-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 11

Po rinkimų lenda aferos

Mokesčių inspektoriai prašo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) kreiptis į teisėsaugą dėl Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) finansų.
V.Tomaševskio rinkimų štabe
Valdemaras Tomaševskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (AVMI) kreipėsi į VRK pastebėjusi galimas manipuliacijas rinkimų į Europos Parlamentą metu. Įtariama, kad iš partijos sąskaitos slapta plaukė milijonai litų, rašo „Kauno diena“.

Pavyzdžiui, LLRA pagal panaudos sutartį išsinuomotų automobilių savininkams padalijo kuro kortelių už 390 tūkst. litų. Taip pat LLRA elgėsi ir tuomet, kai jos lyderis Valdemaras Tomaševskis kandidatavo į prezidentus, tačiau anuomet kuro išdalinta už 10 tūkst. litų.

Partija deklaravo, kad su 477 mašinomis iš viso nuvažiuota daugiau kaip 1,13 mln. kilometrų. Per maždaug mėnesį trukusį rinkimų maratoną kiekvienas vairuotojas turėjo nuvažiuoti po beveik 2,4 tūkst. kilometrų.„Už tokią sumą galima užsipilti tiek degalų, kad pakaktų apvažiuoti visą Žemės rutulį. Ir dar liktų“, – sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Kaip teigė Vilniaus AVMI viršininko pavaduotoja Raimonda Savickienė, rinkimų kampanijos laikotarpiu LLRA iš „Lukoil“ degalinių tinklo įsigijo 7800 degalų kortelių po 50 litų, jos išdalintos 477 mašinų, kurias partija išsinuomojo iš privačių asmenų pagal panaudos sutartis, savininkams. Degalų kortelėms išleista net 390 tūkst. litų. Už tiek pinigų būtų galima nusipirkti maždaug 100–110 tūkst. litrų populiariausio benzino. Vienam mašinos savininkui vidutiniškai teko degalų kortelių už 817 litų.

Partija deklaravo, kad su 477 mašinomis iš viso nuvažiuota daugiau kaip 1,13 mln. kilometrų. Per maždaug mėnesį trukusį rinkimų maratoną kiekvienas vairuotojas turėjo nuvažiuoti po beveik 2,4 tūkst. kilometrų.

Tačiau LLRA per rinkimų laikotarpį nepanaudojo nė pusės degalų kortelių. Iš viso panaudotos tik 3766 kortelės. Likusios (daugiau kaip 4 tūkst. kortelių už 201,7 tūkst. litų sumą) panaudotos nebuvo, tačiau partija jų įsigijimo išlaidas įtraukė į savo rinkimų ataskaitą.

Pašnekovės teigimu, Vilniaus AVMI oficialiai užklausė „Lukoil“ degalinių tinklo apie nepanaudotų kortelių likimą. Paaiškėjo, kad LLRA įsigytos kortelės buvo naudojamos po rinkimų – birželio bei liepos mėnesiais.

Mokesčių inspektoriai taip pat pastebėjo, kad ne visas panaudos sutartis sudarė automobilių savininkai. Esą sutartis pasirašę asmenys net nebuvo įgalioti automobilių savininkų.

„Atkreipėme VRK dėmesį į (LLRA – red. past.) išlaidas. Mes savo išvadas atiduodame VRK, ir jie priims atitinkamą sprendimą“, – sakė R.Savickienė.

Tai jau antras kartas šiemet, kai Lenkų rinkimų akcija užkliūva mokesčių inspektoriams. Pirmą kartą už prezidento rinkimų kampanijos metu pirktas degalų korteles LLRA atsipirko įspėjimu.

VRK dar neapsisprendė, ar kreipsis į prokurorus dėl šių Lenkų rinkimų akcijos išlaidų kurui Europarlamento rinkimų kampanijos metu. Tačiau Z.Vaigauskas užsiminė, kad sprendimas bus priimtas netrukus.

LLRA lyderis europarlamentaras V.Tomaševskis, paklaustas, kaip vertina Vilniaus AVMI pastabas, ėmė žarstytis kaltinimais. Esą tiek Mokesčių inspekcija, tiek VRK, tiek žiniasklaida vykdo politinį užsakymą.

Pasak jo, VRK šoka pagal valdančiųjų dūdelę ir mėgina sužlugdyti lenkus, sugebėjusius prasibrauti į Europos parlamentą.

„Yra partijų, kurios išviso neužrašė išlaidų transporto. Nulis! Tai jie pėsti vaikščiojo, ar ne? 0 niekas netikrino. 0 kai užrašė panaudą – reikia tikrinti. Mes turime švarius pinigus, mes neėmėme pinigų iš verslo struktūrų. Per daug balsų surinkome, ir reikia tikrinti. Praėjusiuose Seimo rinkimuose mes panaudojome dar daugiau degalų kortelėms, panaudojome 470 tūkst. litų. Tai žymiai daugiau negu dabar, o joks Vaigauskas, niekas netikrino. Kodėl? Todėl, kad mums balsų pritrūko, surinkom 4,8 proc. ir nereikia tikrinti“, – tęsė LLRA lyderis.

Vilniaus AVMI užkliuvo ne vien LLRA. Nuo jos nedaug atsilieka „Fronto“ partija, kuri, kaip įtariama, pažeisdama įstatymus daugeliui finansinių operacijų naudojo grynuosius pinigus.

Anot VMI, grynaisiais buvo nešamos aukos partijos rinkiminei kampanijai (pavyzdžiui, jos lyderis Algirdas Paleckis vienu metu turėjo nešiotis 15 tūkst. litų grynais), grynais įneštas ir 46,4 tūkst. litų rinkiminis užstatas, partijos aktyvistai grynaisiais atsiskaitinėjo už politinę reklamą regioninėje spaudoje.

Taip pat elgėsi ir Tautinė partija „Lietuvos kelias“. Jos vadovė Lilijana Astra savo partijai grynais paaukojo net 46,4 tūkst. litų – kaip tik tiek, kiek reikia rinkimų užstatui. Taip ji daugiau kaip 7 tūkst. litų viršijo limitą, kurį leidžiama paaukoti vienam politinės kampanijos dalyviui.

Taip pat nustatyta, kad 25 asmenys partijoms sugebėjo paaukoti daugiau kaip 10 proc. savo metinių pajamų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius