Tiesiogiai

Kandidatų spaudos konferencijos po pirmo Prezidento rinkimų turoKandidatų spaudos konferencijos po pirmo Prezidento rinkimų turo

2016 06 12

Gaižiūnų poligonas išaugs du kartus, karių pratyboms bus įrengtas netikras miestas

Lietuvos kariuomenė siekia sudaryti tinkamas sąlygas treniruotis mūsų šalies ir atvykstantiems sąjungininkų kariams. Jų poreikiams šiuo metu pritaikoma esama kariuomenės mokymo bazė – plečiamos Lietuvos kariuomenės poligonų ribos ir atnaujinama jų infrastruktūra, įrengiami nauji mokymo laukai, jie pritaikomi įsigyjamai ginkluotei. Vienas tokių poligonų – Gaižiūnų.

Didėja daugiau kaip du kartus

Gaižiūnų poligonas – labiausiai užimtas karinis poligonas Lietuvoje. Jame pratybos nevyksta tik savaitgaliais. Kiekvieną mėnesį čia treniruojasi nuo 7 iki 14 tūkst. karių. Pasikeitus geopolitinei situacijai ir suintensyvėjus pratyboms Gaižiūnų poligoną nuspręsta padidinti daugiau kaip du kartus. Taip pat bus padidinta ir poligono apsauga.

Šiuo metu poligonas užima daugiau nei 5200 ha plotą. Tačiau tai yra tik maža dalis tos teritorijos, kurią buvo užėmusi sovietinė armija.

Iki 2025 metų Gaižiūnų poligonas padidės daugiau kaip du kartus. Jo teritorija išsiplės iki 12 tūkst. ha. Tačiau ir ši teritorija dar nesieks sovietinių laikų plotų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gaižiūnų karinis poligonas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gaižiūnų karinis poligonas

Gaižiūnų poligono teritoriją sudaro karinio poligono ir karinio mokymo teritorijos. Karinio poligono teritorija didėja maždaug 2400 ha, karinio mokymo teritorija – 3200 ha.

Šiuo metu poligone gali vykti būrio lygmens pratybos. Išplėtus poligoną atsiras laisvos teritorijos ir bus sudarytos sąlygos kuopos grupės dydžio vienetui atlikti manevrus.

Įrengs netikrą miestą

Pirmoje 2019 metų pusėje Gaižiūnų poligone taip pat planuojama pastatyti kompleksą „Mūšis mieste“. Toks netikras miestas yra jau beveik įrengtas Pabradėje esančiame Generolo Silvestro Žukausko poligone.

Tokiame komplekse paprastai įrengiami mūriniai pastatai, mokykla, stotis, maldos namai, aikštės, gatvės ir net vaikų žaidimo aikštelės.

Lietuvoje ir Baltijos šalyse toks miestelis yra kol kas tik vienas. Po keleto metų jo analogas turėtų išaugti ir Gaižiūnų poligone.

Atsiras naujų šaudyklų, keisis kelių struktūra

Vienas iš pagrindinių poligono rekonstrukcijos darbų – miško valymas. Ilgą laiką buvusi netvarkoma karinė teritorija užžėlė mišku. Buvusios atviros vietovės apaugo pušimis ir tapo nebetinkamos naudoti šaudymo pratyboms.

Gaižiūnų poligone bus iškirsta dalis miško. Šiuos darbus atliks miškų urėdijos darbuotojai. Tačiau dėl šių kirtimų miško Lietuvoje nesumažės. Toks pats jo plotas bus atsodintas kitose urėdijos vietose.

Iškirtus medžius poligone planuojama atnaujinti ir papildomai įrengti šaudyklas, šaudymo pozicijas ir taikinių rajoną šaudymui iš 155 mm savaeigių artilerijos sistemų.

Atsižvelgus į Lietuvos kariuomenės planuojamą įsigyti ir sąjungininkų naudojamą karinę techniką, Gaižiūnų poligone bus keičiamas kelių tinklas ir jų struktūra.

Bus sustiprinta apsauga

Plečiant poligono ribas planuojama dar didesnį dėmesį skirti saugumui. Papildomai bus saugomas pats poligonas. Jo teritorijoje nuolat budės patruliai su visureigiais.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šauktinių kasdienybė: pratybos miške ir darbas su ginklais
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šauktinių kasdienybė: pratybos miške ir darbas su ginklais

Aplinkiniai gyventojai, mėgstantys lankytis Gaižiūnų poligono miškuose, taip pat bus saugesni. Jau dabar pradėtas poligono teritorijos žymėjimo atnaujinimas. Kasami stulpeliai, statomi įspėjamieji ženklai.

Tiesa, pradėjus kasti medinius riboženklius kariai susidūrė su problema. Juos ypač pamėgo vagys. Nors ir nudažytus ryškia spalva medinius stulpelius žmonės pritaikydavo buityje.

Panašiai nutiko ir su plastikiniais žymekliais. Kariškiai turėjo sugręžioti vamzdžius ir taip juos padaryti netinkamais naudoti. Vagystės liovėsi.

Finansuoja ir koalicijos partneriai

Lietuvos kariuomenės poligonų plėtra yra finansuojama bendrai iš Lietuvos, JAV Europos saugumo užtikrinimo iniciatyvos (angl. ERI) ir NATO saugumo investicijų programos (angl. NSIP) lėšų.

Lietuva iki 2022 m. pabaigos (nuo 2016 m. pradžios) poligonų plėtrai planuoja skirti apie 25,5 mln. eurų, taip pat numatomas finansavimas iš ERI lėšų – apie 25 mln. eurų ir NSIP lėšų – apie 32 mln. eurų.

Gaižiūnų poligono plėtrai šiuo metu yra numatytos nacionalinės ir ERI lėšos. Infrastruktūros plėtrai 2015–2019 m. yra numatyta 13 mln. JAV dolerių iš ERI. Lietuva poligono infrastruktūros plėtrai iki 2022 m. planuoja skirti apie 4,7 mln. eurų. Planuose siekiama gauti finansavimą ir iš NATO – apie 16 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius