaužyti rūmų stiklai ir juose žiojinčios skylės, suknežintais kiaušiniais ir pomidorais aplipę langai, „Stop“ juosta užtvertas įėjimas į parlamentą, prie pastato suversta krūva sugadintų šviestuvų, sulaužyti suoliukai – taip vakar, praėjus 2 dienoms po riaušėmis virtusio mitingo, atrodė Seimas. Ne ką tvarkingesnis buvo ir pastato vidus. Seimo antrųjų rūmų fojė dar niekada nematė tiek pripėduotų grindų ar krauju aptaškytų tualetų patalpų. Seimo kanceliarijos senbuviai pasakoja, kad tokio baisaus vaizdo nebuvo net po tragiškų 1991-ųjų įvykių.

Fotografavo pastatą

Vakar prie Seimo rūmų šurmuliavo kaip niekad daug smalsuolių. Vienas po kito vilniečiai ir miesto svečiai ėjo apžiūrėti penktadienį nusiaubto pastato. Apie parlamento rūmus ratą apsuko ir pensininkės iš Žvėryno Antanina su Jadvyga. Apžiūrėti tautos išrinktųjų buveinės moterys atskubėjo po pamaldų bažnyčioje.

Kraipydamos galvas jos skaičiavo iškultus Seimo pastato stiklus, stebėjosi į rūmus paleistų kiaušinių gausa. „Net nemaniau, kad taip negražiai atrodys. Reikėjo paleisti kokius kelis šimtus kiaušinių, kad taip viską išterliotum!“ – kalbėjosi pensininkės. Kiti prie Seimo atskubėję žmonės mobiliaisiais telefonais fotografavo ar filmavo apgadintą pastatą, šnekučiavosi apie praūžusį mitingą ir po jo vykusias riaušes.

Ilgas darbų maratonas

Tuo pat metu antrųjų Seimo rūmų fojė virė švarinimosi darbai. Į darbą savaitgalį atskubėjusi valytoja Teresa ilgas valandas šveitė pastato langus. „Atėjau, nors man šiandien ir nedarbo diena. O kas kitas čia visą šitą netvarką iškuops?“ – aiškino ji.

Seimo rūmų pastatuose buvo išdaužta apie 30 langų. Nukentėjo ne tik parlamentas, bet ir keli netoliese esantys pastatai. Įsiaudrinę mitinguotojai iškūlė vieno Gynėjų gatvėje įsikūrusio restorano langus, apgadino kitų įstaigų turtą, nuplėšė granitinių plytelių nuo greta esančio fontano.

Baigusi valyti ranka pasiekiamus stiklus prie įėjimo į antruosius Seimo rūmus, valytoja ketino eiti plauti fojė grindų ir tvarkyti tualetų. „Matote, kiek čia purvo prinešta? Tokios baisybės nesu mačiusi, o tualetuose dar ir kraujo pritaškyta. Matyt, policininkai arba sužeisti žmonės čia buvo prausiami“, – svarstė ji. Teresos nuomone, sutvarkyti pastato vidų ir nuvalyti priskretusius langus prireiks mažiausiai kelių dienų.

Iššlavė ir kokosų riešutus

Priešais Seimo rūmus veikiančios maisto prekių parduotuvės darbuotojos riaušių dieną prisimins visą gyvenimą. Viena pardavėja pasakojo, kad praėjusį penktadienį matyti vaizdai iš tiesų buvo šiurpūs. Tačiau ji patikino suprantanti žmones, kuriems valdžia esą nepaliko kitos išeities.

Pardavėja riaušių dieną negalėjo spoksoti pro langą į Seimo rūmus, nes dėl gausybės pirkėjų turėjo suktis kaip voverė. Į mitingą susirinkę žmonės tiesiog užgulė parduotuvę. Čia iš lentynų jie graibstė kiaušinius, pomidorus, bulves ir kokoso riešutus. „Iš pradžių daugiausia pirko kiaušinių, tačiau vėliau ėmė ieškoti ko nors kietesnio, kas galėtų daužyti langus, tad išpirko beveik visus kokoso riešutus“, – prisiminė ji.

Dirbs iškultais stiklais

Seimo rūmų pastatuose buvo išdaužta apie 30 langų. Nukentėjo ne tik parlamentas, bet ir keli netoliese esantys pastatai. Įsiaudrinę mitinguotojai iškūlė vieno Gynėjų gatvėje įsikūrusio restorano langus, apgadino kitų įstaigų turtą, nuplėšė granitinių plytelių nuo greta esančio fontano.

Seimo kanclerio pavaduotojas Gedeminas Aleksonis LŽ vakar tikino, kad pasakyti, kiek kainuos riaušininkų padaryta žala, kol kas negali, nes nuostoliai dar skaičiuojami. Tačiau manoma, kad suma gali siekti iki 2 mln. litų.

G.Aleksonis apgailestavo dėl to, kad turėjęs būti taikus mitingas virto riaušėmis ir įsiaudrinę protestuotojai nusiaubė Seimo pastatą. Anot jo, rūmai dar kurį laiką neatrodys solidžiai. „Apvalysime kiaušiniais ar majonezu apmėtytus langus, sušluosime išdaužytus stiklus, tačiau naujais jų pakeisti greitai nepavyks. Kol juos užsakysime, gausime ir įstatysime, praeis nemažai laiko“, – tvirtino G.Aleksonis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius