Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 10 17

Pergalė: ugniagesiai po 11 dienų galutinai užgesino Radviliškio gaisrą

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas pirmadienį patvirtino, jog pjuvenų gaisras bendrovėje „Gairelita“ galutinai užgesintas. Po 11 dienų pjuvenos pagaliau neberūksta. Liko tik tvarkymo ir nuostolių skaičiavimo darbai.
Gaisras Radviliškyje – dega pjuvenų ir atraižų kalnas.
Gaisras Radviliškyje – dega pjuvenų ir atraižų kalnas. / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė spaudai Laura Valauskienė patvirtino, kad pirmadienį 13 val. 21 min. gaisras Radviliškyje buvo galutinai likviduotas.

Likvidacija – gaisro pabaiga. Po to vyksta tik tvarkymo ir valymo darbai. Ugniagesiai užtikrina, kad gaisras nepasikartotų, ir suteikia kitą būtinąją pagalbą.

Gaisras lokalizuotas buvo spalio 6 dieną 14.02 val, o kilo – spalio 5-osios paryčiais, apie 4 valandą.

Ugniagesiai su liepsnomis kovojo pusantros paros, o su gausiais kenksmingais dūmais – 11 dienų.

Gaisras kilo bendrovės „Gairelita“ teritorijoje, kurioje buvo sukrautas didžiulis pjuvenų kalnas. Kalnas prilygo penkiaaukščiam daugiabučiui, o liepsnos kilo dar gerokai aukščiau.

Per gaisro gesinimą buvo išsiurbti keli aplinkiniai vandens telkiniai. Nukentėjo net Pakruojo rajone esantys tvenkiniai, kuriuose vanduo įgavo suodžių kvapą, ėmė masiškai gaišti žuvys.

Dvi paras ugniagesiams talkino kariškių sraigtasparnis, kuris vienu metu išpila tris tonas vandens. Pilotai šimtus kartų skrido semti tritonę bambę ir nuolat vandenį pylė ant degančio pjuvenų kalno.

Dūmais springę vietiniai juokauja, kad taip netikėtai prasidėjo šildymo sezonas. Paradoksalu ir tai, kad už kelių dešimčių metrų esantis Radviliškio šilumos ūkis šiomis pjuvenomis negali pasinaudoti.

Čia turimos krosnys kūrenamos medžio skiedromis, kurias liaudis vadina „čipsais“. „Gairelitos“ granulių ir pačių pjuvenų kūrenti nėra galimybių.

VIDEO: Šalia gaisro gyvenantys žmonės bijo, kad ugnis nepasiektų jų namų
VIDEO: Gaisras Radviliškyje: nevaldomos liepsnos į viršų kyla kelias dešimtis metrų
VIDEO: Išskirtiniai kadrai - ką mato milžinišką gaisrą gesinančio sraigtasparnio įgula?

Gaisro dieną „Gairelitos“ vadovas Edmundas Vilčiauskas nepripažino, jog kažkas buvo pažeista taip laikant pjuvenas: „Kur pažeidimas? Ar jūs išgabentumėte viską iš savo kiemo? O jūs – ar neturite baudų už greičio viršijimą? Čia panašiai.“

Nuo kenksmingo dūmų poveikio labiausiai gelbėjo gamta, nes vyraujantys vėjai nenešė dūmų per miesto centrą. Rajono meras Antanas Čepononis teigia, kad policininkai išdalino per 1000 kaukių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius