Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 10

Policijos kursantai mokysis simuliaciniuose susirėmimuose

Uostamiestyje įsikūrusios Lietuvos policijos mokyklos kursantai netrukus galės treniruotis naudodamiesi nauju lazeriniu treniruokliu. Būsimiems ir jau patyrusiems pareigūnams jis padės lavinti įgūdžius virtualioje aplinkoje ir susiremti su tariamais nusikaltėliais.
Nuo šiol Lietuvos policijos mokyklos kursantai turės galimybę treniruosis naudodamiesi realias situacijas imituojančia programa – lazeriniu treniruokliu.
Nuo šiol Lietuvos policijos mokyklos kursantai turės galimybę treniruosis naudodamiesi realias situacijas imituojančia programa – lazeriniu treniruokliu. / I.Ozturhan/15min.lt nuotr.

Simuliacinė programa, kuri buvo pristatyta ir žurnalistams, primena taktinį žaidimą – pareigūnas, stovėdamas priešais didelį ekraną tarsi dalyvauja realioje policijos operacijoje. Veiksmas, kurį stebi policininkas, yra nufilmuotas užsienyje ir Lietuvos policijos mokykloje. Pavyzdžiui, viena iš simuliacinių situacijų – įkaitų išlaisvinimo operacija. Instruktoriaus prie kompiuterio valdomi „nusikaltėliai“ gali bet kada pareigūną „nušauti“, jei šis pasirinks netinkamą veiksmų taktiką. Tuo tarpu kursantas turi pritaikyti bendravimo įgūdžius ir, jei reikia, panaudoti ašarines dujas, „elektrošoką“ arba šaunamąjį ginklą. Situacijos eigą instruktorius gali keisti bet kuriuo metu.

I.Ozturhan/15min.lt nuotr./Lazerinis treniruoklis yra valdomas instruktoriaus, kuris bet kuriio metu gali keisti veiksmo eigą.
I.Ozturhan/15min.lt nuotr./Lazerinis treniruoklis yra valdomas instruktoriaus, kuris bet kuriio metu gali keisti veiksmo eigą.

Pasak taktikos specialisto Romualdos Rulevičiaus, tokiose treniruotėse kursantai pajus adrenalino ir streso antplūdį, kurį turės suvaldyti pasirinkdami teisingus taktinius ėjimus. Šia simuliacine programa kursantai pradės mokytis dirbti nuo antro semestro, kai bus išklausę reikiamas paskaitas, įgavę bendravimo žinių. „Įsigijus šią įrangą, nekyla abejonių, kad pareigūnų žinios turės įtakos darbo kokybei ir kels policijos įvaizdį visuomenėje“, – įsitikinęs Lietuvos policijos mokyklos viršininkas Darius Grebliauskas.

Norvegų parama

Naujoji įranga, pagaminta Didžiojoje Britanijoje, buvo įsigyta Norvegijos finansinio mechanizmo remiamo tarptautinio projekto „Themis: tarptautinis bendradarbiavimas prieš nusikalstamumą Europoje“ lėšomis, dalis finansavimo gauta iš valstybės biudžeto. Teko prisidėti ir policijos mokyklai – už savus pinigus buvo įrengta lazerinio treniruoklio patalpa.

Iš viso projektui skirta daugiau nei 2 milijonai litų, iš kurių panaudoti apie 600 tūkst. Lėšos skirtos ne tik įrangai įsigyti, bet ir mokymams, stažuotėms Norvegijoje. Parengti penki instruktoriai ir sukurtos penkios mokymosi programos, išmokyti 250 pirminės ir vidurinės grandies pareigūnų.

Negali priimti visų norinčiųjų

Šiemet Lietuvos policijos mokykloje Klaipėdoje mokosi 175 kursantai: 100 pernai priimtų studentų, ir 75 – šį rudenį. Pasikeitus taisyklėms, kursantai priimama tik kartą per metus, o anksčiau vykdydavo keli priėmimai per metus. Pasak policijos mokyklos atstovų, norinčiųjų mokytis yra daug, tačiau nustatytos kvotos neleidžia priimti visų pageidaunačių.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius