-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 29

Rusijos tranzitinis traukinys per Lietuvą virsta keleiviniu: ar tai nekelia grėsmės?

Per Kenos geležinkelio stotį keliaujančių rusų vis daugėja – per kelis mėnesius skaičiai išaugo bemaž dvigubai. Nors institucijos šią galimybę rusams išlipti iš tranzitinio traukinio, vykstančio per Lietuvos teritoriją iš Rusijos į Rusijos Kaliningrado sritį, ir vadino spraga, tačiau iki šiol niekas nepasikeitė. Pasieniečių vadas išaugusius keliaujančių rusų skaičius sieja ir su uždarytais pasienio punktais, ir tuo pačiu pripažįsta, kad rusams tai – pigiausia alternatyva.

15min rugsėjį rašė apie tai, kad leidimus gyventi Europos Sąjungos šalyse ar dvigubas pilietybes turintys rusai naudojasi galimybe išlipti Kenos geležinkelio stotyje ir toliau laisvai keliauti po pasaulį.

VIDEO: Tik „techninis sustojimas“: tūkstančiai rusų į pasaulį veržiasi per Keną

Tuo metu Kenoje išlipę žmonės sakė, kad toks keliavimo būdas jiems yra pigiausia alternatyva brangiems ir nepatogiems skrydžiams per Stambulą.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas tąkart teigė, kad vienintelis būdas užkardyti rusams šį kelionės būdą – uždaryti pasienio kontrolės punktą, kuriuo Kenos geležinkelio stotis šiuo metu yra.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Laurynas Kaščiūnas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Laurynas Kaščiūnas

Prezidento vyriausiasis patarėjas nacionaliniam saugumui Kęstutis Budrys šią galimybę rusams išlipti ir įlipti Kenoje įvardino kaip spragą.

Jis tvirtino, kad ją išspręsti galėtų užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, kaip kad per COVID-19 buvo padaręs Lietuvos diplomatijos vadovo pareigas tuo metu ėjęs Linas Linkevičius.

Vis dėlto, Užsienio reikalų ministerija (URM) pabrėžė, kad tai – ne G.Landsbergio kompetencija.

BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis ir Kęstutis Budrys
BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis ir Kęstutis Budrys

Rusų – vis daugiau

Politikų „pingpongas“ tęsiasi, o rusų Kenos geležinkelio stotyje vis daugėja. Tą rodo Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pateikta statistika.

Jeigu rugsėjo pradžios duomenimis į tranzitinius traukinius Kenos geležinkelio stotyje įlipo ir išlipo atitinkamai 7,4 ir 8,2 tūkst. žmonių, tai gruodžio pabaigoje šie skaičiai – beveik dvigubai didesni: 13,4 ir 13,8 tūkst.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius